Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Piegus napisał:

@kanalia36

Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce:

-zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego: 1) świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 2300 kg/rok.

Tego limitu nie wolno przekroczyć, a jak przekroczysz 40 tys. limitu to dodatkowo 2% podatku.  Gdyby nie było limitu kg to przedsiębiorczy rolnik trzymałby 2000 świń, do tego mała ubojnia i zyski niesamowite. Ubojnie nie dopuszczą nigdy do czegoś takiego jak piszesz.

Jeszcze po uruchomieniu własnej masarni trzeba się liczyć z najazdem mafii

Opublikowano
22 godziny temu, RafaKdziela napisał:

Mam umowę z nimi i tak odmówili skupu .

No nic całe życie człowiek się uczy .

Nie ma tego złego,co by na dobre nie wyszło .

Cena jest spoko za żywiec .Tanio karmię świniaki a swoje ważą ,jak wiozę na spęd .Często mają po 130kg to i grosz wpadnie .

Dużo ludzi ma teraz problem sprzedać do Agropolsusu .Coś mi się wydaje ,że program Polskie białko czy żywienie bez gmo za wyjątkiem wymogów to bajki .

Obecnie karmię dalej bez gmo.Czyli żyto ,łubin i groch do oporu :D

Danbredy na takiej paszy też ładnie rosną.;)

Opublikowano
13 minut temu, kopin napisał:

sumek policzył ile kiełbachy z tego wyjdzie ,kości tam nie wkręcisz jak nie masz dobrego młynka 😉

130 kg tucznik ok 104kg mięsa z gnatami z dodatkiem 10kg wolowiny  robisz blisko 100kg kiełbas , wszystko zależy od mięsności sztuki ,wedlug mnie i mojego nadwornego rzeźnika takie pow 61% mięsności nie nadają na przerób mięso odaje wodę i robi się łykowate fatalny smak polskiej

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ZELKOW napisał:

Jeszcze po uruchomieniu własnej masarni trzeba się liczyć z najazdem mafii

To już nie te czasy, mafia woli Vat wyłudzać a nie haracze, najwieksza mafia to durne urzędasy, oni Ci biznes w 2 miesiące rozłożyć mogą.

Z RHD jest kłopot  mimo wszystko ze zbytem 

1 minutę temu, ws71 napisał:

130 kg tucznik ok 104kg mięsa z gnatami z dodatkiem 10kg wolowiny  robisz blisko 100kg kiełbas , wszystko zależy od mięsności sztuki ,wedlug mnie i mojego nadwornego rzeźnika takie pow 61% mięsności nie nadają na przerób mięso odaje wodę i robi się łykowate fatalny smak polskiej

taki smak maja Duny

zamiast włókien mięśnowych  mieso ma wygląd galarety

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
16 minut temu, sumek666 napisał:

😂

To chyba ty parówki chcesz robić. Mięso mnie i interesuje a nie kości 

Większość gnotów ze świni sprzedasz, karczkowe, schabowe,żeberkowe na zupę. Golonka z kością o niebo lepsza niż bez.

• Like 1
Opublikowano

z tucznika 120 kg wagi bitej z dodatkiem 15 kg wolowiny i 10 litrow wody robimy kielbasy ok 50 kg juz uwedzonej, na surowo to bedzie ponad 70 kg, chocby dodac do tego kotlety ,karczek to za cholere nie wyjdzie 100 kg surowca- ws71 co wy tam jeszcze dodajecie- glowe , skory grube ???

• Like 1
Opublikowano
ws71 napisał:

13 minut temu, kopin napisał:

sumek policzył ile kiełbachy z tego wyjdzie ,kości tam nie wkręcisz jak nie masz dobrego młynka 😉

Powyżej już 60% miesnosci to mięso tzw drewno, zero tłuszczu a co za tym idzie mięso bardziej poszukiwane przez zakłady dlatego że świnka 54% miesnosci jest lepsza w smaku ale nie ma wydajności bo z takiej świnki z kila szynki nie zrobisz 2 jak to w przypadku duna. Dlatego sobie i Wam nie życzę aby upadły małe rodzinne gosp.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

to ile jest wieprzowiny a ile dodatkow to scisle okresla receptura- zrobia badania i pomylisz sie o jeden procent i kara- 5 tysiecy nie twoje😛, mozesz napisac 1 % miesa wieprzowego i tyle ma byc,nie wiecej i nie mniej- inspekcja w takiej sytuacji jest rygorystyczna-inna sprawa jest to czy sklep udostepnia receptury sprzedawanego produktu-do czego jest zobowiazany przepisami- idz do lokalnej masarni i zazycz sobie receptury kielbasy wiejskiej ktora handlujaB|

kazda kielbase-ta prawdziwa-wedzi sie drzewem .

nawet "chude" mieso z takiego przechowanego kabana musi byc tluste-fizjologii nie przeskoczysz, sa ludzie ktorzy takie lubia-fajna galaretka do tego slonina -,kurna jak sprzeda ukraincom to dobrze zarobi.

wy robicie kielbase wiejska ze schabu i poledwiczek czy szynki ??? na bogato, ekonomicznie to nieoplacalne. 

1% chyba wieprzowiny😂 bo nie której ze sklepu to zjeść się nie da.

Jak nieopłacalne? Jak 1 kg schabu 20 zł a kg kiełbasy 32zl, gość robi tradycyjne wyroby swojska, pasztet , kaszanka, salceson i boczek jemu schab nie potrzemy jak da więcej chudego mięsa to i więcej słoniny mu potrzeba . W tym tygodniu kupił 3 sztuki po 114  to był bardzo zawiedzony musiał dokupywać mięsa bo co z takiej świni było kiełbaski a ludzie nazamawiali ...

