Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano

koledzy ale co wy porównujecie???? odsadki powinny kosztować 3 tys. ale dla polskiego rolnika to za duża cena bo za rok dadzą polskiemu rolnikowi 8 zł netto a np. niemieckiemu 1-1,5 zł wiecej. Bo do niemca przyjedzie ubojnia która da normalna cenne, a do polskiego kolejny zawszały handlarz albo przedstawiciel ubojni który też chce rolnika wycyckać.

Opublikowano

osi klasa  O -12,6   sokołow klasa O 12,4 zł   od wtorku na dziś  -20 gr co bedzie czas pokaze ,   sokłow na razie bierze i czeka na rozwój sytuacji niby narazie jakis zakazów  z zachodu niewidać  ale niewiadomo  .o ile młode bydło sobie poradzi to z krowami niewiadomo   .

Opublikowano
10 minut temu, Baks00 napisał:

Bardzo blisko mnie jest dwóch sprzedających odsadki MM za granicę.Po 300kg po 3000zł sztuka.Jeden  ma 40 sztuk na już a drugi 18.I mają problem bo narazie przestuj.Mają zabrac dopiero po 20 lutym.No i bydlaki rosną.......

Jeśli nasze z jakiś powodów nie mogą być odebrane w miarę szybko to przy odbiorze dodajemy dwie, trzy mniejsze sztuki, średnia waga ma wynosić 300 kg, bo za dodatkowe kilogramy nam nie zapłacą. 

Opublikowano

No wiadomo że z tymi co mają sporo krów mlecznych a nie jak ktos ma jedną. Na tym forum to już serio trzeba pisać wszystko doslownie zeby głupich docinek nie było? Handlarz tez musiał jakoś złapać kontakt do tych rolników od których kupuje więc czasami trzeba trochę poszukać i pojeździć.

Opublikowano
3 minuty temu, tyran3 napisał:

koledzy ale co wy porównujecie???? odsadki powinny kosztować 3 tys. ale dla polskiego rolnika to za duża cena bo za rok dadzą polskiemu rolnikowi 8 zł netto a np. niemieckiemu 1-1,5 zł wiecej. Bo do niemca przyjedzie ubojnia która da normalna cenne, a do polskiego kolejny zawszały handlarz albo przedstawiciel ubojni który też chce rolnika wycyckać.

nawet za 3 tys problem kupic cos dobrego, a potem dziw ze odsadki sie nie sprzedają ....

Opublikowano
2 minuty temu, beata12596 napisał:

Jeśli nasze z jakiś powodów nie mogą być odebrane w miarę szybko to przy odbiorze dodajemy dwie, trzy mniejsze sztuki, średnia waga ma wynosić 300 kg, bo za dodatkowe kilogramy nam nie zapłacą. 

Nie wiem jak jest u nich,ale podejrzewam że za dodatkowe kg nie zapłacą.Ile poślizgu mogą mieć u ciebie z odbiorem?

Opublikowano
8 minut temu, beata12596 napisał:

Ostatnia partia 11 szt poszła po 10 zł jałówki i 13 zł byczki

13zł za byczki x 300 kg = 3900 gdzie sens gdzie logika dla rolnika z PL

Opublikowano
5 minut temu, ozzborn napisał:

własnie o tym pisałem. 3900 za trud wychowania cielaka rozumiem ale za rok wrzucisz 500 kg i ci handlarzyna 8 zł zaproponuje ( 6400) zarobek potencjalny 2500zł. A niemiec za takiego samego byka dostanie 9,5zł wiec im to sie opłaca. Ale tam jest ubojnia i rolnik są partnerem a u nas rolnik to frajer do oskubania dla handlarza i do ubojni

Opublikowano
6 minut temu, ozzborn napisał:

