Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

i uważasz, że w piątnicy będą tego tak pilnować? np. 3 miesiace somatykę będziesz miał na poziomie 301tyś komórek somatycznych i ciebie z tej mleczarni wywalą? Wątpię. Jest podstawowy próg klasy extra i zobowiązani są go wszyscy przestrzegać, a to że piątnica wprowadziła dodatkowy który zobowiązuje tylko ich członków to jest ich fantazja. Może jeszcze zrobią dodatkową linię do przerobu tylko tego mleka? wątpię. oni właśnie w ten sposób zrobili sobie reklamę tzn. wprowadzają coś co i tak nie ma sensu a ludzie się na to złapią

fakt to co Daniel pisze to racja. zobaczcie tylko ile kosztują takie głupie batoniki  😂

Edytowane przez karol091193
Opublikowano

*Bez dodatków mięsa 🤣

Eko już Polmlek zrobił każdy niech sobie odpowie w jaki sposób, choć chyba tylko Polmlek i Piątnica ma eko

Opublikowano

moim zdaniem to w tym temacie nic się nie zmieni, tzn. będzie tak jak teraz byle nie przekroczyć średniej 100 i 400 tyś a za załapanie się w klasie premium dostaną ileś groszy premii albo i nie bo na tą chwilę wiadomo tylko że wprowadzono tą klasę i tyle. 

Jak jest w pozostałych mleczarniach? kierowcy zbierają mleko nie ważne czy ktoś ma 100 kom somatycznych czy 800 wszystko wędruje do tego samego zbiornika w samochodzie a potem w mleczarni łączy się z pozostałymi dostawami. Te parametry są tylko na papierze dla określenia ceny bo na dobrą sprawę możesz oddawać cały czas mleko z wysokimi komórkami a oni i tak to przerobią. Dla mnie na tą chwilę to ściema jeżeli chodzi o produkty z mleka tak zwanej klas premium i na tym oni zarobią. 

• Like 1
Opublikowano

Karol 100% racji i te zaje..... I siery ląduje w tej samej komorze czy to Mlekpol czy piatnica czy kto inny fakt piatnica potrafi ludzi nabierać babcia w reklamie i takie tam ale jedno przyznam Malo kto tam wiruje lub w ogóle a u nas 75% a jednak na jakość to wplywa

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

zareklamować że to zdrowe,fit,że polecane przy zdrowym trybie życia, idealnie komponuje się ze zdrową dietą,że mało kalorii itd oto Polecać dla ludzi aktywnych.Teraz świruje świat wokół tego.

No i do reklamy tego fit produktu bierzesz jeszcze najarana Anke naszego najlepszego kopacza i produkt sam się sprzeda ☺☺☺ 

No w polmleku jakby wzięli próbki to faktycznie wyszła by ekologia ☺

Edytowane przez komodo
  • Haha 2
Opublikowano

Dla co niektórych z Was bariera nie do przeskoczenia jest to, że można komuś przyznać rację. Wy nie lubicie prawdy. Najlepiej jest tylko narzekać. Ciężko jest Wam wznieś się ponad wyżyny i powiedzieć Panie prezesie dziękujemy wykonał Pan wzorowo swoją pracę. Najlepiej jest szukać dziury w całym. Co dla niektórych to przypominam że prezes jest prezesem więc pisanie że podporządkował sobie wszystkich w firmie jest tylko zaleta. Widać że potrafi zarządzać kapitałem ludzkim w innym przypadku przy takiej skali biznesu straciłby panowanie nad wszystkim i dziś nie mielibyście takich okrągłych kwot za mleko. 

Opublikowano
9 godzin temu, karol091193 napisał:

oni właśnie w ten sposób zrobili sobie reklamę tzn. wprowadzają coś co i tak nie ma sensu a ludzie się na to złapią

fakt to co Daniel pisze to racja. zobaczcie tylko ile kosztują takie głupie batoniki  😂

Jak dobrze pamiętam od nich też się zaczęło żywienie "non gmo".

Opublikowano

alfa napisał:

Karol 100% racji i te zaje..... I siery ląduje w tej samej komorze czy to Mlekpol czy piatnica czy kto inny fakt piatnica potrafi ludzi nabierać babcia w reklamie i takie tam ale jedno przyznam Malo kto tam wiruje lub w ogóle a u nas 75% a jednak na jakość to wplywa

i kto jest temu winny że dostawcy wiruja mleko? Jest na to nieoficjalne przyzwolenie i tego są efekty. Jestem za tym aby karać karać i jeszcze raz karać. Robić naloty na gospodarstwa i żeby to odbiło się mocnym echem u dostawców. Wiadomo że w 100% tego nie wyeliminujemy ale można odwrócić te proporcje i to mocno. Do póki tego nie zrobicie to dalej będą takie efekty i problemy z jakością a uwierz że lepiej z jakością nie będzie. powstają coraz większe gospodarstwa i nie ma opcji dopilnować wszystkich sztuk a każda leczona sztuka podczas laktacji to straty

lukasz20 napisał:

dokładnie

Opublikowano

alfa napisał:

i kto jest temu winny że dostawcy wiruja mleko? Jest na to nieoficjalne przyzwolenie i tego są efekty. Jestem za tym aby karać karać i jeszcze raz karać. Robić naloty na gospodarstwa i żeby to odbiło się mocnym echem u dostawców. Wiadomo że w 100% tego nie wyeliminujemy ale można odwrócić te proporcje i to mocno. Do póki tego nie zrobicie to dalej będą takie efekty i problemy z jakością a uwierz że lepiej z jakością nie będzie. powstają coraz większe gospodarstwa i nie ma opcji dopilnować wszystkich sztuk a każda leczona sztuka podczas laktacji to straty

lukasz20 napisał:

dokładnie

Opublikowano
11 godzin temu, karol091193 napisał:

w 2017 Mlekpol skupił  niecałe 1,8mld litrów (chyba 1,78mld), a w 2018 z tego co jest mi wiadomo to około 50mln litrów więcej, ale na razie nie ma oficjalnie dokładnych danych. 

