Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

domyślam się cena ta obowiązuje od 4.IV więc po ostatniej podwyżce na vezg nie było korekty w górę, można powiedzieć stabilizacja. Co do Sokołowa to ta cena za E trochę nie odzwierciedla klasyfikacji SEUROP ponieważ cena jest za klasę E od 58 % nieśności, bez dodatków za klasę S, ale i tak wychodzę troszkę lepiej niż u poprzedniego odbiorcy, a w porównaniu z sprzedażą na wagę żywą to jest już spora różnica patrząc długofalowo, bo wiadomo że ostatni miesiąc to duże rozbieżności cenowe na rynku żywca.

Adam wiem bo sprzedaje im od lat przez grupy producenckie. tylko te dranie jak świn potrzebuja to cena jest wysoka i moje świnki maja średnio 59-60 % miesności i 80-81% wybicia. A jak cena była nedzna to miesnośc mi spadła do 55 % a wybicie do 76%. 

Tyle ze na wadze za bardzo nie kombinują bo czasami świnki wazyłem na swojej wadze to różnica na całości u mnie i w zakładzie na żywej to 2%

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Uważam, że to staszenie Brazylią przez Chiny to tylko  taka zagrywka,  przecież wiadomo, że europejska wieprzowina jest dużo lepszej jakości. Trochę afer z brazylijskim mięsem było...   Ssanie na rynku jest takie, że póki Chiny będą brały to wysokie ceny (może nie takie jak teraz, ale 5 z przodu powinno być nawet dla jednoogonwców)  się utrzymają. Bardziej jestem ciekaw jak wpłyną na rodzimy rynek tuczarnie, które powstaną w najbliższym czasie w kraju. Może dojsć do sytuacji, gdzie popyt przegoni podaż i wszyscy ci którzy będą chcieli tuczyć warchlaka z Danii będą zmuszeni podpisać kontrakty, bo dla tych handlujących na własną rękę może braknąć zdrowych zwierząt.  Przy kolejnym kryzysie będzie to oznaczać totalne załamanie cen dla małych hodowców. Na chwilę obecną jednak większym problemem wydaje się zdobycie odpowiedniej ilości pasz, bo na oziminy i rzepak potrzebny jest deszcz już teraz...

Opublikowano
tyran3 napisał:

1 godzinę temu, adamn999 napisał: Adam wiem bo sprzedaje im od lat przez grupy producenckie. tylko te dranie jak świn potrzebuja to cena jest wysoka i moje świnki maja średnio 59-60 % miesności i 80-81% wybicia. A jak cena była nedzna to miesnośc mi spadła do 55 % a wybicie do 76%.  Tyle ze na wadze za bardzo nie kombinują bo czasami świnki wazyłem na swojej wadze to różnica na całości u mnie i w zakładzie na żywej to 2%

. . tak to robi chyba większość zakładów w ubiegłym roku te same świnki sprzedawałem do Agro Handel. wybicie było super bo 81 do 82% ale rozrzut klas od S do O a czasami do P. Sakałów mi bardziej pasuje bo przez grupę bierze mniejsze partie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kazik80 napisał:

Uważam, że to staszenie Brazylią przez Chiny to tylko  taka zagrywka,  przecież wiadomo, że europejska wieprzowina jest dużo lepszej jakości. Trochę afer z brazylijskim mięsem było...   Ssanie na rynku jest takie, że póki Chiny będą brały to wysokie ceny (może nie takie jak teraz, ale 5 z przodu powinno być nawet dla jednoogonwców)  się utrzymają. Bardziej jestem ciekaw jak wpłyną na rodzimy rynek tuczarnie, które powstaną w najbliższym czasie w kraju. Może dojsć do sytuacji, gdzie popyt przegoni podaż i wszyscy ci którzy będą chcieli tuczyć warchlaka z Danii będą zmuszeni podpisać kontrakty, bo dla tych handlujących na własną rękę może braknąć zdrowych zwierząt.  Przy kolejnym kryzysie będzie to oznaczać totalne załamanie cen dla małych hodowców. Na chwilę obecną jednak większym problemem wydaje się zdobycie odpowiedniej ilości pasz, bo na oziminy i rzepak potrzebny jest deszcz już teraz...

