Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak   bym    nie  było spółdzielni   to prywaciarze  dawali   by wam    za mleko po 70 groszy, tak jak  jest   przetwórstwie  owców   zaklady poszly w prywatne obce ręce  nie ma spoldzielni  i placa za jakbłko po 15 groszy. chawała rolnikom ze Łowicz  i  Ozo  nie poszły w rece prywaciarza.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano

o ile jabłko soki , mieso można sprowadzićz zagranicy to w przypadku mleka na dłuzszy okres mija si z celem chyba ze produkty przetworzone typu ser , masło , jogurt , mleko jest za tanim produktem by koszt przewozu z zagranicy wyrównał cene z produkcją krajową , jak ktoś w ostatnich 20 latach zainwestował w nowe budynki to niezrezygnuje , mazszyny można sprzedać , natomiast prywatny jest cwany jak bedzie mógł taniej kupić to kupi jak braknie konkurencji . czy jakaś ubojnia swin dała rolnikowi cene opłacalną w czasie kryzysu ? nie bo na razie jest jeszcze za dużo producentów , jak 10 zrezygnuje to nic sie nie stanie  ale jak w holandi 10 zrezygnuje to sporo tam .

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Tylko on liczył wg ceny jaką podał @jankeson, która jest dziwnie niska.

@Thomas2135 Jest taka bo mam słabsze parametry od Dawida i to sporo ,bo tł niższy o 0.51 i stąd taka różnica w cenie.Mogę tobie wrzucić na pw fotkę faktury.Pocieszeniem dla mnie jest to że przy słabszych parametrach będę mial mniejszą obniżkę :-) 

Opublikowano
2 godziny temu, strsw33 napisał:

Jak   bym    nie  było spółdzielni   to prywaciarze  dawali   by wam    za mleko po 70 groszy, tak jak  jest   przetwórstwie  owców   zaklady poszly w prywatne obce ręce  nie ma spoldzielni  i placa za jakbłko po 15 groszy. chawała rolnikom ze Łowicz  i  Ozo  nie poszły w rece prywaciarza.

Powiedz to tym co w ozo dostali teraz wyplae za grudzień 

Opublikowano

Sami są sobie sieroty winne jak tylko pojawiły się pierwsze problemy z płatnościami udziałowcy powinny na taczce wywieźć panią prezes i przyłączyć się do większego podmiotu najlepiej spółdzielni.  A nie miernoty siedzą na d*pach i czekają na cud .

Opublikowano

Jestem w spółdzielni, która właśnie upada i będzie się z kimś łączyć, mam 1,23zł brutto w przedziale 10-17 tyś (wypowiedzenie złożone, do końca maja tutaj jestem), cena kiepska, skup coraz mniejszy, ludzi w zakładzie znacznie za dużo.... U prywaciarza dostanę 1,40zł brutto, który wozi to do Kalisza a drugi do Koła. Ani Mlekovita ani Koło mi tego nie da, więc nad spółdzielniami to ja bym się nie zachwycał bo i tak robią z dostawcami co chcą.

Opublikowano (edytowane)

Stare  masz info  juz nie ma pani   prezes   , ludzie   z mlkeovita robia juz trochę porżądku,ponoc ma byc dobrze. A co do prywaciarzy     mozna p[oczytac na agro forum   z czasów kryzysu   jakie ceny dawali za mleko  z tego co sie tam czyta  to sporo niższe. niz sółdzielnie. teraz   mleko idzie dadza wam  do żachęty  10 groszy   więcej zobaczycie co bedzie jak przyjada gorsze dni  na mleko i przerzut   bedzie tani

Edytowane przez strsw33
Opublikowano

Chyba Ty masz jakieś słabe informacje bo pani prezes siedzi dalej na stołku  i mlekovita tego pierdolnika nie bierze

Opublikowano
33 minuty temu, chuck00 napisał:

Jestem w spółdzielni, która właśnie upada i będzie się z kimś łączyć, mam 1,23zł brutto w przedziale 10-17 tyś (wypowiedzenie złożone, do końca maja tutaj jestem), cena kiepska, skup coraz mniejszy, ludzi w zakładzie znacznie za dużo.... U prywaciarza dostanę 1,40zł brutto, który wozi to do Kalisza a drugi do Koła. Ani Mlekovita ani Koło mi tego nie da, więc nad spółdzielniami to ja bym się nie zachwycał bo i tak robią z dostawcami co chcą.

Jak to byś nie miał 1,4 w Mlekovicie? W Twoim przedziale to 1,45-1,5 zależnie od parametrów i formy opodatkowania, dopłaty do oceny.