Mlekovita wiecej NAJWIĘCEJ 

Opublikowano
11 godzin temu, robcio90 napisał:

*Bez dodatków mięsa 🤣

Eko już Polmlek zrobił każdy niech sobie odpowie w jaki sposób, choć chyba tylko Polmlek i Piątnica ma eko

EKo Mlekowita też robi z tym że ze Słowacji bierze mleko, w zakładzie w Sanoku przerabiają

Opublikowano

Też uważam, że mlekpol powinien iść w kierunku produktów luksusowych - to zminimalizowało by ryzyko dużych obniżek ceny w czasie nieuchronnego kryzysu. Przecież jak zaczyna się kryzys mleko w proszku leci na łeb na szyję.

Macie rację, że reklama jest dźwignią handlu. Do Waszych propozycji dla fit- eko- oszołomów dorzucił bym produkty z linii "naturalny chów krów" coś jak jajka od kur z wolnego wybiegu. Dostawcy podpisaliby deklarację, że np. przez 6msc w roku wypuszczają swoje krowy na pastwiska. Kto to sprawdzi? a jeżeli na opakowaniu będzie uśmiechnięta krowa na łące (do tego duża kampania reklamowa jak to krowy w mlekpolu mają dobrze) i klient to kupi - jeszcze będzie się upierał, ze rzeczywiście mleko od krów z wolnego wybiegu smakuje zupełnie inaczej.

Opublikowano
25 minut temu, soltys147 napisał:

Też uważam, że mlekpol powinien iść w kierunku produktów luksusowych - to zminimalizowało by ryzyko dużych obniżek ceny w czasie nieuchronnego kryzysu. Przecież jak zaczyna się kryzys mleko w proszku leci na łeb na szyję.

Macie rację, że reklama jest dźwignią handlu. Do Waszych propozycji dla fit- eko- oszołomów dorzucił bym produkty z linii "naturalny chów krów" coś jak jajka od kur z wolnego wybiegu. Dostawcy podpisaliby deklarację, że np. przez 6msc w roku wypuszczają swoje krowy na pastwiska. Kto to sprawdzi? a jeżeli na opakowaniu będzie uśmiechnięta krowa na łące (do tego duża kampania reklamowa jak to krowy w mlekpolu mają dobrze) i klient to kupi - jeszcze będzie się upierał, ze rzeczywiście mleko od krów z wolnego wybiegu smakuje zupełnie inaczej.

Już jest dawno za późno żeby mlekpol poszedł w taką stronę  czy mlekovita to są molochy nie ma mowy o produkcji niszowe czy luksusowej na taką skalę  jaki oni mają skup.Trzeba było sobie zadać pytanie czy zakład ma być olbrzymi budować ego prezesa Naj Naj Naj czy ma pozostać mały kupować mleko blisko zakładu i płacić rolnika dobrze jak Piątnica .Oni mogą sobie pozwolić na różnego rodzaju innowacyjne produkty bo  tego żyją a niech mlekpol ze swoich litrow zacznie robic takie rzeczy i nawet niech będą lepsze to rynek nie ma takiej potrzeby tego towaru 

Opublikowano

I co łyso Wam teraz MLEKOVITA numer jeden :D nie ważne czy kupiła czy przerobiła ma naj więcej tak jak chciał Prezes a i pamietajmy o tych szlonych 0.04 zł do litra POlmlek może się tylko oblizać :D (0.03zł) jak czytam te forum ostatnie 3 strony rzygowina  . Albo ta Piątnica mają cenę ok ale te ich ego o tych parametrach śmiech na sali . Sam mam somatykę 220-250, bród nigdy wiecej jak 20 wiec co mam klase extra extra ? Nie... mam normalne parametry jak wiekszość normalnych dostawców . Cześć i czołem mleka swego się właśnie napołem :D

Opublikowano (edytowane)

23 minuty temu, komodo napisał:

Już jest dawno za późno żeby mlekpol poszedł w taką stronę  czy mlekovita to są molochy nie ma mowy o produkcji niszowe czy luksusowej na taką skalę  jaki oni mają skup.Trzeba było sobie zadać pytanie czy zakład ma być olbrzymi budować ego prezesa Naj Naj Naj czy ma pozostać mały kupować mleko blisko zakładu i płacić rolnika dobrze jak Piątnica .Oni mogą sobie pozwolić na różnego rodzaju innowacyjne produkty bo  tego żyją a niech mlekpol ze swoich litrow zacznie robic takie rzeczy i nawet niech będą lepsze to rynek nie ma takiej potrzeby tego towaru 

Przecież nikt nie mówi żeby przetwarzali cały surowieć na produkty luksusowe, ale dywersyfikacja produkcji pozwoliłaby na łagodniejsze przejście przez kryzys, a i w czasie hossy cena skupu na pewno byłaby lepsza. Poza tym jest też tak, że firma która posiada produkty luksusowe (siłą rzeczy droższe) lepiej sprzedaje również swoją produkcję masową ponieważ kojarzona jest z czymś wyjątkowym. 

Edytowane przez soltys147
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v