Kaziu pierwszy raz na tym forum się z Tobą zgadzam

Rozwinie się tucz nakładczy i przy załamaniu cen mali praktycznie przestaną istnie

Opublikowano

Brazylia jesli dobrze kojarzę jest na 4 miejscu pod względem ilości produkowanej trzody,Chińczycy nie będą mieli żadnych skrupułów skąd kupować, a mając miliard ludzi do wyżywienia na drugim planie jest jakość, chińskie społeczeństwo ma być najedzone i zajmować się produkcją,bo głodnemu człowiekowi mogą przyjść do głowy różne pomysły,niekoniecznie zgodne z pomysłem władz, cena na dziś 5,60 żywa netto i chyba do maja pozostanie bez zmian.

Jak już mowimy o cenach to na świecie obecnie wygląda to następująco:Chiny 8,18 waga żywa; Brazylia 4zł waga żywa ;Unia sred cena na żywo 5,16,USA to samo i teraz największe zaskoczenie jak dla mnie to Rosja zaczęła pchać na Chiny w cenie ok 5,60 waga żywa,ponoć osiągnęli  100% samowystarczalność i mają nadwyżki [skutki sankcji🤔]

1 godzinę temu, Kazik80 napisał:

Opublikowano
2 godziny temu, adamn999 napisał:

. . tak to robi chyba większość zakładów w ubiegłym roku te same świnki sprzedawałem do Agro Handel. wybicie było super bo 81 do 82% ale rozrzut klas od S do O a czasami do P. Sakałów mi bardziej pasuje bo przez grupę bierze mniejsze partie.

Z sokołowem  jest raczej problem z limitami wagowymi niz z miesnością

Jak ci na haku tusza  przekroczy 106 kg to masz 92% ceny wyjsciowej  za klase czyli na teraz ponad 60 gr  a jak nie daj Boże przeleci 120 kg  to masz 69 % ceny wysjsciowej na teraz prawie 2, 5 zł.

Opublikowano

tak wiem o tym na 120 sprzedanych do nich w kilku partiach miałem jedną 106,9 i cenazamiast 6,3 była o jakieś 50 gr niższa, staram się oddawać w miarę wyrównane partie od 115 do 128 kg na żywo

Opublikowano

grzesiu  na zywą???? a ty wiesz ze jak cię sokołów opierdoli np. na 2 sztukach to średnio mam 40- 80 gr wiecej jak  od lokalnego złodzieja posrednika i masarni.

ja najtaniej jak sprzedałem to za 3,86 netto gdzie w lokalnej ubojni cena była 3,4 zł

Na sokołów można narzekać  ale dzwonisz i w następnym tygodniu masz odbiór a nie lizanie d*py handlarzowi, za 14 dni kasa na koncie, zadnej skity niema, nikt cię na wadze nie chce up***dolić.

Po prostu oni kombinują z parametrami ale jak porównasz ich kombinacje z kombinacjami lokalnych złodzieji to i tak minimum 40 gr do przodu