Jak najbardziej myślę, że jej nie ma. Przez ok 10 lat mieliśmy stado mamek, od nich opasaliśmy cielaki do ciężkiej wagi, zarówno byki jak i jałówki, rzeźbili nas jak potrafili handlarze, przede wszystkim na wadze, kiedy już mielismy swoją wagę, to kilku nie chciało nawet na podwórek wyjeżdżać 😂, został jeden, do którego odstawilismy bydło. Ok trzech lat temu zdecydowaliśmy się nie trzymać dorosłych opasów tylko zwiększyć stado mamek i sprzedawać odsadki, najpierw oczywiście znaleźliśmy odbiorcę. Dla nas rewelacja, ale komu oni to sprzedają i po ile to nie mam pojęcia, bo wiem ile trzeba zainwestować, zanim się sprzeda taką dorosłą sztukę, a gdzie zysk rolnika? 

18 minut temu, Baks00 napisał:

Nie wiem jak jest u nich,ale podejrzewam że za dodatkowe kg nie zapłacą.Ile poślizgu mogą mieć u ciebie z odbiorem?

Max raz się zdarzył dwu tyg poślizg, a tak odbierają do tygodnia

• Thanks 1
Opublikowano

Bo tam ubojnie  wiekszości same dla siebie kupuja a samochody to tylko do transportu a u nas w ciagu 5 godzin sztuka nieraz ma 3-4 włascicieli i  kazdy chce drugiego wycyckać

Opublikowano
7 godzin temu, ozzborn napisał:

tylko ze na tym zarabia handlarz a nie rolnik, bo kupi na litwie pewno po 8zł a sprzedaje po 12zł do tego choroby w gratisie .. kumasz ? nie ma gospodarstw co mają 100 200 500 krów mamek i nie bedzie ..... bardzo czesto wpisuje sobie na olx słowo odsadki i nie ma nic sensownego do kupienia .... albo handlarz albo 15zł za kg

W okolicy mam gospodarstwo co ma 250 szt mamek po PGR

Opublikowano
16 minut temu, AdamRo napisał:

Widzieliście na zachodzie samochód do przewozu bydła z wagą ?

Tak u Niemca , Holendra nawet na starych Mercedesach " boćkach"

Opublikowano

Jak byliśmy za busem dla brata w Niemczech to u Turasa na placu stały dwa man-y z wagą. Znajomy co nas oprowadzał mówił że drogie bardzo. Było to 2 lata temu.

Opublikowano
3 godziny temu, plutekz napisał:

rolnik 115 gdzie tak płacą

Krzyżanowski Waldemar napisz to Ci podam kontakt. Jak masz cały samochód to pojedzie wszędzie

Opublikowano

Panowie weźmy na wstrzymanie bo cena aż tak się nie zmienia w dużych ubojniach . owszem trochę spadła ale nie o złotówce na żywej wadze. Handlarze zacierają ręce kupuja dużo taniej a za dwa tyg jak to ucichnie sprzedadzą po normalnej cenie.  Grunt to nie panikowac bo to tylko pogarsza sytuację. Sam mam 8 sztuk do sprzedania już musze dokupować sianko i zboże ale nie oddam ich za takie grosze bo nie lubię dokładac do biznesu.

• Like 1
Opublikowano

Najlepiej wcale nie zgłaszać do sprzedania niech sami szukają, ale to raczej nie możliwe w pl. Bo u nas jest taka mentalność ludzka że tylko pójdzie Fama o obniżkach to handlarze ręce zacierają bo wszyscy na siłę wypychaja. 

• Like 1
Opublikowano

Najlepiej to do nich dzwonic pytać o cenę i mówić że kpią i niech sobie szukają idiotow. Ja uwielbiam ich wkur..ac. Chcą z wysokiej jakości Polskiej wołowiny zrobic odpad a na to pozwolić nie mozna. Żeby wszyscy się zawzięli i zrobili handlarzykom miesiąc przestoju to i oni i ubojnie poszły by po rozum do glowy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v