Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest możliwe, że z odstawionych w tym tygodniu świń 6 sztuk miało średnią mięsność 56.75%, a jeden tucznik 44% i przeszedł w klasie O? Bardzo rzadko miałem przypadki, żeby coś przychodziło w R, a co dopiero w O. I ten tucznik niczym na wygląd, wagę się nie różnił 

Opublikowano
8 godzin temu, misio3p napisał:

Wielkopolska, PCT sprzedane dziś 12 sztuk do Paszki po 3,60 netto/kg, średnia waga 121kg, zapisywane przed świętami (!!!), kierowca mówi, że nie chcą brać, zabierają tylko od rolników stale do nich sprzedających. Paranoja.

Paszko usługowo bije??

6 godzin temu, zetorki12 napisał:

Właściwie to i na AF najbardziej aktywni mogli by jakieś bonusy dostać :$🤩 . Oczywiście nie upomnienia i bany , bo tego to już sporo dostałem . :P

I co sie napraszasz?Jeden dostał i to wystarczy

5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

W wielkopolsce znowu strajkują germańskimi traktorami

A miastowi komentuja skąd mają na nie pieniądze jak nic się nie opłaci.

Screenshot_20190104-121041.jpg

toż to koło mnie było a ja nic nie wiedział bo i swoim HINDUSEM bym pojechał

Opublikowano
29 minut temu, krilan06 napisał:

Jak to jest możliwe, że z odstawionych w tym tygodniu świń 6 sztuk miało średnią mięsność 56.75%, a jeden tucznik 44% i przeszedł w klasie O? Bardzo rzadko miałem przypadki, żeby coś przychodziło w R, a co dopiero w O. I ten tucznik niczym na wygląd, wagę się nie różnił 

a co ty się dziwisz  sokołów w Robakowie od dawna mnie wali na wybojowości  z 80 spadło mi na 76-77% czyli na 100 kg tuczniku okradaja mnie jak handlarza na skicie czyli jakies 4-5 kg  w przliczeniu na zywą  25 zł na sztuce czyli 20-25 gr na kg zywca. i na koncu mam sredna miesnosc 57-59 % a jak przeliczyłem na zywą to tylko ciut wyzej niz handlarze płacą.  Wyszło mnie ostatnio 3,85 netto - oczywiscie moge na sokołów sie obrazić i sprzedać lokalnym masarnią i handlarzą za 3, 5zł ( bo taka u mnie jest cenna lokalna) albo kumplowi sumka666)))))) który jachał do rolnika 3 tygodnie a potem zapłacił rolnikowi 2, 9 a jak mu sie nie podoba to niech sprzeda komuś innemu a kolejki 3 tyg a kabany miały 150 kg

Opublikowano

I dlatego ja się wyleczyłem ze sprzedaży na wbc

44 minuty temu, krilan06 napisał:

Prosiaczek?

Opublikowano

staszek ale u nas na zywą lokalne ubojnie i handlarze dają 3,5 netto jeszcze  skite walą a mnie sokołów okrada 4kg na wbc  ( bo tak to musze nazwać) a i tak mam 3, 85 no i odbiór po tygodniu a nie po 3 po wielokrotnym lizaniu d*py handlarzowi. zeby było smiesznej sasiad sprzedaje do lokalnej ubojni  niedośc ze 3, 5 to własciciel mu dokłada 40 gr jak Tobie wiecej ale za to czeka za kasą na dziś mówił mi ze jeszcze mu nie zapłacił za dostawy z Listopada!!!!! wiec ja nie mam wyjscia moge tylko zamknąc interes bo jak mam sprzedawać handlarzowi  jeszcze mu się kłaniać to mniej jasny wuj strzela

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Zdarza się u mnie 1-2 szt na ok 200 odstawionych , z ostatnich 10 lat też wychodzi podobnie,kiedyś wnikałem w temat to możliwe jakieś genetyczne zawirowanie,(pojawienie się cech po świńskich przodkach),tak to tłumaczyli biegli w świńskiej genetyce

Opublikowano

handlarze to wielcy cwaniacy są i tyle tu urwać na wadzę więcej dla niego , jak mnie oszukał na wadzę  od tego momentu mam swoją wagę i się skończyło wszystkie świnie co są sprzedawane są warzone na mojej wadzę 

każdemu polecam kupić wagę 

Opublikowano
17 godzin temu, Kazik80 napisał:

Oczywiście, że tucz kontraktowy to jeden z gwoździ zabijających polską produkcję wieprzowiny. Duńczycy kończą  spłacać kredyty na porodówki, później postawią tuczarnie, będą tuczyć u siebie i duński warchlak nawet bez statusu zdrowotnego w Polsce będzie towarem luksusowym. Za to Duńczycy będą mieli idealny rynek zbytu na swoją wieprzowinę, W Polsce jak to w Polsce, rodzima genetyka leży, macior jak na lekarstwo, tuczarnie postawione, a za chwilę może w nich hulać wiatr.

Oni nie mają gdzie tuczyć dlatego sprzedają warchlaki. Za mały kraj. W planie mają sprzedawać genetykę, a np u nas mają być maciory i tuczarnie.

• Like 1
Opublikowano

Cena na dziś u pośrednika do którego zawsze szły -3,4 zł.

xD śmiech.

Zostana na dłuzej ;)

Opublikowano
Nie rozumiem tych co prow trzyma, kasę dostać z unii to super ale jak są zobowiązania to już be. O czym mysleliscie pisząc wniosek? Nie szło pominąć poprostu produkcji świń i wpisać tylko produkcję roślinna? Jak się miało świnie to na brata, wujka, siostrę przepisać i gitara, a nie teraz placz bo prow i się nie opłaca, a na drugi rok będą po 5 zł to kolejny płacz a czemu zlikwidowalem, mogłem trzymać...
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@turtojs a widzisz nie szło jak byś się trochę znał to byś wiedział o co chodzi , żeby zlikwidować to dopiero za 5 lat a nie jak ty  mówisz że zlikwiduję teraz a za rok będę beczał że zlikwidowałem  ta cena 5 zł za kg weś pomyśl wszystko idzie w takim kierunku żeby zniszczyć Polską hodowlę świń

Edytowane przez paweł98
  • Like 1
Opublikowano

W tym samym mniej więcej w którym jechały te traktory stronę wcześniej. Nie wiem czy wiesz, ale kilka lat temu po takiej kryzysowej sytuacji z cenami były później dotacje do świń sprzedanych w tym czasie.

Opublikowano
Pawel98 wiem że przez 5 lat od momentu wypłaty pomocy masz mieć zgodność w biznesplanie i dlatego za cholery nie mogę zrozumieć czemu ludzie wpisują te świnie do wniosku? Potem problem bo ceny ni ma a trzymać trzeba bo prow. Sama produkcja roślinna i już bez żadnych zwierząt, no chyba że ktoś chce hodować bo widzi w tym interes, nieważne czy to świnie, drób czy bydło to będzie trzymał czy są dołki czy górki cenowe
Opublikowano
Dnia 4.01.2019 o 20:34, sumek666 napisał:

@tyran3 jaki k**wa kumpel!? 😠

sumek nie zrozumiałeś sarkazmu, hehehe nie chciałem podawać nazwiska dobrodzieja który kupił od rolnika za 2, 9 to napisałem ze to osoba o której ty pisałes ze sasiad na handlu z nim się strasznie bogaci))))))))))))))))))

Opublikowano

@turtojs wielkość ekonomiczna i wzrost produkcji tylko dlatego wpisuje się zwierzęta do biznesplanu ja też musiałem je wpisać całe szczęście że tylko 250 sztuk rocznie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v