Opublikowano

kopin napisał: tyran sprzedajesz do nich cały czas to powiedz po ile teraz by ci na żywą wychodziła,tylko nie podawaj STASZKOWEJ ceny tylko taką chłopską 😉 podzielam zadanie tyran3 że Sokołów to jedna z lepszych opcji na dzisiejsze czasy, na żywo łatwo można przeliczyć 7,45 zł za E x 0,79wybicie= 5,88 , wiadomo nie wszystkiewyjdą z mięsnoscią na poziomie 58% , klasa niżej to 3% mniej więc 7,45x (100 %-3%) = 7,45x 97 %= 7,22 zł za klasę poniżej 58% x 0,79 wybicie=5,70 na żywo. Dodam że lokalny złodziej dostawca do Pini płaci 5,7 -2% strączki to daje 5,59 na żywo zakładając że sam ważysz swoje świnie i nie dajesz się orżnąć na wadze. Co do trzymania tucznika do wagi powyżej 140kg to trzeba wliczyć że zużycie paszy na kilogram przyrostu takiego kabana to ponad 4kg paszy!!! wiem bo to przerabiałem, niby nakład jednostkowy na prosię niższy ale na paszy tracimy.

Opublikowano
53 minuty temu, adamn999 napisał:

kopin napisał: tyran sprzedajesz do nich cały czas to powiedz po ile teraz by ci na żywą wychodziła,tylko nie podawaj STASZKOWEJ ceny tylko taką chłopską 😉 podzielam zadanie tyran3 że Sokołów to jedna z lepszych opcji na dzisiejsze czasy, na żywo łatwo można przeliczyć 7,45 zł za E x 0,79wybicie= 5,88 , wiadomo nie wszystkiewyjdą z mięsnoscią na poziomie 58% , klasa niżej to 3% mniej więc 7,45x (100 %-3%) = 7,45x 97 %= 7,22 zł za klasę poniżej 58% x 0,79 wybicie=5,70 na żywo. Dodam że lokalny złodziej dostawca do Pini płaci 5,7 -2% strączki to daje 5,59 na żywo zakładając że sam ważysz swoje świnie i nie dajesz się orżnąć na wadze. Co do trzymania tucznika do wagi powyżej 140kg to trzeba wliczyć że zużycie paszy na kilogram przyrostu takiego kabana to ponad 4kg paszy!!! wiem bo to przerabiałem, niby nakład jednostkowy na prosię niższy ale na paszy tracimy.

Jak 6 zł za kg dostaniesz to tak jesteś do przodu

3 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Ja najtaniej w styczniu sprzedawałem po 4 netto i nie sprzedaję po 5 czy 50 sztuk na raz. Nikt mnie na wadze nie oszuka bo ważę cale auto puste a potem pełne.

Przy całym aucie to 100 kg nie gra roli

3 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Ja najtaniej w styczniu sprzedawałem po 4 netto i nie sprzedaję po 5 czy 50 sztuk na raz. Nikt mnie na wadze nie oszuka bo ważę cale auto puste a potem pełne.

A ja po 4,40

Opublikowano

Staszek znajdź mi kogoś kto za partie do 50 sztuk da 6 zł, proszę o nr tel do niego centralna Wlkp, i powiedz mu że ważymy samochód pusty i później pełny, a jak mniejsze ilości to waże sam w dniu odstawy i zobaczymy czy da te 6 zł. Z dwa lata temu wuja mi podesłał skupniko-kradzieja z dobrą ceną, jak mu powiedziałem że spotkamy się na wadze samochodowej to po świnki już nie przyjechał, nawet tel nie odbierał. Co do Sokołowa to czasami jedziemy na wagę samochodową i nieraz np ba 30 sztukach jest do 60 kg różnicy, niż na wydruku z ubojni dodam że różnica czasami jest na plus a czasami na minus. co do ceny 6 zł to na każdej sztuce zajuma ci 5 kg i 2% strączki to wyjdziesz 5,6 zł

Opublikowano

A jak wam się przy  poubojowej często zdarzają jakies problemy typu,padniecie w transporcie ,z 2 tuczników np. po 30 kg odtrąceń  na utylizacje.I inne tego typu sprawy których za diabła nie macie jak sprawdzić?

Opublikowano

na około 300 sztuk odstawionych miałem jedno padnięcie podczas transportu, utylizują je w ubojni obciążyli mnie kosztem około 20zł który odliczono od faktury, dodam że prawdopodobnie padnięta sztuka była problematyczna już na tuczarni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v