Co do wędzenia to lecę sosną a jak braknie to świerkiem ... 😉

Edytowane przez lebek5
  • Haha 3
Opublikowano
kanalia36 napisał:

15 minut temu, ZELKOW napisał: Jeszcze po uruchomieniu własnej masarni trzeba się liczyć z najazdem mafii To już nie te czasy, mafia woli Vat wyłudzać a nie haracze, najwieksza mafia to durne urzędasy, oni Ci biznes w 2 miesiące rozłożyć mogą.

Masz własną masarnie że wiesz że to nie te czasy ? Nie bój się puki sie nie wychylasz i nie zarabiasz kroci to nikt do Ciebie nie zapuka, dopiero gdy zobaczą że interes masz za dobry

Opublikowano

😛, ja to wegla doloze jak nie moge temperatury i koloru zlapac.

przy cenie 32 to mozna sie zastanowic nad dodaniem schabu ale po co sie meczyc  odkroj kosci,pokroj ,zmiel, wymieszaj do tego dodatki, jelita.

do kielbasy to mozna dodac gora 2-3 kg sloniny i to gdy swinia jest w miare miesna , przy tlustej to zrobisz "bloto " a nie kielbase i bedzie widac biale oka tluszczu-gdybys chcial je stopic to znowu bedzie sie lac podczas wedzenia..

robie to juz od podstawowki-to znaczy od czasow gdy na sankach polami sie wozilo zeby milicje zmylic............

najgorsza mafia to ta ze skrotami -iw,ijhars,sanepid, us,is, nawet izba celna jednego roku liczyla  roczne zuzycie oleju opalowego uzywanego do grzania wody w parowej myjce - 50 tys grzywny, sprawa sadowa[w cieszynie] i udalo sie anulowac.

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

z tucznika 120 kg wagi bitej z dodatkiem 15 kg wolowiny i 10 litrow wody robimy kielbasy ok 50 kg juz uwedzonej, na surowo to bedzie ponad 70 kg, chocby dodac do tego kotlety ,karczek to za cholere nie wyjdzie 100 kg surowca- ws71 co wy tam jeszcze dodajecie- glowe , skory grube ???

Ja napisałem że całość idzie w kiełbasę czyli po kolei szynkowa,żywiecka,pasztetowa,czarny,biały salceson,kaszanka we flaku,polska do tego jeszcze jakiś mniejszy dziczek i kiełbasy więcej jak warzyła świnia na żywo, oczywiście wszystko robione dla siebie,tylko w tym wariancie trzeba dokupić boczek

Opublikowano
7 godzin temu, krzychrol napisał:

A powiedz jak długo Ci rosną od urodzenia ? Podobnie jak zwykłe czy dłużej ?

Nie ma różnicy między białymi ,a puławiakami .Część puławiaków wyprzedziła białe .

10 godzin temu, kanalia36 napisał:

RafałKdziela, cena ceną ale pisałes wczesną wiosną ze 1 zł za kg żywca więcej i ci zrekompensuje mniejsze mioty kiedy pisałem Ci ze to nie interes jak puławiak bedzie miał 8-10 prosiąt a zwykła swinia 12-14.

Na dziś cena wysoka a co zrobisz jak będzie znowu po 4 zł jak maciora da ci 8 prosiąt to nawet koszta jej karmy ci sie nie zwrucą, i hodowle zlikwidujesz. 

a skoro masz umowę to bajka dla Ciebie  gnaj do prawnika  niech zakłada sprawę  wypłacą ci za 2-3 lata odszkodowanie.

Spokojnie mioty mam naprawdę zacne .Często gęsto po 11 i więcej .Ostatnio maciora dała 16 puławiaków .

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

A nie mówiłem że to ściema? Jedyny zysk to dopłata do macior

Też miałem w to wejść ale nie dałem się wykiwać

Byś mnie posłuchał to nie siedziałbyś tera z ręką w nocniku

Tak się składa Staszek ,że za tucznika biorę 800zł to gdzie ta bieda ????

Do tego mam dopłaty do macior  1140zł sztuka.

Mam obecnie 18 macior puławiaków i 6 białych .

Zbyt na wyroby z puławiaków jest ogromny .Kto posmakuje chce kupować po 10 /20kg kiełbasy i mięs .

Być może będę sprzedawał wyroby z puławiaków .Dziś rozwoziłem szynki 😉

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Z Puławiaków jest wyborna polska,biała schabowy ,szynki nawet żeberka  .Ludzie mnie ścigają ,że mam więcej wozić .

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

😛

wy robicie kielbase wiejska ze schabu i poledwiczek czy szynki ??? na bogato, ekonomicznie to nieoplacalne. 

Liczy się jakość a nie wątek ekonomiczny. To tak jak zrobienie dobrego bimbru nie jest tańsze od dobrej wódki.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Nie ma różnicy między białymi ,a puławiakami .Część puławiaków wyprzedziła białe .

Spokojnie mioty mam naprawdę zacne .Często gęsto po 11 i więcej .Ostatnio maciora dała 16 puławiaków .

To super cieszę się ze ci się powodzi.

Po prostu skomentowałem sytuacje ze od początku te 1 zł za zywiec to był pic na wode. Cena wtedy 4 zł a ty miałes 25 % wiekszą to było podejżane i jak się okazało miałem nosa.

Rafał w Polsce jest złodziejstwo i k**estwo i jak ktoś mówi ze wiecej zapłaci to  wiadomno ze to złodziej.

Gatunek swinek masz primasort jak odpowiednio go wykorzystasz takrze zarobisz, i zaczniesz mnie i sumkowi codzienie pół litra stawiac:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v