Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Wczoraj szukałem trochę informacji bo zaciekawiła mnie plotka @Tyrana i wg Puław wirus postępuje ok 1.5 km na miesiąc, więc jak nagle znalazł się na zachodzie PL? 

zaznaczam to tylko plotka może ktoś siknoł jakąś pierdołe aby dudzie czarny pijar zrobić ale   w kazdej ploce zawsze jest jakies ziarno prawdy. A taki wysyp tylu dzików chorych na tak małym obszarze  350 km od poprzedniego ogniska  jest podejrzane. To naprawde wygląda jakby ktoś je wyrzucił z paki do lasu. kwiestia tylko kto.

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To na Święta 7 pln na żywa

na to nie licz  ale ślimata pseudo szynka w sklepie po 70 zł za kg na święta bardzo możliwe ale w sumie mnie to rypka wolę samemu uwędzić a syf zostawię mieszczuchom 

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

zaznaczam to tylko plotka może ktoś siknoł jakąś pierdołe aby dudzie czarny pijar zrobić ale   w kazdej ploce zawsze jest jakies ziarno prawdy. A taki wysyp tylu dzików chorych na tak małym obszarze  350 km od poprzedniego ogniska  jest podejrzane. To naprawde wygląda jakby ktoś je wyrzucił z paki do lasu. kwiestia tylko kto.

Była kiedyś taka akcja  na granicy z Ukrainą konfiskowano jak leci żywność wwożoną do PL 30% było skażone wirusem,więc  od początku  obstawiano że to będzie główny wektor przenoszenia wirusa na dalekie odległości,wystarczy że 1 dzik ze stada znajdzie wyrzuconą żywność i po zawodach ,u nas trafiają się stada liczące ok 40 szt w koszonej kuku, a pracowników zza Buga już jest w powiecie ok 2000  i niech taki ananas po przerwie świątecznej przywiezie takie swojskie trefne miąsko a potem wyrzuci i już  po zawodach,no ale po co trzepać na granicy i zrobić depopulację dzika , skoro bioasekuracja na wysokim poziomie rozwiąże wszelkie problemy,a jak zmusi się do zaprzestania hodowli takich do 500szt to ASF przestanie być problemem , można odnieść takie wrażenie po wypowiedziach ludzi z branży trzodziarskiej .

Opublikowano

IR i minister apelują żeby gospodarstwa były jak twierdze zabezpieczone.Ale czy zwróciliście uwagą co to jest twierdza-ciężko się do niej dostać,ale też z niej się wydostać .Jaki los nam rządzący zgotowali że mając parę zł w kieszeni  i dowód jedziesz gdzie chcesz,po całym świecie prawie,do wielu panstw nawet nikt nie sprawdzi tego dowodu.A my w swoich gospodarstwach mamy być więżniami,sąsiad przychodzi to dezynfekcja i wpis ,taki co świnie trzyma lepiej żeby wcale nie przyłaził.Do lasu lepiej żebyśmy nie chodzili,nawet po drzewo z własnego lasu   bo coś się przywlecze jeszcze.Będziemy więżniami,wszyscy na czele z dzikami będą zwiedzać i żyć ,a my za drutem kolczastym

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kopin napisał:

sąsiad przychodzi to dezynfekcja

To podstawa dobrego sąsiedztwa . 🍻

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

W okolicy handlarz dalej oferuje 5,3 netto i odbiór nie prędzej jak w okolicach 10 grudnia.

Dla przygody zadzwoniłem do Sokołowa tzn. do oddziału w Robakowie i bez problemu poszło, w przyszłym tygodniu odbiór.

Tak przy okazji ma ktoś wymagany przez nich załącznik 2E i może się nim podzielić? @kanalia36 z tego co kojarzę tam odstawiasz, może poratujesz?

Opublikowano
48 minut temu, misio3p napisał:

W okolicy handlarz dalej oferuje 5,3 netto i odbiór nie prędzej jak w okolicach 10 grudnia.

Dla przygody zadzwoniłem do Sokołowa tzn. do oddziału w Robakowie i bez problemu poszło, w przyszłym tygodniu odbiór.

Tak przy okazji ma ktoś wymagany przez nich załącznik 2E i może się nim podzielić? @kanalia36 z tego co kojarzę tam odstawiasz, może poratujesz?

załacznik???? chyba Ci chodzi o łańcuch zywieniowy???? wpisz w wujka goglla  łancuch zywieniowy - sokołów i Cię odrazu przekieruje, a jezeli cos innego to nie wiem bo ja przez grupe oddaje . A tak na marginesie jeżeli masz mięsność 57-59 %  i tucznika od 100-130 kg to dostaniesz w przeliczeniu 6 zł a nie 5,3.. Zresztą cena 5,3 to troszkę kpiny jednak w Wielkopolsce na teraz

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

@kanalia36 lokalny złodziej ile placu?

jezeli mówisz o tym w miaskowie to własnie cene 5,3))))))

Opublikowano

oczywiście mówie o cenie podstawowej  dodatki premie wiedza mi nieznana

Opublikowano (edytowane)

na zywą , na wbc też biorą ale jaka cena na dziś nie wiem

ps. dziś poszło 10 sztuk do sokołowa, nie dobitki z poprzedniej odstawy jak wyszło podziele się za pare dni

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

załacznik???? chyba Ci chodzi o łańcuch zywieniowy???? wpisz w wujka goglla  łancuch zywieniowy - sokołów i Cię odrazu przekieruje, a jezeli cos innego to nie wiem bo ja przez grupe oddaje . A tak na marginesie jeżeli masz mięsność 57-59 %  i tucznika od 100-130 kg to dostaniesz w przeliczeniu 6 zł a nie 5,3.. Zresztą cena 5,3 to troszkę kpiny jednak w Wielkopolsce na teraz

Dzięki, zaraz szukam

Sprzedając do Sokołowa zawsze miałem średnią mięsność w okolicach 58% więc jestem dobrej myśli. Zdam raport jak wyszło po przysłaniu rozliczenia :) 

Tak w ogóle jaka aktualnie cena tam? Z czego wynikają te widełki co podawałeś tzn od 7,20 do 7,50 za E?

Edytowane przez misio3p
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kanalia36 napisał:

Jakiś czas temu gospodarz pod Olsztynem  spacerował sobie po podwórku. W oddali, pod lasem zauważył auto oraz kogoś jakby coś wyciągał. Jako że był szarak postanowił to sprawdzić bo myślał , że ktoś wyrzuca śmieci do lasu. Poszedł a tam coś ciągnięte. Szedł dalej a tam ku jego zdziwieniu leżał martwy dzik. Szybko zadzwonił po sąsiada i traktorem wywieźli go jeszcze dalej w las i zakopali. Raniutko podczas obrządku las trzepała w białych fartuchach weterynaria i czegoś szukali. Resztę można sobie dośpiewać. To nie jest moja zmyślona historyjka 

Edytowane przez robert123farmer
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v