Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko że to wszystko się odbije wysoką ceną w sklepach i spadkiem spożycia i szybko wróci normalność.

Trzeba nakupić zapas mięsa póki w sklepie z dostawy tańszych świń i mieć w d podwyżki.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz78 napisał:

kusza ceną w skupie ,bo warchlaka trzeba sie pozbyć, ponizej 300 nie schodzi ,ale są tacy co sie pokusza  a za 3m-ce rozpacz bo tanieja ,hmm nic nowego

Akurat ze sprzedażą warchlaka to nie mają problemu paradoksalnie wysoka cena ztucznika nie spowoduje podwyżek na rynku zboża

9 godzin temu, Tomasz78 napisał:

w czerwcu te teraz kupione oddacie po kosztach, albo dołożycie do biznesu ,a o strajkach  nie ma co ,marzyć bo każdy do zniw sie szykuje, wiec spadek na spokojnie przejdzie

Czemu niby po kosztach mają oddać ? Świń brakuje i będzie brakoać wiadome nie od dziś

Opublikowano

To widać miał taki rozum jak Ty

Jak mogą wysokie ceny tucznika wpłynąć na wzrost cen zboża w kró0tkim okresie ?

To myslisz że przez Twój worek mieszanki takie braki będą pewnie dla gołębi potrzebował.......

Opublikowano

Zboża zacznie brakować i to wpłynie na cenę, czemu dzwonili o zboże ludzie oddaleni 100-150 km i byli gotowi BUSAMI po 2 -3 tony przyjechać? Albo nie ma zboża albo u nich dużo droższe niż u mnie. Znasz inne wytłumaczenie? 

Opublikowano

Ale zacznie brakować bo tuczniki się dowiedziały że są droższe i więcej jedzą? 🤔

Opublikowano

Ja tylko w koło komina do 10 km bo każdy wie ze dobrze płacę i chętnie mi sprzedaje telefony się urywają w tym tygodniu i do zniw mam zaklepane praktycznie 700 netto za tonę obojętnie pszenica jęczmień czy pszenzyto

Ludzie zadowoleni i ja zadowolony

Czyli ceny praktycznie z ubiegłego roku o tej porze

Tylko ten tucznik 5,50 czyli prawie 1 zł drożej

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Tylko że to wszystko się odbije wysoką ceną w sklepach i spadkiem spożycia i szybko wróci normalność.

Trzeba nakupić zapas mięsa póki w sklepie z dostawy tańszych świń i mieć w d podwyżki.

Ze dwa prosiaki kup i będziesz miał zapas .

Opublikowano
29 minut temu, staszek131415 napisał:

każdy wie ze dobrze płacę i chętnie mi sprzedaje telefony się urywają w tym tygodniu

Człowieku bym się udusił ze śmiechu przy śniadaniu nie pisz takich rzeczy więcej 

Opublikowano

Temat o cenach świń a Staszek ciągle to samo o zbożu.  On chyba ma jakiś kompleks.  

Cena w ciągu tygodnia skoczyła o 0,8zł obecnie 6,5 E

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pawel885 napisał:

Zboża zacznie brakować i to wpłynie na cenę, czemu dzwonili o zboże ludzie oddaleni 100-150 km i byli gotowi BUSAMI po 2 -3 tony przyjechać? Albo nie ma zboża albo u nich dużo droższe niż u mnie. Znasz inne wytłumaczenie? 

No teraz  pojechałes,obecnie różnica miedzy najdroższymi rejonami a pozostałymi wynosi ok 100zł , i poza regionalnym brakiem jęczmienia pozostałe zboża są w miarę dostępne , osobiście kupuję ok 200 t na sezon i najdalej jadę ok 10 km ,stali dostawcy od 15 lat ,dalsze  zakupy robia się bez sensu ze względu na koszt transportu , hodowca trzody  gnać 150km po 2 tony to chyba żart ,ewentualnie nadmiar wolnego czasu,obniżki nawet dotarły do nas kuku sucha poniżej 800 brutto,tucznik na poniedziałek do 20 szt 5,4 netto na zywo

Edytowane przez ws71
Opublikowano
2 minuty temu, ws71 napisał:

No teraz  pojechałes,obecnie różnica miedzy najdroższymi rejonami a pozostałymi wynosi ok 100zł ,

Nigdzie nie jechałem, to oni przyjechali :D a od kiedy to producenci trzody potrafią kalkulować? Myślałem że to wolontariat a Ty o jakiś liczeniu kosztów piszesz 

• Like 1
Opublikowano

ot filozof,już mi w mieszalni powiedzieli żebym zbyt wiele nie zamawiał bo zboza w brud i tanieje więc od kwietnia mieszanki paszowe stanieją 

no chyba że teraz stwierdzą że cena za świnie wyssoka  to można nas ogolić

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, ws71 napisał:

No teraz  pojechałes,obecnie różnica miedzy najdroższymi rejonami a pozostałymi wynosi ok 100zł , i poza regionalnym brakiem jęczmienia pozostałe zboża są w miarę dostępne , osobiście kupuję ok 200 t na sezon i najdalej jadę ok 10 km ,stali dostawcy od 15 lat ,dalsze  zakupy robia się bez sensu ze względu na koszt transportu , hodowca trzody  gnać 150km po 2 tony to chyba żart ,ewentualnie nadmiar wolnego czasu,obniżki nawet dotarły do nas kuku sucha poniżej 800 brutto,tucznik na poniedziałek do 20 szt 5,4 netto na zywo

Kto tyle daje bo u nas 4,20 były  w tym tygodniu ale myślę po niedzieli się ruszy

17 minut temu, pawel885 napisał:

Nigdzie nie jechałem, to oni przyjechali :D a od kiedy to producenci trzody potrafią kalkulować? Myślałem że to wolontariat a Ty o jakiś liczeniu kosztów piszesz 

Jasne przez pół polski ktoś jechał po 2 tony zboża daj spokój  ztymi bajkami pewnie na wieczorny obrżądek nie mieli

Opublikowano

Płn Mazowsze - dzwonił gość z Suwałk za mieszanką ale oddzwonił że znalazł bliżej - to masz do mnie 220kilometrów - zboże to nie słownik ortograficzny staszek - kurierem nie wyślesz . Ludzie 60-tkami na skupy wożą po 3 tony 20km a tu busem wielki wyczyn 100kilometrów... No chyba że masz Nysę w benzynie to zwracam honor 

Opublikowano

Z trzodziarzem  typu Staszek to     Najgorszy handel 

Za duńskiego warchlaka to płacą ile tylko importer zarząda a jak po zboże przyjeżdża to opuść pan chociaż na flaszkę bo świnia tania

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Płn Mazowsze - dzwonił gość z Suwałk za mieszanką ale oddzwonił że znalazł bliżej - to masz do mnie 220kilometrów - zboże to nie słownik ortograficzny staszek - kurierem nie wyślesz . Ludzie 60-tkami na skupy wożą po 3 tony 20km a tu busem wielki wyczyn 100kilometrów... No chyba że masz Nysę w benzynie to zwracam honor 

Może ktoś do świnek potrzebował-morskich,albo do królików miniaturek -poworeczkować  i w sklepie mieszczuchom opchnąć,bo jak by chciał 2 t u dużego rolnika kupić to by mu powiedział że w kieszenie nie sprzedaje

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v