Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Narko napisał:

Wlasnie "malorolny cos tam dostanie"... jesli jestes rolnikiem a nie handlowcem to czemu zarabiasz na sasiedzie… dobrze wiesz jaki wlozyl wysilek w wyprodukowanie tego zborza siedzac w c-360 bez klimy  kitajac ta ziemie plugiem grudziackim calymi dniami… nie szanujesz jego pracy. A moze by tak oddac mu kase za jaka sprzedales zborze? Przeciez na tych jego kilkunastu-kilkudziesieciu tonach sie nie dorobisz a on z biegiem lat kupi lepszy traktor… a tak Ty zarabiajac na nim nabijesz sobie klime w ciagnika a on dalej bedzie kital ta ziemie stara c 360. Pomoc sasiedzka powinna wrocic jak za dawnych lat... 

Bo nie jestem jego dobrym wujkiem?? Gdzie pracujesz? Dlaczego nie oddasz 20% swoje pensji kumplowi z niższego stanowiska?

@Tomasz78 nie dogadali byśmy się. To większy dyktuje warunki, albo chcesz mieć 20 zł więcej albo spadaj... Zawsze możecie skrzyknąć się w 20 małorolnych i wtedy to ja was będę prosił aby się podłączyć pod wasz kontrakt i wam d. lizał większemu. Albo tak samo uniosę się jakiś chorym Polskim honorem i sprzedam taniej aby tylko wam nie dać zarobić.

Przecież to jest normalne odwieczne prawo że większy dyktuje warunki.

Nie rozumiem dlaczego ludzie w PL są tak zawistni, sam zrezygnuję 20 zł więcej, ale trzeba się cieszyć że sąsiad nie zarobił 50zł na mnie...🤣

Taka głupia PL mentalność, ja  nie wiem skąd nam się to wzięło.:(

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
13 minut temu, Narko napisał:

Wlasnie "malorolny cos tam dostanie"... jesli jestes rolnikiem a nie handlowcem to czemu zarabiasz na sasiedzie… dobrze wiesz jaki wlozyl wysilek w wyprodukowanie tego zborza siedzac w c-360 bez klimy  kitajac ta ziemie plugiem grudziackim calymi dniami… nie szanujesz jego pracy. A moze by tak oddac mu kase za jaka sprzedales zborze? Przeciez na tych jego kilkunastu-kilkudziesieciu tonach sie nie dorobisz a on z biegiem lat kupi lepszy traktor… a tak Ty zarabiajac na nim nabijesz sobie klime w ciagnika a on dalej bedzie kital ta ziemie stara c 360. Pomoc sasiedzka powinna wrocic jak za dawnych lat... 

3924476_000.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
24 minuty temu, damianzbr napisał:

Ja tak robię. Cena dla małorolnego 600, dla mnie 670. Więc kupię po 620 a sprzedam po 670. Zawsze te 50 zł na tonie zarobię a i małorolny coś tam dostanie więcej niż sam by sprzedawał. I tu jest problem, oni wolą sprzedać po 600 niż mi po 620 abym tylko tych 50 zł nie dostał. :D

A może  problem leży w tym  że  boją  się  że  im  nie zapłacisz   a nie  w tym że zarobisz  50zł. Gdybyś  płacił  im  gotówką  albo  przelewem  w dniu  sprzedaży  czy dnia następnego  to  pewnie byś  miał kolejkę tych  małorolnych  :)   

Opublikowano

Damian nie  jesteś w blendzie   ,przedstawiłem jasno  współprace  , koszty moje i twoje  , jak bys dobrze kalkulował to bys sie zgodził   ,ze względu na zadowolenie moje i wieloletnia współprace   tu jest haczyk   który połkmołes

Opublikowano (edytowane)

@marekfarmer

Nieee, o to nie chodzi na pewno. Taka zawiść. Oczywiście nie wszyscy i nie w każdej sytuacji tacy są. Ale chyba nikt mi nie zaprzeczy że mamy tendencje do takiego myślenia i zachowań jak pies ogrodnika. Kto nigdy w życiu tak nie pomyślał/zrobił niech pierwszy rzuci kamieniem B|

@Tomasz78 masz w zupełności rację. Nie podszedłem do tematu tak wyrachowany przedsiębiorca myślący przyszłościowo tylko jak zawistny sąsiad myślący: ,,jeśli dziadowi mało 2 dychy, to i ja pierdzielę te 50 zł ale przynajmniej dziad będzie też stratny,, :D

Czyli działa to w obie str. polska mentalność..

Dlatego mamy taki problem z utworzeniem tych grup producenckich. :(

Oj jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie za czym się to zmieni.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, damianzbr napisał:

Cwaniak było odniesieniem do zachowania jakie kolega proponuje a nie obrazą jego osoby.

A ja nie jestem za tym bo budżet państwa tego nie wytrzyma. Halo tu Polska nie Szwajcaria.

