Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

jak widze jerseya to sie zastanawiam czy ktos kiedys w przeszłosci nie skrzyżował bydła z sarną :D

Podobno dobre mleko dają

4 godziny temu, radekz200 napisał:

@pedro2   Dalej szukasz małych jałóweczki to mam dla Ciebie dzisiaj się urodziła jeerseyka pewnie całe 25 kg cena do uzgodnienia  

Dam Ci 200 zł Ty będzisz zadowolony i ja

Opublikowano

Bo jeszcze w Polsce nie mam mody na mleko od Jerseyki i wyroby z tego mleka. Mleko od HF to popłuczyny w porównaniu z mlekiem od Jerseyki

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Coraz lepiej płacicie 😛 chyba zostawię ja dla siebie dla eksperymentu 

Miałem byczka kiedyś, żaden handlarz tego nie chciał. Zostawiliśmy na opas... DEMON przyrostu polecam 👍 co mam Ci powiedzieć jak ładne hf 50kg kupiłem po 300, mówię poważnie dam 50zl stówka na paliwo i taki to interes. Na święta do swiniaczka w sam raz, chociaż też ciekawe jakie to te mięcho z nich... 

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Podobno dobre mleko dają

Dam Ci 200 zł Ty będzisz zadowolony i ja

Dasz czy tylko palisz głupa, że dasz? ☺️

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

Coraz lepiej płacicie 😛 chyba zostawię ja dla siebie dla eksperymentu 

Jak mi się coś takiego małego urodziło to kolega dostawał w gratisie. 

Opublikowano (edytowane)

To do mnie 60 😛 to 100 nie przejedziesz 😛 Ty mi dasz 50 zł a ja potem będę chciał od Ciebie jałówkę cielna to bedziesz chciał 5000 😂 zostawię dla siebie bo zawsze chciałem mieć jeerseyke w stadzie a ta ma umaszczenie jakby czystorasowa 

ogladacie TVN 24? Jadą ostro 

Edytowane przez radekz200
Opublikowano

Ha ha radek 218 bawarskiego kunia, wiesz ile to pali 😫 

U mnie teraz jak w sklepie,muszę towar szykować pod klienta, a ludzie mają uprzedzenie za hf 500-1000zl więcej niż za hfxsm. pierwiastka po manifoldzie od starej hf 100% w ojca poszła, nawet nie dobiła do szczytu 2msc po wycieleniu zeszła na 5l dziennie 😁 upasiona wymie uschło poszła za jałówkę 29 msc. Od niej była jaloweczka idento w matkę. W grudniu gość po rodzinie się napalił, szczerze odradzałem żeby jednak wziął druga hfxsm pewniak od dobrej krowy "biały łeb to szajs". Dał za tą hf 6tys netto albo koło tego bez cielaka, niecałe 2 msc doi ledwo 20l dziennie. tą sm nastręczył znajomemu oddałem 300zl taniej bo była większa ~50 kg doi 28-30l dziennie zadowolony jak szatan zadatkował już jej matkę 😋

Opublikowano

Nie zawsze. Zdarzało się, że za przysługę oddawałem. Obie strony zadowolone.

Opublikowano

Jaki powód że kryjecie jersejem , do zacielania jałówek używacie?

Opublikowano

U siebie jałówki kryje polska czerwona , cielak też malutki. Czasami sprzedaje i nawet handlarz ma problem z rozpoznaniem co to za rasa bo często rodzą się czarne i mówię że to po angusie w paszporcie też pisze mm 😃 

Opublikowano

co było na tym TVN?

A co do jerseya mam jednego tylko nie wiem czy z czymś nie pomieszane trochę ale sądu za grosz nie ma ale rośnie jak hey albo i nawet lepiej w tym samym wieku.

Opublikowano

Nie chcę krakać ale ten materiał Superwizjera to się głośny robi w internecie. Oby jakiemuś państwu nie przyszło na myśl wstrzymanie importu wołowiny z Polski ze względu na słaby nadzór weterynaryjny bo to by było tragiczne dla hodowców.

Opublikowano
15 godzin temu, Ursus932 napisał:

U siebie jałówki kryje polska czerwona , cielak też malutki. Czasami sprzedaje i nawet handlarz ma problem z rozpoznaniem co to za rasa bo często rodzą się czarne i mówię że to po angusie w paszporcie też pisze mm 😃 

niby dlaczego taki wybor?? one slabo z wydajnoscia

Opublikowano
Przed chwilą, nikolas29 napisał:

niby dlaczego taki wybor?? one slabo z wydajnoscia

Nikuś nie dla wydajności tylko łatwiejszych porodów u jałówek, jerseja nie chce bo komu to sprzedam i nawet Zdzisiek B nie sprowadza tego. Miałem na mięso jałówe RP w lutym sprzedałem  to miała 670 kg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v