Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Piegus napisał:

@turtojs, tak jak pisze @kanalia36, wlkp to zagłębie złodziei od ubojni po naganiaczy.

dokładnie tak to wygląda  niestety  U nas ubojnie nie chca po małe ilości przyjechać  np. taki sokołów  chce od jednego rolnika 60 sztuk najmniej a gobbarto 100 sztuk.  a pośrednik to masz 80 groszy w dół i jeszcze cuda wagowe i płacowe.

Mój sąsiad sprzedaje do lokalnej ubojni  to cena na dziś 5,6 i mu dorzuca 40-50 gr premii  ale czeka za kasą  po 60 dni. obecnie wiezie 4 dostawę to za pierwszą jest dopiero przelew robiony. 

U nas jednoogonowcy wygineli  a ci co jeszcze zostali to wszy po ich dzieciach chodzą. Pośrednik  im najpierw wezmie 2 % skity potem z 5-10 kg na sztuce ojebie na wadze a potem 5, 6 zapłaci z wielkim poslizgiem

p.s do tego masz zmowę cenową. Nie raz mi sasiad opowiada ze zawozi  rano świnie do ubojni i własciciel nie wie po ile skupuje tylko w jego obecnosci dzwoni do własciciela  takiej dużej lokalnej ubojni i dopiero mu cene mówi   i tak robią wszystkie zakłady w okolicy i zaden się z ceną nawet o 10 gr nie wychyli

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
7 godzin temu, turtojs napisał:

Ja nie wiem jak Wy tam w tej wielkopolsce możecie się tak dać dymać z tą ceną, 5,7 na dziś to jawny żart, 6,2-6,5 to ja rozumiem Co komentarz kogoś z Wielkopolski to cena kpina, nie mogę tego pojąć zagłębie trzody chlewnej i tak sobie dać dmuchać w kaszę, myślę że nie wszyscy t tacy są i sprzedają po godniejszych cenach niż kolega wyżej

Niestety przy partiach jakie się odstawia, nie realne żeby uzyskać wyższa cenę u pośrednika. U tego plus, że pieniądze na drugi dzień na koncie, a jeśli potrzebujesz pilnie to i przed odbiorem przeleje. 

Opublikowano
8 godzin temu, kanalia36 napisał:

dokładnie tak to wygląda  niestety  U nas ubojnie nie chca po małe ilości przyjechać  np. taki sokołów  chce od jednego rolnika 60 sztuk najmniej a gobbarto 100 sztuk.  a pośrednik to masz 80 groszy w dół i jeszcze cuda wagowe i płacowe.

Mój sąsiad sprzedaje do lokalnej ubojni  to cena na dziś 5,6 i mu dorzuca 40-50 gr premii  ale czeka za kasą  po 60 dni. obecnie wiezie 4 dostawę to za pierwszą jest dopiero przelew robiony. 

U nas jednoogonowcy wygineli  a ci co jeszcze zostali to wszy po ich dzieciach chodzą. Pośrednik  im najpierw wezmie 2 % skity potem z 5-10 kg na sztuce ojebie na wadze a potem 5, 6 zapłaci z wielkim poslizgiem

p.s do tego masz zmowę cenową. Nie raz mi sasiad opowiada ze zawozi  rano świnie do ubojni i własciciel nie wie po ile skupuje tylko w jego obecnosci dzwoni do własciciela  takiej dużej lokalnej ubojni i dopiero mu cene mówi   i tak robią wszystkie zakłady w okolicy i zaden się z ceną nawet o 10 gr nie wychyli

zmowa cenowa-zastanów się co by było jak by zawiózł te świnie  gość bez mrugnięcia oka wypisał kwity na 5,6  a sąsiad by się na drugi dzień dowiedział że tamta ubojnia obok płaci już po 6 ,ale by gościa przeklinał ze go w ciula zrobił i że oszukuje i nie nadąza za podwyżkami,to czego się dziwisz że dzwoni i pyta? wiadomo że nas dymają,ale wszędzie tak jest ,w domu w łóżku masz tak samo albo Ty żonę albo ona Ciebie jak focha strzeli i  idzie spać bo ją głowa boli

• Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, kopin napisał:

zmowa cenowa-zastanów się co by było jak by zawiózł te świnie  gość bez mrugnięcia oka wypisał kwity na 5,6  a sąsiad by się na drugi dzień dowiedział że tamta ubojnia obok płaci już po 6 ,ale by gościa przeklinał ze go w ciula zrobił i że oszukuje i nie nadąza za podwyżkami,to czego się dziwisz że dzwoni i pyta? wiadomo że nas dymają,ale wszędzie tak jest ,w domu w łóżku masz tak samo albo Ty żonę albo ona Ciebie jak focha strzeli i  idzie spać bo ją głowa boli

zgoda ale to proceder lat 20  a lokalna ubojnia kupowała mieso z Dani głeboko mrożone ale ceny nie podniosła nawet o pare groszy mimo że zywca nie miała. własciciel ubojni sam po rolnikach wydzwaniał zeby mu przywieźli  ale ceny ani o jote. Jedynie stałym duzym dostawczą  40-50 gr to jak mówie miesiącami za zapłatą czekają. Sąsiad ma niezapłacona fakture z Października  

Opublikowano

Wytłumaczy mi ktoś jak przy sprzedaży żywca zarabiać więcej czyli jak np sprzedaję tucznik pośredników przy cenie +/- za kilo sprzedawać je tak żeby otrzymywać pieniądze za inne klasy mięsa wiem że dużo ludzi tak robi i w zależności od mięsności i innych czynników zarabiają na tym oczywiście lepiej ale nie jestem wogóle w temacie może mi to ktoś wytłumaczyć i powiedzieć jak to u was wygląda?

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dziś teść wywoził Zakłady Wierzejki 10szt 5.30netto. Jak to możliwe że taka różnica w cenie🤔

Niebieska strefa, a Ci  mają większą przebitkę.

Opublikowano
PabloTrzoda napisał:

Zależnie raz 10-20 jak musiał bym się z nim na to umówić bo ubojnie daleko

Takie ilości na S.E.U.R.O.P tylko przez grupę producentów. z jakiego regionu jesteś? poszukaj jakiejś grupy i podpytaj czy by nie odbierali twoich świnek.

Opublikowano
43 minuty temu, adamn999 napisał:

Takie ilości na S.E.U.R.O.P tylko przez grupę producentów. z jakiego regionu jesteś? poszukaj jakiejś grupy i podpytaj czy by nie odbierali twoich świnek.

Ja nawet przy 3-4 szt oddaję na wbc

Opublikowano
10 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Skąd taka rozbieżność? 

To są uroki sprzedawania przez pośredników i ich podejścia do dostawców , jedni patrzą tylko aby jak najszybciej się nachapać i mają producenta gdzieś,druga kategoria trochę myśli o dalszej przyszłości i ci traktują dostawców lepiej jak zakłady odbierające bezpośrednio od hodowców,u nas każdy dostawca ma praktycznie inną cenę ,wczoraj na samochodzie były tuczniki kupione za 6,20;6,30 i na koniec jechał do hodowcy gdzie placił 6,40 ,wszystko zależy ile rocznie do niego odstawisz

Opublikowano

www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/17941-zablokowac-rozwoj-hodowli-w-polsce-i-w-krotkim-czasie-doprowadzic-do-jej-wyeliminowania-przejezyczenie-ministra    

Opublikowano

ciężko napisać ile? małe  ilości dla wielkiego producenta to jest 50 szt,a dla małego te 50 szt to całoroczna produkcja ,więc określenie małe jest pojęciem względnym

• Like 3
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v