Dlatego narzekasz, że ludzi do pomocy nie masz. Byś nawiązał współpracę z jakimś kumatym małorolnym to ty byś mu sprzedał zboże, a on by ci pomógł w polu, kiedy jest najwięcej roboty. Na każdym chciałbyś zarobić więc mają cię w czterech literach, proste. U nas obszarnikom szanującym ludzi rąk do pracy nie brakuje, a cebularze zasuwają sami. Ty patrzysz tylko pod kątem, ile na kim można zarobić i masz problem. Zawistny też jesteś, bo pamiętam jak pisałeś jak to dobrze, że gościowi. który psuł wam rynek taniej ziemi, ciągnik się na polu utopił. Wolnorynkowiec od siedmiu boleści, a gdyby ci słomę z butów wyjąć, to byłby problem z utrzymaniem równowagi...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, damianzbr napisał:

Nieee, o to nie chodzi na pewno. Taka zawiść. Oczywiście nie wszyscy i nie w każdej sytuacji tacy są. Ale chyba nikt mi nie zaprzeczy że mamy tendencje do takiego myślenia i zachowań jak pies ogrodnika. Kto nigdy w życiu tak nie pomyślał/zrobił niech pierwszy rzuci kamieniem B|

Znaczy jak ? Może po prostu niezbyt lubiany jesteś ?

Opublikowano

No dziwna reakcja . Nie odpowiada , a uśmiechnięte buźki wstawia ...

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

No dziwna reakcja . Nie odpowiada , a uśmiechnięte buźki wstawia ...

99% ludzi takich jak damian stwierdzi, że złe opinie o nich biorą się z zawiści, cebulactwa u siebie nie zauważą prawie nigdy.

Opublikowano

Nie chodziło mi o trafianie , ani urażanie . Chodzi mi jedynie że za takie postawy można samemu odpowiadac , a nie miec pretensje do innych .

Opublikowano
7 minut temu, Kazik80 napisał:

Dlatego narzekasz, że ludzi do pomocy nie masz. Byś nawiązał współpracę z jakimś kumatym małorolnym to ty byś mu sprzedał zboże, a on by ci pomógł w polu, kiedy jest najwięcej roboty. Na każdym chciałbyś zarobić więc mają cię w czterech literach, proste. U nas obszarnikom szanującym ludzi rąk do pracy nie brakuje, a cebularze zasuwają sami. Ty patrzysz tylko pod kątem, ile na kim można zarobić i masz problem. Zawistny też jesteś, bo pamiętam jak pisałeś jak to dobrze, że gościowi. który psuł wam rynek taniej ziemi, ciągnik się na polu utopił. Wolnorynkowiec od siedmiu boleści, a gdyby ci słomę z butów wyjąć, to byłby problem z utrzymaniem równowagi...

Kazik znów oplułem monitor :DxD, tylko nie pamiętam czy ponownie z twojego powodu.

Ale mam dla ciebie radę. To dla twojego zdrowia. Wszystko co piszę to nie jest idealnym odzwierciedleniem faktycznych sytuacji, zazwyczaj są to tylko przykłady teoretycznych zdarzeń.

A piszę że w swojej osobie aby lepiej zobrazować jak niektóre sytuacje mogą wyglądać. I żaden gość nie zakopał się ciągnikiem 🤣

Opublikowano
12 minut temu, damianzbr napisał:

@Tomasz78 masz w zupełności rację. Nie podszedłem do tematu tak wyrachowany przedsiębiorca myślący przyszłościowo tylko jak zawistny sąsiad myślący: ,,jeśli dziadowi mało 2 dychy, to i ja pierdzielę te 50 zł ale przynajmniej dziad będzie też stratny,, :D

napiles się czy co ze nie kumasz?

Opublikowano (edytowane)

Może... Jakie to ma znaczenie? Była mowa o sytuacji w naszym kraju, ja dawałem tylko przykłady jak to wygląda. A gdzie i kiedy byłem tego świadkiem lub uczestnikiem nie ma najmniejszego znaczenia w tym temacie.

Chyba nie jest z ciebie taka wścibska zawistna bestia co to wszędzie musi nos wsadzić aby wiedzieć co u kogo się dzieje??

Opublikowano

Oki . Wszystko jasne

No to - Niech żyje Dobra Zmiana i trwa jak najdłużej . Nie strajkujmy , bo tylko PiS kłopoty ma przez to . Temat można zamknąć .

Opublikowano
17 minut temu, damianzbr napisał:

Gdzie pracujesz? Dlaczego nie oddasz 20% swoje pensji kumplowi z niższego stanowiska?

Pracuje na etacie… Dlaczego mam mu oddawac czesc swojej pensji jesli on ma swoje obowiazki a ja swoje? Jesli on pomoze mi w moich obowiazkach to szybciej koncze prace mam dniowke pomniejszona o te np. 2 godz a on dniowke zamiast byc na minusie 4 godz jest na minusie tylko dwie bo zamiast mi pomagac mogl pojsc do domu… rozlicza nas wlasciciel firmy.  Troche kiepskie porownanie. Miedzy nami rolnikami nie handlowcami powinna byc pomoc sasiedzka… jesli sprzedaz jego zborze po cenie jakie Ty otrzymasz to nic nie tracisz a zyskujesz duzo wiecej niz pieniadze… ale My ta swiadomosc utracilismy po upadku komuny… kazdy aby tylko kogos wydymac i dorobic sie jeden na drugim smiejac sie w najlepsze za plotem. 

