Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wystarczy miesiac zerowej sprzedazy a ceny beda lepsze jak byly przed afera, mi tez u jednego paszport wyszled dzis tzn ma ponad 2,5 roku  i strace potem na nim z 60 gr ale nie oddam im za bezcen...  wole na jednym stracic i trzymac zeby cena byla spoko a nie rozdawac sie za bezcen...wytrzymajcie jeszcze troche

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał:

Tylko te hamowanie sprzedaży na dłuższą metę to niewiele da a pozatym sporo gospodarstw po suchym 2018 nie zebrało objetosciowych pasz tak żeby na spokojnie starczyło do nowego sezonu i będą musieli sprzedać 

Coś w tym jest i też nie każdy hodowca czyta internety i wie że jest taka wspolna inicjatywa ograniczania sprzedaży.

Wiadomo że ze wszystkim  do wszystkich się nie dotrze ale jak by to wymyślić żeby się jakoś zorganizować i pokazac że nie damy grać sobą jak marionetkami,ze powiemy szefowstwu ubojni że to my dajemy im zarobek że im też może się urwać,że wymagający klijent nie koniecznie zechce kupić to czym chcą zastąpić nasze,że ich kumplom pośrednikom interes opadnie...

Że w h..ja to i my a nie tylko nas

• Thanks 1
Opublikowano

dokladnie na to licze ze wyjdzie na to samo a byk urosnie bo akurat paszy mam full.... fakt ze to jedna szuka gdyby mi wychodzilo z 10 to byloby gorzej ale cale szczescie wieksza partie mam na ok lipca na sprzedaz

Opublikowano

Kamilek zadna strata poczytaj sobie moje wczesniejsze posty o reniferach. Twój renifer widze właśnie dostał zaproszenie na jampreze do Manieczek albo Śródki, hehehe

Opublikowano

Ja tez mam na lipiec 11 sztuk. Jak zrobili ta afere to sąsiad od razu do mnie będziesz cos sprzedawać bo on ma 2 sztuki a ja mu mowie żebym miał to za tak słabą cene niesprzedam i żeby też się wstrzymał widocznie się posłuchal bo nic u niego nie było.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Berthold napisał:

Właśnie dostałem takiego eska

Witam.  Po 3tyg. Bałaganie i propagandzie na rynku wolowym. Ceny. Byki.6.5-7.3 jalowki. 6-7. Krowa. Do 5.3. Robimy uboj z koniecznośći w gos. Wsady i sprz. Cielaka. Aktualne. Pozd. 

... Panowie myślę że wiosna powoli ale nadchodzi... 

a od kogo ten eska od jakiej firmy 

Opublikowano

Dzięki naszej ciężkiej pracy ubojnie się bogacą. Nie dajmy sobą manipulować. Latasz nad bykiem 2 lata albo więcej a oni w jeden dzień cały zysk chcą zajeba...

Opublikowano
16 minut temu, Kamilek1 napisał:

wystarczy miesiac zerowej sprzedazy a ceny beda lepsze jak byly przed afera, mi tez u jednego paszport wyszled dzis tzn ma ponad 2,5 roku  i strace potem na nim z 60 gr ale nie oddam im za bezcen...  wole na jednym stracic i trzymac zeby cena byla spoko a nie rozdawac sie za bezcen...wytrzymajcie jeszcze troche

kolego nie wszystkie ubojnie patrzą na 30 mies. ja znam taką co kilku letniego byka wezmą niemal w tej cenie co do 30mies. także radze podzwonić i poszukać. powodzenia ja już to wyjście opracowałem w razie "w"

kolego niech czytają - to wspieranie sie w niedoli i uspokajanie nerwusów lepsze niż słuchanie handlarzyków którzy tyd temu twierdzili  ze byk będzie do 6 zł, u mnie 2 gospodarzy sprzedało ładne sztuki zaraz na 2 dzień po obniżkach za 7.5zł i co dobrze zrobili na szt. od 600- 1000 zł w plecy cały zysk z byka handlarz zjadł. ja twardo czekam na 8zł a może nawet 8.5 zł mam co dać jeść.

