Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

czasem tego oleju łyknie więcej, czasem mniej. Ostatnio 20h w sieczkarni to z litra wlałem. Co najlepsze... on nie kopci a silnik suchy. Eh raczej to zostawię, bo już mi się nie chce przy temu grzebać... Przy okazji kompresje i wtryski przed wiosną tylko sprawdzę.

Teraz 3P męczę, który od dnia uruchomienia ciśnie dmucha w odme a kompresji ledwie 25bar :D  cholerne najlepsze mechaniki.

Czy jest możliwe takie zregenerowanie głowicy, żeby przez to kompresje obniżyć w takim 3p?? Zawory zbyt wysoko?? Dodam że ta głowica szczelna i po próbie olejowej 33bar więc jak byk winne uszczelnienie tłoka w cylindrze... a mechanik wciska kit z głowicą. Nic nie rozumie. Tuleje mierzyłem to w jednym miejscu odkształcona jedna z nich (oczywiście tuleje gotowe znawcy włożyli i coś poszło nie tak ale gdzie by tam się przyznać do błędu). Podobno teraz to honują??? ma to sens?? A ja tylko czekam z kolejnym pomiarem kompresji jak mi go po reklamacji oddają

Edytowane przez lukbold
Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.12.2018 o 23:41, lukbold napisał:

czasem tego oleju łyknie więcej, czasem mniej. Ostatnio 20h w sieczkarni to z litra wlałem. Co najlepsze... on nie kopci a silnik suchy. Eh raczej to zostawię, bo już mi się nie chce przy temu grzebać... Przy okazji kompresje i wtryski przed wiosną tylko sprawdzę.

Teraz 3P męczę, który od dnia uruchomienia ciśnie dmucha w odme a kompresji ledwie 25bar :D  cholerne najlepsze mechaniki.

Czy jest możliwe takie zregenerowanie głowicy, żeby przez to kompresje obniżyć w takim 3p?? Zawory zbyt wysoko?? Dodam że ta głowica szczelna i po próbie olejowej 33bar więc jak byk winne uszczelnienie tłoka w cylindrze... a mechanik wciska kit z głowicą. Nic nie rozumie. Tuleje mierzyłem to w jednym miejscu odkształcona jedna z nich (oczywiście tuleje gotowe znawcy włożyli i coś poszło nie tak ale gdzie by tam się przyznać do błędu). Podobno teraz to honują??? ma to sens?? A ja tylko czekam z kolejnym pomiarem kompresji jak mi go po reklamacji oddają

No tak honują ja mam wstawione i honowane a ciśnienie na zimnym na 2 cyl. 23 a na 2 jeszcze niższe zmienię uszczelkę pod głowicą i zobaczę czy coś się zmieni. Niby mechanik fachowiec a robota jak dla mnie zje.... nie będę reklamował czyja to robota żeby mu lipy tu nie robić. A teraz odpalić go to masakra od samego remontu pracował nie równo wina spadła na pompę bo nie robiona od tamtego czasu już trzecia założona i nadal tak samo więc omijajcie gówniane części (zamienniki) jakie zakładają mechanicy kupujcie sami i niech oni to założą bo będzie lipa jak u mnie

Edytowane przez sznajdik
Opublikowano

No honuje się ale surowe tuleje a gotowe? Te Twoje 23 to w ogóle jakaś katastrofa. Mój 3P przed remontem miał więcej tyle że palił dobrze bo wszystko olej uszczelniał. A po remoncie oleju na cylindrach nie ma to i palenie rzucił. Dmuchnij powietrzem do otworu po wtrysku i będziesz wiedział gdzie ucieka... Tylko zawory ustaw w by były zamknięte

Opublikowano

robił mi dwa lata temu remont silnika (mf 3065) mechanik co pracuje na co dzień w serwisie  korbanków , od razu po remoncie walil mi ostro olejem z odmy i oczywiście dymem , pytając go czego tak jest odpowiedział ze tak musi być bo się dociera , po dwóch latach nic sie nie zmieniło a wręcz nawet nasiliło, w wakacje wypluł uszczelkę pod głowicą później drugi raz w październiku po zasiewach. Wkurzyłem sie i wywiozłem silnik do zakładu zapłaciłem 6,500 tys wraz z regeneracja turba ale jestem mega zadowolony z ich roboty , silniczek chodzi jak złoto pali od pół obrotu a z odmy nawet mgiełki nie widać. Straciłem przez znachora wiele nerwów wstydu i 4 tys z poprzedniego remontu wiec lepiej oddać silnik do ludzi co maja sprzęt do obrabiania surowych tulei i nie robią szybko po godzinach byle by odwalić robotę . 

Opublikowano (edytowane)

A gdzie robiłeś? Ja chciałem założyć tuleje kolbenschmidta a mechanik mówi to ile ty masz zamiar tym traktorem jeździć? i założył bepco za moją zgodą bo podobno wszystkim zakłada i jak to powiedział ,,jakoś to chodzi"teraz to mam chęć to wyjąć i mu to zawieźć żeby se obejrzał co to za szmelc chciałbym znać opinię tych co im robił po 3 latach użytkowania takiego silnika

Edytowane przez sznajdik
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Maju3060 napisał:

A na zimnym ile macie ciśnienie oleju?

A co to ma do sprężania? 4 atm albo powyżej. Wału żaden znachor sam nie wyszlifuje a w zakładzie raczej nie da się tego elementu spartolić więc wał + nowe spasowane panewki i ciśnienia będzie dobre... Choć... da się nie wyczyścić bloku po obróbce i potem ten syf rozwala panewki..... 100h po remoncie :D makabra i podobno nikt nie narzeka na gościa a tyle co on silników już złożył......

DSC_0924.JPG

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Żeby lepiej palił to przyspiesz, pompa w str silnika tak jak kolega pisze ale będzie twardsza praca. Honowanie gotowych tuleii to też nie słyszałem ale przecież tam zbierają tylko odrobinę materiału więc po dopasowaniu tłoka z pierścieniami powinno być ok. moim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś @lukbold skoro tuleje zniekształcone to wiadomo czemu nie ma odpowiedniej kompresji. Tak cienkie tuleje zawsze się dopasują do otworów w bloku a wiadomo że blok po tylu latach nie będzie trzymał idealnie okrągłych otworów, więc obrobienie w bloku jest pewne.

Opublikowano

Można przyspieszyć jeśli to pomoże ale nie wiele, twardsza tzn taki głośny metaliczny dźwięk. Moja 4 też gorzej pali niż 3, one muszą szybko kręcić i mieć sprawna świece żeby paliły dobrze.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie jeśli chodzi o kąt wyprzedzenia początku wtrysku to musi się pokrywać z tym co chce producent, ewentualnie tylko minimalnie przyśpieszony. Dłuższa praca na przesadnie wyprzedzonym kącie spowoduje szybkie wybijanie się tulejek w główkach korbowodów, jak i cały układ korbowo-tłokowy będzie bardziej obciążony.

Edytowane przez samtech84