Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Tomekzetor napisał:

To dlaczego  kołodziejczak  nie organizuje  strajków  pod  siedzibami  tych  firm  a   chce  utrudniać  życie  innym   ludzią  którzy  ciężko  pracują   na swój  kawałek chleba.

Przepisy  sanitarne   nie mogą być  zaostrzane bo muszą być  zgodne z przepisami UE. A może by  tak  odciąć  od  dotacji  tych  rolników  co  nie kupują  sprzętu  nawozów  SOR  od  Polskich producentów  ???  

Kolodziejczakowi to tez tak do końca nie wiadomo o co chodzi jak narazie. On tak niby dużo  gada ale czesto bez ładu i składu. Jak inni rolnicy zorganizowali strajk to już mu się też nie spodobało bo bez jego wiedzy. On o sobie za dużo chłopak myśli a jakies rozwiązanie problemu wymyśleć to też ciężko 

Edytowane przez krzychrol
  • Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, Tomekzetor napisał:

To dlaczego  kołodziejczak  nie organizuje  strajków  pod  siedzibami  tych  firm  a   chce  utrudniać  życie  innym   ludzią  którzy  ciężko  pracują   na swój  kawałek chleba.

Przepisy  sanitarne   nie mogą być  zaostrzane bo muszą być  zgodne z przepisami UE. A może by  tak  odciąć  od  dotacji  tych  rolników  co  nie kupują  sprzętu  nawozów  SOR  od  Polskich producentów  ???  

Co Ty chłopie za bzdury piszesz .Jeżeli maszyny są dobre i za rozsądną cenę to kupujemy nasze .Ja mam wszystkie nasze z PL.Co innego ciągnik .Nie ma ciągnika Polskiej produkcji !!!!...nie mylić z Ursusem ,bo to składak ..Środki chemiczne w znakomitej większości stosuje się Polskie .Może czasami logo jest firmy zagranicznej ,,lecz te środki są produkowane przez naszych w PL.Nawozy typowo z grupy Azoty NPK.

Sprawdziłem sobie Twój profil .Dlaczego nie masz jednego zdjęcia ze swojego gospodarstwa ....to jest dziwne ????

• Haha 2
Opublikowano

Ja skomentuje to tak Agrounia organizuje protesty i widze ze zaraz na forum pojawiło sie pare nowych kont które mówią jedno. Rząd nic nie może bo 1. unia. 2. wolny rynek, itd najlepiej nie protestować i siedziec cicho. Widze ze troolowanie sie zaczeło , heheheh

Opublikowano

propo lokalnych ubojni u mnie jest taka sytuacja że 0 tuczników skupuje gościu od rolników z okolicy a wszystko ciągnie z tuczy nakładczych i Niemcy Belgia dania pośrednicy to wykorzystują i mamy cenę 3.4 zł plus vat na poniedziałek taka sytuacja ...

• Sad 2
Opublikowano (edytowane)

Ci wszyscy którzy mówią, że rząd nic nie może, przypomnę tylko, że przed wyborami obecnie rządzący jako jeden z głównych postulatów przedstawiali poprawę opłacalności produkcji. Na półmetku swoich rządów wszędzie się chwalili, że rynek trzody chlewnej udało się ustabilizować. A teraz ni z gruszki ni z pietruszki za całe zło w tej branży są odpowiedzialni rolnicy - a to że się nie zrzeszają, a to że nie zakładają lokalnych masarni, a to że nie prowadzą sprzedaży bezpośredniej. Takim sposobem to ja mogę obiecać każdemu nowego mercedesa pod warunkiem, że sobie go kupi za swoje pieniądze 

Edytowane przez krilan06
  • Like 7
Opublikowano

Startuj Tym mercem mnie skusiłeś . :P No ale dobrze prawisz . Najpierw obiecanki , a teraz "co ja wam poradzę jak to wasza wina" .

Opublikowano

Koledzy ze świńmi będzie jak z wisniami 4 lata temu. Wiśnie w skupie były po 50 gr i zakłady nie chciały płacić wiecej bo rynek światowy. Ludzie wycinali całe sady drzewek owocowych w następnym roku cena wiśni była 5 zł i wiśni niebyło. W agrobiznesie była taka wypowiedz przedstawicieli skupów " rolniczy przedtrzymują towar aby wymusić na zakładach jeszcze wieksze ceny zeby doprowadzić zakłady do bankructwa"

Jak ludzie wytępią świnie a w sklepie kiełbasa będzie po 40 zł to bedzie wina rolników bo nie chca odstawiać świń do ubojni aby wymusić wysokie ceny.

Opublikowano

Minister mówi że kto chce - MOŻE SOBIE CIAGNIKIEM PO DRODZE POJEŻDZIĆ ALE TO I TAK NIC NIE DA .No dobrze a jak walczą o SWOJE policjanci ,górnicy ,pielegniarki ,nauczyciele ??? I tak jesteśmy grupą pokrzywdzoną bo my na L-4 nie pójdziemy.

Opublikowano
8 minut temu, cobra napisał:

Minister mówi że kto chce - MOŻE SOBIE CIAGNIKIEM PO DRODZE POJEŻDZIĆ ALE TO I TAK NIC NIE DA .No dobrze a jak walczą o SWOJE policjanci ,górnicy ,pielegniarki ,nauczyciele ??? I tak jesteśmy grupą pokrzywdzoną bo my na L-4 nie pójdziemy.

No i to jest właśnie cały myk. Budżetówka ma coś do powiedzenia bo policjantów, nauczycieli czy górników sobie nie przywiozą a żywność już niestety tak i dlatego nas kopią. Że rząd się przechwala jacy to są wspaniali żeby skłócić rolników z resztą społeczeństwa to też wszyscy wiedzą. Ostatnia akcja z wybijaniem dzików pokazała jacy są Polacy. Jak my możemy coś znaczyć w UE jak my sami ze sobą nie potrafimy się porozumieć. Mamy kilku sprzedawczyków w Brukseli i po nas jadą ile się da

Opublikowano
2 godziny temu, renovoltage napisał:

Niech wszystkie oszołomy zobaczą jak Czesi radzą sobie jak coś im się nie podoba, od razu zakaz wjazdu żywności, również są w unii i jakoś mogą a nie tylko  ciągle pierdo... że nic nie mogą

Tak jak piszesz. Tylko oni embargo nakładają na Polskę, na kraje zachodniej Europy już nie koniecznie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v