rozmawiałem z jednym z skupujących, nie był zbytnio zadowolony z roboty - bo ludzie twardo walczą o swoje i czekają na dobra cenę a on musi jeździć i nie wiele kupuje a jak kupuje to pojedyncze szt.

także powtórzże to co pisze od 2 tygodni - nerwy na wodzy trzymać i sztuki w oborze, dopóki nie podniosą ceny !!!!!! powodzenia

• Like 3
Opublikowano

Ja też mam gdzieś handlarzy. Tydzień temu straszyli jak zwykle i pewnie kto naiwny to sprzedał cwaniaczkom cały zysk

Opublikowano
3 godziny temu, pablo6234 napisał:

słabo ale dobrze że coś sie zaczyna ruszać w cenach ja miałem propozycje 8 zł brutto od Tomexu ale też kazał sie wstrzymać. Ogólnie i tak mam sprzedawać początkiem marca bo paszy do poru mam

Masz wagę czy ważysz gdzieś na składnicy ?

Opublikowano

Z tym wstrzymywaniem sprzedaży bydła na tę chwilę to bardzo dobry pomysł i też póki co nie sprzedaje. Dobrze by też było żeby ludzie z forum poinformowali innych(tych którzy nie czytają tego) o  takiej akcji wtedy  cena nawet nas może zaskoczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piteriiv napisał:

kolego nie wszystkie ubojnie patrzą na 30 mies. ja znam taką co kilku letniego byka wezmą niemal w tej cenie co do 30mies. także radze podzwonić i poszukać. powodzenia ja już to wyjście opracowałem w razie "w"

kolego niech czytają - to wspieranie sie w niedoli i uspokajanie nerwusów lepsze niż słuchanie handlarzyków którzy tyd temu twierdzili  ze byk będzie do 6 zł, u mnie 2 gospodarzy sprzedało ładne sztuki zaraz na 2 dzień po obniżkach za 7.5zł i co dobrze zrobili na szt. od 600- 1000 zł w plecy cały zysk z byka handlarz zjadł. ja twardo czekam na 8zł a może nawet 8.5 zł mam co dać jeść.

rozmawiałem z jednym z skupujących, nie był zbytnio zadowolony z roboty - bo ludzie twardo walczą o swoje i czekają na dobra cenę a on musi jeździć i nie wiele kupuje a jak kupuje to pojedyncze szt.

także powtórzże to co pisze od 2 tygodni - nerwy na wodzy trzymać i sztuki w oborze, dopóki nie podniosą ceny !!!!!! powodzenia

Tak naprawdę cena zależy w duzej mierze od rolnika , jak rolnik nie sprzedaje to podaż spada a co za tym idzie zapotrzebowanie wzrasta i cena idzie do góry . Tylko gorzej jak za miesiąc dwa wszyscy zaczną sprzedawać...

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.02.2019 o 20:48, tyran3 napisał:

Koledzy  jak to jest ze ja mam 6 punktów ostrzeźeń i ze 3 bany juz dostałem za nic a tu inwektywy letą i nic

a mi dopisali 60 postów i każde zdjęcie z galerii usunęli nawet jak siedziałem na śpiącym dziku a on wyrwał i zrobiłem 30 zdjęć różnych odmian pszenżyta a oni napisali ze to jedne i te same zdjęcie.Oczywiście po odwołaniu się kontakt znikł.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Kamilek1 napisał:

a po co go aż tyle trzymałeś?przecież trzymanie byka tyle czasu się nie kalkuluje chyba że ciągle Ci tyle samo przyrasta i będzie ważył ponad tonę.

Opublikowano
20 godzin temu, Azor07 napisał:

Masz wagę czy ważysz gdzieś na składnicy ?

Na ogólną bedzie szło bo z luzu są a łapać ich nie zamierzam...dzis kolega dzwonił to za mm i sm  jak fajny towar 8.4 brutto a tydzień temu było 8zł

• Like 1
Opublikowano

Jak jeden wejdzie to'reszta sama ,bydło to zwierzęta stadne

Opublikowano

No własnie każdy trzyma  a potem będzie jebudu każdy po 10 na raz  ciekawe co wtedy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v