Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też nad tym myślałem że wszyscy teraz wstrzymujemy sprzedaż a jak zaczniemy wypychać 

Opublikowano

e tam wbijacie sobie w głowę że wszyscy sie wstrzymują.to że się wstrzymuje cześć ludzi wypowiadająca sie tutaj nie znaczy ze wszyscy ludzie się zacieli i nie ma ruchu.a po kolejne co tak wyjątkowo dużo tego macie do sprzedania że wcześniej nie trzymaliście tyle.nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma.bo jeszcze się okaże że będą szukać bydła

• Like 1
Opublikowano

propozycja kwiatkiewicz kobylin 7,3 netto za ncb ładne pięć dni wcześniej 7,0 netto sam przysłał sms

17 minut temu, tajwan1986 napisał:

e tam wbijacie sobie w głowę że wszyscy sie wstrzymują.to że się wstrzymuje cześć ludzi wypowiadająca sie tutaj nie znaczy ze wszyscy ludzie się zacieli i nie ma ruchu.a po kolejne co tak wyjątkowo dużo tego macie do sprzedania że wcześniej nie trzymaliście tyle.nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma.bo jeszcze się okaże że będą szukać bydła

u nas jeżdżą samochody ale pusto ewentualnie 1 góra 2 sztuki na aucie   nie sprzedają  ludzie

Opublikowano

Jak będzie dobra cena to sprzedaje 6 byków od razu bo nie wiadomo co będzie (być może zmowa cenowa ubojni). A jak będzie nadal słabo to będę trzymać bo byki po 19-20 miesięcy więc jeszcze jest chwila czasu. Nie wiem co robić sam bo mętlik w głowie...

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelooo11 napisał:

Witam. To mój pierwszy wpis na forum a czytam go od kilku miesięcy i stwierdzam z przykrością że TYLKO kilku udzielających się na nim(sołtys 48, Adam Ro no i może jeszcze ktoś nicku nie pamiętam) ma rzetelne informacje na temat cen poubojowych. Ale ceny to nie wszystko. Wielu z was tu pisze o nie uczciwych handlarzach których jak wiadomo nie brakuje ale nie brakuje także nie uczciwych ubojni których nie da się tak poprostu skontrolować, oni mogą cię wpuścić na ubój ale nie pozwolą ci przynieść swojej wagi która zważy kg półtuszy, a pośredników tzw handlarzy możesz sprawdzać na swojej wadzę za 2 tys zł. W Polsce jest kilkadziesiąt ubojni i kilka tysięcy pośredników którzy mają większą cenę od zwykłego rolnika, jeżeli tych kilka tysięcy pośredników wyginie to myślę że tym kilkudziesięciu ubojnią będzie się bardzo łatwo dogadać aby dyktować ceny na rynku wołowiny. Pozdrawiam

pier**lony handlarz

Opublikowano (edytowane)

no a dlaczego go od razu obrażasz? Nie to żebym ich jakoś lubił, ale chyba nie trzeba od razu cisnąć? Każdy chce żyć, a skoro on sobie znalazł taki sposób na zarabianie,na naszych plecach, to znaczy, że widocznie się da, pozwalamy na to albo się na to godzimy bo nie mamy wyjścia...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
13 godzin temu, slawekz1975 napisał:

mam pierwszy raz byki luzem 7 szt w kojcu w stodole przeganiane sa podczas wywozu obornika jak je nagnac na auto bo za miesiac planuje sprzedac

Jak są nauczone wychodzić to wejdą same tylko broń boże nie próbuj je łapać na jakieś linki bo nie wejdą nigdy. 

PS najlepiej naganiac powoli samemu bo miałem raz okazję sprzedać handlarzowi partie jakoś 10 sztuk z luzu gdzie ledwo się zmieścily na samochód a naganiacze każdy widły w ręce sploszyli wszystko i później były kłopoty....

Opublikowano
10 godzin temu, rolnik115 napisał:

Jak będzie dobra cena to sprzedaje 6 byków od razu bo nie wiadomo co będzie (być może zmowa cenowa ubojni). A jak będzie nadal słabo to będę trzymać bo byki po 19-20 miesięcy więc jeszcze jest chwila czasu. Nie wiem co robić sam bo mętlik w głowie...

Jak masz mętlik to chętnie przyjmę te byki i po problemie😃😃 

Opublikowano
3 godziny temu, rolnik115 napisał:

Ja ich nie oddam bo są grzeczne i spokojne. Byczki 700+ a zachowują się jak psy, liżą gryzą i chodzą za mną jak kurczaki za kurą 😂

a to co TY kolego dajesz nim że takie spokojne bo u mnie jakby nie wygrodzenia z konkretnych rur to by wieś rozniosły, masz jakieś relanium dla bydła?😀 albo napisz co nim dajesz - może być na priw. dzieki

Opublikowano

chłopy magnez dawajcie do tresciwej i po problemie a jak potrzeba do załadunku to weta niech poda ksylazyne i po problemie.

Opublikowano

Panowie, po prostu u mnie wystaczy że człowieka często widzą i jakoś tak samo wyszło. Mialem 10bykow w stodole w zasieku to chyba tylko jeden trochę był taki "ostry" i poszedł jak miał 600kg apotem poszły 3  bo były  takie w sam raz. A to co zostało dorosło do 700+ i takie potulne jak baranki. Rogów nie mają wypalanych jak bede w stodole to zrobię zdjęcie i wstawię do galerii. Sami zobaczycie sam sie dziwię że takie mam. Z kolei u sąsiada to takie ma że kubota kulkę słomy na turze trzyma i same sobie rozrzuca i mówi że nigdy do nich nie wchodził bo kalectwo mu grozi... Boi się do obory wejść bo nie wiadomo co one mogą zrobić

Opublikowano

Byk bykowi nierówny, teraz mam takie byki ze nadstawiają łeb zeby je drapać a 2 lata temu miałem takie które nadstawiały tyłek tak aby mnie kopnąc gówna nawet na suficie były, podwójne łańcuchy zrywały, pasy po 2 miechach zrywały a nawet wyrywały spilki z koryta. A były to słowackie RW wielkie jak cholera ale miesa zero. Zresztą zauważyłem ze jak byk żre i jest spokojny to ma wage, a te latawce i nerwusy wszystko spalą  to w tym samym wieku i 100kg mają mniej 

Opublikowano

Najlepiej to mieć drabinę zatrzaskowa na te przykładowo 10 szt i wtedy przy sprzedaży przeganiac je tam posypujesz sruta zamykasz i gotowe wtedy już tylko zostaje przeprowadzić takie ganianie się z nimi to nie zawsze wychodzi tym bardziej że często w strachu to nie opuszczą swojego kojca 

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Byk bykowi nierówny, teraz mam takie byki ze nadstawiają łeb zeby je drapać a 2 lata temu miałem takie które nadstawiały tyłek tak aby mnie kopnąc gówna nawet na suficie były, podwójne łańcuchy zrywały, pasy po 2 miechach zrywały a nawet wyrywały spilki z koryta. A były to słowackie RW wielkie jak cholera ale miesa zero. Zresztą zauważyłem ze jak byk żre i jest spokojny to ma wage, a te latawce i nerwusy wszystko spalą  to w tym samym wieku i 100kg mają mniej 

Takie sztuki jak masz agresywne to za rogi .Ja miałem 11 sztuk Włochów na luzie chodziły .nie mogłem ich opanować tak się tlokly. Dopiero jak wsadzilem kółka w nohi to się uspokoił. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v