Opublikowano (edytowane)

ja mam  to info od ze rada byla we  wtorek i odwołali. teraz  prezes KZSM dał swojego człowieka i  mleovita.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano

Jeśli chodzi o Ozorków to ,,lider" tego nie bierze ogólnie na tą chwilę brak chętnych widocznie sytuacja jest gorsza niż mogło się wydawać 

Opublikowano (edytowane)

Ponoć  ma bycwspółpraca ,na razie tego nikt nie wezmie  dlatego z Ozo pozyskało duze kwoty z uni na nowa linie i jak by  się  zmienil  właściciel to trzeba  by odać  te środki do uni , musi  wybyc to pewien okres czasu. widzialem u  kolegi fakture  z ozo przy5000litrów bi3,5 w ozo1,28 . za lutego dostal pieniadze za marca maja byc po świetach    to  chyba jeszcze nie tak zle z nimi.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano
45 minut temu, KARGO napisał:

Jeśli chodzi o Ozorków to ,,lider" tego nie bierze ogólnie na tą chwilę brak chętnych widocznie sytuacja jest gorsza niż mogło się wydawać 

To będzie kolejna upadłość w branży. Brawo dalej siedźcie z założonym rękoma.

Opublikowano
37 minut temu, strsw33 napisał:

Ponoć  ma bycwspółpraca ,na razie tego nikt nie wezmie  dlatego z Ozo pozyskało duze kwoty z uni na nowa linie i jak by  się  zmienil  właściciel to trzeba  by odać  te środki do uni , musi  wybyc to pewien okres czasu. widzialem u  kolegi fakture  z ozo przy5000litrów bi3,5 w ozo1,28 . za lutego dostal pieniadze za marca maja byc po świetach    to  chyba jeszcze nie tak zle z nimi.

Jak ktoś nie płaci to na fakturze Mogę i 2zl napisać ale co z tego jak ich nie zobaczysz. Jaka współpraca jak tam już trzeba wypompować kilka milionów żywej gotówki  

Opublikowano (edytowane)

Czas  pokaże  kolega  mowi ze płacą   caly czas , ponoć  ma wyjść  to na  prostą , a plotki z kosmosu idą o ozo  tak jak swego czasu o Łowiczu.Podejrzwam    jak by lider ich wzioł    to   miał tam rzekę mleka   nie jeden  dostawca  z Łodzkiego był  by zainteresowany dostawą do tego podmiotu.

Edytowane przez strsw33
Opublikowano (edytowane)

Przy  próbach branych przez lidera a nie przez ozo to wielu pewnie by odeszło do przerzutowcow wiem bo kilka lat temu tam oddawalem inic się  nie zmieniło ale pewnie kilku nowych by pozyskali

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)

Próby   to wszędzie    to samo     to nikt głosno o tym   nie mówi   . jak   z ryk  spróbowali porduktów ozo  to byli zdziwieni  ze takie dobre produkty maja  a   mleczarnia ma problemy.na pewno by taniej mleka  nakupili

Edytowane przez strsw33
Opublikowano
6 minut temu, strsw33 napisał:

Próby   to wszędzie    to samo     to nikt głosno o tym   nie mówi   . jak   z ryk  spróbowali porduktów ozo  to byli zdziwieni  ze takie dobre produkty maja  a   mleczarnia ma problemy.na pewno by taniej mleka  nakupili

Aco mieli powiedzieć  bylem tam delegatem kilka lat temu pan vice niedługo dostałby odemnie w czolo bo zaczął wyjeżdzać z cena  indywidualną już wtedy zaczęło  sie pudrowanie trupa ja im naprawdę dobrze życzę ale kilka  osób musi odejść 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Aco mieli powiedzieć  bylem tam delegatem kilka lat temu pan vice niedługo dostałby odemnie w czolo bo zaczął wyjeżdzać z cena  indywidualną już wtedy zaczęło  sie pudrowanie trupa ja im naprawdę dobrze życzę ale kilka  osób musi odejść 

Pewnie   niech zostanie ta mleczarnia  ludzie beda miec prace    etc  , masz  racje    to  musi   ktos kierować  co  ma pojęcia do tego trochę.

Opublikowano

Mlekovita  15-20 tłuszcz 3.5 białko 3.1     1.38zł brutto 

Opublikowano

O proszę lider spółdzielczości ino pozazdrościć ceny😀Kradną aż miło a wy jeszcze ich bronicie a w większości to komuchy nauczone że rolnika się kradnie z każdej strony Ja na przestrzeni 4 miesiecy odkad daje świeża kukurydzę i te same trawy to białko w tym czasie kilkanaście prób od 3.65 do 3.73  i z ocena się zgadza a prywaciarza mógłby przecież wzorem mlekovity zrobić 3.3 i już bogacilby się

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v