Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kopin napisał:

dzisiaj maciora 5 zł do ręki

30 lat temu  za maciorę było 2, 50 to  co można było w tedy kupić za to to teraz dostaniesz 5 zł i tego nie kupisz 30 lad dymają rolnika .

1985 rok    za 135 kg świnkę było 200 l ropy i zostawało na flaszeczkę i zagrychę a dziś jest dno cofamy się do tyłu .

Świnki była już w tedy nawet po 4,50 zł .

Edytowane przez galan99
  • Like 4
Opublikowano

Napisz jeszcze że kiedyś za świniaka murarz dom postawił a dziś bierze jednego za dniówkę 🤔

Opublikowano
6 minut temu, staszek131415 napisał:

Napisz jeszcze że kiedyś za świniaka murarz dom postawił a dziś bierze jednego za dniówkę 🤔

Kiedyś za 1 ha lnu kupił cały materiał na dom i wiele innych rzeczy a teraz jesteśmy coraz biedniejsi z roku na rok a będzie jeszcze gorzej oj będzie mój znajomy z pod warszawy z Pruszkowa ma szwagra co trzyma krowy na mleko ma sprzęt traktory a kupuję już 7 traktor ursusa c- 60 do prac polowych do tura bo są tanie w obsłudze pomimo coś jest nie tak zachodni sprzed wygodny a le drogi w naprawach .

Opublikowano

Słyszałem teorię, że ASF mamy dzięki duńczykom, którzy chcieli wyeliminować nasze maciory. Oni trabili na 2 czy 3 dni o asf w Polsce przed opublikowaniem pierwszych badań z Puław 

Nie będzie u nich asf jak się nie będzie badać n asf 😛

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/17452-martwe-dziki-na-wybrzezu-dunskiej-wyspy-nikt-nie-zbadal-tusz-pod-katem-asf

Mistrzostwo w duńskim wykonaniu ciekawe dlaczego u nas nie dało czegoś takiego zrobić,cena od 2-mies bez zmian 5,7 netto

A jak zaczną tak powoli powoli obniżać cenę świnek po 5 groszy to 10 groszy i wróci cena na 4,50 to co będzie  będą hodować świnie będzie opłacalność , a mi się wydaje że do tego pomału zmierzają by mało  zostało Polskiej hodowli .

Opublikowano
4 godziny temu, sumek666 napisał:

Słyszałem teorię, że ASF mamy dzięki duńczykom, którzy chcieli wyeliminować nasze maciory. Oni trabili na 2 czy 3 dni o asf w Polsce przed opublikowaniem pierwszych badań z Puław 

Nie będzie u nich asf jak się nie będzie badać n asf 😛

No i to jest 100% metoda na walkę ASF-em

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie wsparcia bioasekuracji: program jest od 28 października, ale nie wiem czy można na to myjkę wziąć. No i nie ma tak łatwo, jak w zeszłym roku ;)

https://www.agrofoto.pl/pieniadze/rusza-nabor-wnioskow-na-inwestycje-w-hodowle-swin-i-od-spolek-wodnych,1578.html

Edytowane przez dwdx1906
Opublikowano

Panowie mam takie pytanie bo u nas dopiero wrocily wnioski od wojewody o suszowe i z sasiadem rozkminialismy jakie to nam milony dadza bo teraz jest to bardziej skomplikowane niz w tamtym roku co znaczy zapis w wytycznych ze 0.3 duzej sztuki przeliczeniowej bydlo owce itd a o tucznikach maciorach nic nie ma to nas to nie dotyczy czy jak to bedzie rozliczane bydla nie mamy z sasiadem sama trzoda. Jak ktos wie niech napisze bo jestem ciekaw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v