Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No odejmij zero 😀inna jednostka na myśli a inna napisalem

10 minut temu, zetorki12 napisał:

To uważasz że rządzący , to ludzie bez honoru ?

A nie tak Unia najgorsze co może być a jak jest okazja pierwszy lepszy samolot  o sp***rzaja jak świnie idą po euro dudki to jak to nazwiesz?

• Like 1
Opublikowano

55 minut temu, komodo napisał:

Ja jestem zdania niech wogole nie wyplacaja ani rzadnych prow bo sztucznie utrzymuja wiele gospodarstw  przy życiu . A zakładaj co chcesz co ja miałem im pokazać na polu burak który oddal 950t z ha czy kukurydzę która dała by plon 16-17t bo sąsiedzi autentycznie mlocili po 13-15 jak jeden bez jakiegoś nakładu kosmicznego

Ja kiedyś jak byłem młody to też uprawiałem buraki I czasem miałem nawet 1000 buraków z hektara !!! ale nie uważałem tego za dobry plon 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, marijusz napisał:

Ja kiedyś jak byłem młody to też uprawiałem buraki I czasem miałem nawet 1000 buraków z hektara !!! ale nie uważałem tego za dobry plon 

To tobie na sztuki tyle wychodziło 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano
40 minut temu, gregor1284 napisał:

w tamtym roku albo dwa lata temu, właściciel się zmienił tam chyba? Jeśli mówimy o tym samym węgrzynowie

I nadal cuda sie tam dzieja:) OSI wogóle tam przestało bic bo ruchali ich na potege:) Sam sie przekonałem na jałówce jakie tam sie cuda dzieja:) Węgrzynowo koło Makowa Maz omijac to ubojnie radze:)

Opublikowano

Tak rozmowa idzie w innym kierunku to dodam swoje . Ta cała hUjnia to pic na wodę . Ten co ma 100h+ od zawsze z dziada pradziada pokupowali za czasów przed Hujnią po 2000zł za ha albo taniej a teraz tylko doją  i doją niech idzie i kupi po te 40 000 jak teraz trzeba płacić . Moim zdaniem jednym z dobrych kierunków było dopłaty do produkcji a nie do obszarów produkujesz to dostajesz tak jak mamy do bydła ja wyszedłem na tym dobrze  bo produkuję a nie jak ci obszarowcy aby EKOlogia łąki kosił raz na rok albo i nie brał po 2000zł ha i żył lepiej jak Car . Ceny maszyn poszły w kosmos przez te j**ane PROWY taki mały rolnik jak ja nie może nic dostać na PROW a może przepraszam taki sprzet który sprzedałem naście lat temu bo mam za mało ha ale nikt nie liczy ile z ha zbierasz tylko jest przelicznik . I tak o to chcesz a nie możesz i musisz kupować coś tańszego używanego a te babry z PRLU biorą co sie da dla mnie nie powinno być WCALE DOPŁAT PROW-ÓW itp etc. Wtedy by wyszło kto żeruje a kto naprawdę produkuje i zarabia a nie wegetuje jak kiedyś . Znosili kwoty mleczne krzyczeli Padniesz przetrwają tylko ci co mają po 100 krów trzymam się całkiem dobrze  nie leże nogi mnie nie bolą .....

Opublikowano

U nas ostatnia tranzakcja 12 ha po 120tysi. Krowiarze szaleją

Opublikowano (edytowane)

powiem o lepszym interesie za dzierżawę 4,7 ha jeden gość wylicytował 180 q pszenicy czynszu Ale ja mysle że zrezygnuje z wadium 

Edytowane przez marijusz
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, bobienko napisał:

U nas ostatnia tranzakcja 12 ha po 120tysi. Krowiarze szaleją

,,Mądry głupiemu ustępuje,dlatego głupota opanowala świat''Ale nawet w dzisiejszych czasach ciezko być głupim,za duża konkurencja

Edytowane przez Baks00
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

jak to mówią .... kto nie ryzykuje ten nie zyskuje
u nas przez 4 lata kupione 9ha

Prawda. Ale po 120 tys?  Słabo to widzę

Opublikowano

To już i chyba marihuana medyczna się nie kalkuluje😆

Opublikowano (edytowane)

A czego zazdrościsz????  W końcu inwestycja zwróci się już za 30 lat a potem właściciel zacznie ciągnąc z takiego pola kokosy:D

Mówiłem już u nas parę lat temu gość ogłosił się w gazecie ze da ziemie w dzierżawę zadzwoniłem a ten mi na to ze chce cale dopłaty i 1 tys zł czynszu. Pytam się co to za ziemia , a on mi na to 6z pod lasem.  Ja mu na to ze to w takim razie na takich warunkach to ja mu swoje hektary wydzierżawię  i zacznie na nich zarabiać jak 3 tony żyta sprzeda.))))) Normalnie facet przez telefon chciał mnie zagryź . Efekt tak ze juz 5 rok szuka dzierżawcy 

mariusz a co do czynszu to wylicytował to słup nie rolnik.  On wylicytował uprawiać będzie ktoś inny.  

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
42 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

I nadal cuda sie tam dzieja:) OSI wogóle tam przestało bic bo ruchali ich na potege:) Sam sie przekonałem na jałówce jakie tam sie cuda dzieja:) Węgrzynowo koło Makowa Maz omijac to ubojnie radze:)

Jarek Ty w dzień i w nocy na AF siedzisz ,a żona usycha .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, marijusz napisał:

Pamiętaj że krowiarze nie strajkują bo muszą krów pilnowac nie majączasu aby strajkować

Ale jakieś resztki racjonalnego myślenia trzeba jednak zachować

Opublikowano

120tys za ha ? Toć to dwa hektary i masz mieszkanie w warszawie kupić potem wynająć i 2tys zł na czysto masz. Nie ochodzi Cię pogoda i nie trzesiesz portkami czy urośnie czy nic nie będzie. A mieszkanko to według mnie trafna inwestycja i czysta kasa

Opublikowano
1 minutę temu, rolnik115 napisał:

120tys za ha ? Toć to dwa hektary i masz mieszkanie w warszawie kupić potem wynająć i 2tys zł na czysto masz. Nie ochodzi Cię pogoda i nie trzesiesz portkami czy urośnie czy nic nie będzie. A mieszkanko to według mnie trafna inwestycja i czysta kasa

Gdyby miał te pieniądze to by tak zrobił,a ze za bankowe to na ziemię bank da

Opublikowano (edytowane)

U nas jeden zaszalal i kupił 12ha 5-6 klasy po 32tys/ha. A za pół roku jakieś 2km dalej byla 3 klasa za 30tys/ha czasami warto czekać.

@bobienko na mieszkanie też bank da. Bank na wszystko da tylko nie ma z czego spłacać

Edytowane przez rolnik115
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v