Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, sumek666 napisał:

nie złotniki tylko puławiaki. spójrz w galerię Rafała. 

Może miał na  myśli  że  będą mu  płacić  złotkiem...  

11 godzin temu, szymekrolnik89 napisał:

Niech wybija w calej polsce swinie po problemie by było  paszowe zboze po 800zl koncentrar worek srednio po 60zl a swinie na zywa od 3.6-4zl

Jak wybiją  [ już wybili ]   a  się zboże  urodzi  to będzie  po 400  .

Opublikowano

koledzy świnie zaczynają ginąc na całego. Byłem dziś po koncentraty do mojego dostawczy i mówi mi ze soja i rzepak  i premix to sie jeszcze sprzedaje  ale koncentratu to 50% mniej niz pół roku temu. Teraz to zakupy pasz robią u niego tylko duzi(nie potetaci) a mali hodowcy coraz zadziej coś kupują, nawet z bydłem jest coś nie tak  i cena 50 gr spadła.

p.s wy też czekacie za wsparciem suszowym od ministra Ardanowskiego bo ja złożyłem wniosek decyzji brak, złorzyłem w czerwcu za materiał siewny - decyzji brak, dopłaty  zaliczki mniejsze jak w zeszłym roku k**wa jak tu zyć??????????

Opublikowano
7 minut temu, kopin napisał:

daj im następne 4 lata bo wcale nie dostaniesz jak żle zagłosujesz

kopin a na kogo głosować???? na PO czy PSL  to mi reka uschnie  jak oddam na dziadostwo głos. wcale niepójde głosować jak na samorzadowych.

Pis wygrał wybory dzięki rolniką i emerytą a ma te grupy zawodowe głeboko w 4 literach. Jeden gość mi mówił ze Pis to banda wariatów bo zamiast pomagać rolniką i emerytą i mieć władze 20 lat to daje podwyżki lekarzą, nauczycielą i policjantą a te grupy zawodowe kase wezmą a i tak zagłasują na platwósów i ma chłop racje po co dawać gruą zawodowym które na nich nie głosują a oni to robią.

Opublikowano

Też suszowego nie dostałem. Załapałem się na pomoc publiczną (powyżej 30% w całym gospodarstwie), a mimo to wciąż cisza. To są golasy bez kasy. :) 

Opublikowano

Trudna sytuacja to była jak świnie były ok 4,20 + vat, teraz są 3,50-3,60 + vat na wagę żywą. Tak czy siak w ministerstwie mają na to wywalone, wystarczy posłuchać co Ardanowski gada na spotkaniach z rolnikami

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, tyran3 napisał:

kopin a na kogo głosować???? na PO czy PSL  to mi reka uschnie  jak oddam na dziadostwo głos. wcale niepójde głosować jak na samorzadowych.

Pis wygrał wybory dzięki rolniką i emerytą a ma te grupy zawodowe głeboko w 4 literach. Jeden gość mi mówił ze Pis to banda wariatów bo zamiast pomagać rolniką i emerytą i mieć władze 20 lat to daje podwyżki lekarzą, nauczycielą i policjantą a te grupy zawodowe kase wezmą a i tak zagłasują na platwósów i ma chłop racje po co dawać gruą zawodowym które na nich nie głosują a oni to robią.

wybacz szczerość ale głupoty gadasz ,poza tym ten co nie głosuje wcale nie ma prawa krytykować ,bo nie wybierał więc niech milczy skoro nie ma zdania

no a po drugie nie podniecaj sie tak pisząc i nie denerwuj bo sadzisz byk za bykiem jak nigdy ;-)))

Opublikowano

kużwa bo świnie tanie, suszowego brak,, materiał siewny brak dopłaty to u mnie zawsze kpina dostaje prawie na końcu a ciągle słyszę o dobrej zmianie a sytuacja w rolnictwie chyba jest najgorsza od 25 lat.. 

Opublikowano
3 minuty temu, tyran3 napisał:

kużwa bo świnie tanie, suszowego brak,, materiał siewny brak dopłaty to u mnie zawsze kpina dostaje prawie na końcu a ciągle słyszę o dobrej zmianie a sytuacja w rolnictwie chyba jest najgorsza od 25 lat.. 

to akurat prawda,suszowego też nie mam ,jadę tylko na świniach -to wiadomo jak teraz jadę ,ale mam chociaż tą satysfakcję że na obecnych złodziei nie głosowałem i nie muszę mówić że mnie zawiedli,bo wiedziałem to od początku

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja tam nie narzekam suszowego nie mam ale 4 raz z rzędu dostanę coś tam zebrałem a cena na pewno się odbije pamiętam wiele gorsze lata i jakośsię żyło

Opublikowano

A co zrobić jak urosły na taką cenę ? Przetrzymać ?

1 minutę temu, motorader18 napisał:

Przy cenach 3.5 dawno bym to zlikwidował . Jesteście sponsorami jak za tyle sprzedajecie.  

Opublikowano
27 minut temu, Kazik80 napisał:

Też suszowego nie dostałem. Załapałem się na pomoc publiczną (powyżej 30% w całym gospodarstwie), a mimo to wciąż cisza. To są golasy bez kasy. :) 

Ale możesz kredyt wziąć na 0.5%

Opublikowano (edytowane)

Jak już Stasiu będzie tak, że musiałbym podpierać się kredytami, to zostawiam ziemię i idę do roboty. Wolałbym sprzedać sam niż komornik ma mi zlicytować gospodarstwo. Przy spadającej opłacalności duże kredyty oznaczają jeszcze większe kłopoty. W dzisiejszych czasach najgorsze jest nastawienie się na konkretną produkcję, tak jak zrobili to hodowcy loch, postawili wielkie porodówki na kredyt, a teraz mają gigantyczny problem i zanim sytuacja się ustabilizuje, to ich już na rynku może nie być...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 minut temu, staszek131415 napisał:

Ale możesz kredyt wziąć na 0.5%

Gdzie , na co ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bartek933 napisał:

W piątek ma odbyć się blokada DK nr 11 w miejscowości Szczury, Powiat Ostrowski w związku z trudną sytuacją na rynku trzody chlewnej

Blokować na całego ,bo chamy mają nas w du,,,ie .

@kopin kolego miejmy nadzieję ,że Michał coś zdziała do wyborów i na swoich trza głosować .Te gady przy korytku ewidentnie niszczą nasz wszystkich i rolnictwo w PL.Ja na nich na pewno nie zagłosuję .Mi w prawdzie suszowe wypłacili ,lecz musiałem kupić zboże ,że całe suszowe nie wystarczyło .Decyzję zwrotu za materiał siewny też dostałem ,ale co to jest marne 3 tysie .

W biedronce jak zwykle same mięso tylko z Belgi ...ludziska kupują pełne siatki tego towaru .

Jestem zmuszony edytować kolejny raz mój wpis .

Nie będę głosował na Michała Kołodziejczaka i na jego kumpli .Niestety takie są fakty ,że gość chce napchać sobie kabzę .Wiecie ,że Michał dostaje kasę za te spotkania od ludzi i to nie małą ?????

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v