Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Dlaczego zakaz

tak sobie w gminie wymyślili pretekstem jakaś ochrona krajobrazu wsi i legalnie  zwierząt bezściołowo nie wolno utrzymywać  co gorsze ograniczenie do 40 djp i zabudowa tylko do 100 m od asfaltu  także trzeba kombinować 

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Rozmawiałem z paniami z Inspekcji na ten temat,raczej będą wybijać z głow rządowy pomysł ze względu  przepisy dot bioasekuracji,także ktoś dobrzy pomóżdżył aby zrobić bardzo dobrą wyborczą propagandę

Kurcze, a ja już przygotowałem wybieg na wypadek, gdyby pula środków była ograniczona. :(  

Opublikowano
52 minuty temu, szczypka napisał:

tak sobie w gminie wymyślili pretekstem jakaś ochrona krajobrazu wsi i legalnie  zwierząt bezściołowo nie wolno utrzymywać  co gorsze ograniczenie do 40 djp i zabudowa tylko do 100 m od asfaltu  także trzeba kombinować 

dziwną masz gminę  i dziwne ze wojewoda nie uchylił planu bo jest jawnie sprzeczny z  prawem. 100 m  od asfaltu linia zabudowy?????  pierwsze słysze 100 m to autostrat niemozna budować ale to reguluja inne przepisy ogólno państwowe.

A co do rusztów to normalny budynek z 2 metrowym fundamentem  i sprawa załatwiona.   

Z urzedami jest tak ze najtrudniej coś dostać typu pozwolenie wszelkiego typu ale  wegzekwować prawo to urzędy już nie potrafią 

Opublikowano

Kurna , ale zarąbiście w Polsacie zachawalają dziczyznę . Najlepsze było tłumaczenie że hodowla w gospodarstwach powoduje nadmierny wzrost CO2 , a dzika zwierzyna nie . :D

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

dziwną masz gminę  i dziwne ze wojewoda nie uchylił planu bo jest jawnie sprzeczny z  prawem. 100 m  od asfaltu linia zabudowy?????  pierwsze słysze 100 m to autostrat niemozna budować ale to reguluja inne przepisy ogólno państwowe.

A co do rusztów to normalny budynek z 2 metrowym fundamentem  i sprawa załatwiona.   

Z urzedami jest tak ze najtrudniej coś dostać typu pozwolenie wszelkiego typu ale  wegzekwować prawo to urzędy już nie potrafią 

tak sobie ustalili i nic się na to nie poradzi zamarzyło im się z naszej gminy zrobić sypialnie częstochowy i powoli im się to udaje w pogodne dni weekendu ciężko ciągnikiem przejechać same łazęgi z kijami i rodzinki na rolkach 

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Wszelkie tereny wyznaczone jako Parki Krajobrazowe mają szlaban na ruszta i tego się nie przeskoczy a jest tego od ciula na Pomorzu co kilkadziesiąt kilometrów,to 40DJP można obejść wystarczy operat na oddziaływanie inwestycji na środowisko u nas za takie coś zawołali min 100 tyś

Opublikowano

To u mnie gość  chce stawiać kurniki 1,5 ha i podobno też 40 DJP nie przekroczy 🤔 a jest Natura 2000

Opublikowano
14 godzin temu, ws71 napisał:

Wszelkie tereny wyznaczone jako Parki Krajobrazowe mają szlaban na ruszta i tego się nie przeskoczy a jest tego od ciula na Pomorzu co kilkadziesiąt kilometrów,to 40DJP można obejść wystarczy operat na oddziaływanie inwestycji na środowisko u nas za takie coś zawołali min 100 tyś

O co chodzi z tym operat em?  Wiem o raporcie środowiskowym,  ale by zrobić  w 40DJP to pierwsze slysze 

Opublikowano
39 minut temu, motorader18 napisał:

Chiny zniosly cła na amerykańska wieprzowine.  To teraz cena po nowym roku tylko ⬇

Tobie ktoś płaci za sianie paniki i pesymizmu?Znajdż sobie dane ile chinole potrzebują do wyżywienia mięsa a jakie maja braki,musieli znieść cła bo jeśli kg świniny w półtuszy  kosztuje u nich ponad 23 zł i cały czas drożeje to myślisz że kogo tam za chwilę na jedzenie będzie stać .Pieprzenie takie a wiedza mała.Jak w takiej Belgii po ASF brakło by 40% mięsa to się dowozi jeden pociąg i braki uzupełnione.W Chinach jeden pociąg zjadają do południa.

• Like 3
Opublikowano

Chodziło mi o raport oddziaływania na środowisko,u nas arimr potrafiła wzywać jeżeli na bieżąco wychodziła obsada 30djp[w 2014 roku],co do exportu  USA do Chin to jeżeli Chińczycy nie zmienili przepisów to w grę wchodzi  mięso z tuczników nie karmionych paszami z dodatkiem raktopaminy,chociaż 2016 Europę wygryżli z rynku to obecnie co może nastąpić  chyba niewielka korekta cennika ?

Opublikowano

to napisz do niego RafałKadziela  jak mu idzie. Ostatni wpis jaki pamietam jak sie pierwsza świnka wyprosiła. 

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Pytam zupełnie poważnie- odzywał się tutaj nasz kolega, który przestawił się na puławiaki? Jestem ciekawy jak teraz wychodzi

Google nie boli 

Nie no żartuje ;)

Poszukaj w komentarzach. Jak dla mnie wyjebka.

Opublikowano

Ja nie wiem jak Wy tam w tej wielkopolsce możecie się tak dać dymać z tą ceną, 5,7 na dziś to jawny żart, 6,2-6,5 to ja rozumiem Co komentarz kogoś z Wielkopolski to cena kpina, nie mogę tego pojąć zagłębie trzody chlewnej i tak sobie dać dmuchać w kaszę, myślę że nie wszyscy t tacy są i sprzedają po godniejszych cenach niż kolega wyżej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v