Fakt mam inne postrzeganie zycia i wartosci jakie mna w zyciu kieruja, … czy lepsze,zycie pokaze. Wiem jedno… w zyciu sukces osiagniety w wspolnocie lepiej smakuje niz w pojedynke.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

:

Po pierwsze nie większa zawartość produktu jest syntetyczna, tylko większość produktów zawiera syntetyczne składniki. - Naprawdę nie wiem czy ty udajesz czy robisz to nieumyślnie.

no które zawierają i ile czego ? i jeszcze raz kogo trują i czym ? ...konkretnie a nie jakieś przepychanki słowne 

postawiłeś zarzut i nie potrafisz go udowodnić ? ...czym trujemy kogo i dlaczego ...wytłumacz mi bo ja nie wiem 

które produkty co zawierają i czym trują  polskie spółdzielnie i hodowcy krów mlecznych całą UE ...dowody ,fakty  itp ...czytaj zakazane substancje nie zgodne z etykietą albo ponad normę  niedozwolone itp . itd . 

czy dodatek naturalnego aromatu jest tym trującym składnikiem ? ...NIE ...ot napisałeś głupotę niczym nie popartą i nie potrafisz z tego wybrnąć i nie wybrniesz bo  polski produkt mleczarski nie zawiera chemii ..dobrze wiesz ze zmyślasz żeby się odszczeknąć na siłę czym kol wiek i tyle  ..tyle warte twoje wywody i wypociny ...zwidy nie poparte faktami 

• Thanks 1
Opublikowano

Danio od DANONE  w nim też nie ma wanilii ale wielkie HALO robi się z produktem MLEKPOLU

20181218_202934.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, damianzbr napisał:

@marekfarmer

i co nie umiesz odpowiedziec ?

widzisz ja tak postępuje w negocjacjach  i dzieki temu sie utrzymuje na rynku  nie daje sie rolować   ,zboze to nie trzoda i wyczekasz cene  ,tym bardziej że nie ciśnie brak finansów  ,

dałem ci możliwość zarobienia 20zł  na tonie bez roboty  nie chciałeś ,co to oznacza ? ze chcecz wyzyskiwać ,nie zarabiac i dziwisz sie ze taka mentalność ,

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, marko-kolo napisał:

no które zawierają i ile czego ? i jeszcze raz kogo trują i czym ? ...konkretnie a nie jakieś przepychanki słowne 

postawiłeś zarzut i nie potrafisz go udowodnić ? ...czym trujemy kogo i dlaczego ...wytłumacz mi bo ja nie wiem 

które produkty co zawierają i czym trują  polskie spółdzielnie i hodowcy krów mlecznych całą UE ...dowody ,fakty  itp ...czytaj zakazane substancje nie zgodne z etykietą albo ponad normę  niedozwolone itp . itd . 

czy dodatek naturalnego aromatu jest tym trującym składnikiem ? ...NIE ...ot napisałeś głupotę niczym nie popartą i nie potrafisz z tego wybrnąć i nie wybrniesz bo  polski produkt mleczarski nie zawiera chemii ..dobrze wiesz ze zmyślasz żeby się odszczeknąć na siłę czym kol wiek i tyle  ..tyle warte twoje wywody i wypociny ...zwidy nie poparte faktami 

Teraz rozumiem o co ci chodzi i którego wpisu żeś się czepił,

,, proszę bardzo, mamy przykład jak polscy hodowcy krów mlecznych, wraz ze swoimi spółdzielniami trują konsumentów całej UE.

jak znakować produkty to wszystkie mięsne i mleczne też, na środku dużymi czerwonymi literami (serek zawiera chemiczne syntetyczne konserwanty i aromaty)

xD bo to z tyłu mało widoczne dla nieświadomych emerytów.,,

więc wyjaśniam:

Słowo ,,truje,, pożyczyłem od adoratorów tej pokazówki na autostradzie.

Zarzucali że zagraniczne koncerny trują nas duńską wieprzowiną i co gorsza bezczelnie opisują to na etykiecie produkty ale zbyt małym druczkiem nie widocznym dla emerytów, Wtedy ja przypadkiem natknąłem się na artykuł w którym opisano że wyroby mleczne zawierają substancje syntetyczne ( jak się domyślam takie same lub podobne, stosowane w tym samym celu) co w substancje syntetyczne z wyrobów mięsnych.

Dlatego postanowiłem tym porównaniem wyśmiać teorie o trującej zagranicznej wieprzowinie stawiając pod ściną autorów tych słów.

Jak widzisz cel osiągnąłem gdyż żaden nie zdecydował podważyć likowanego artykułu, nikt nie chciał wyjść na cynicznego błazna.

Więc jeśli chodzi o moje zdanie, uważam że substancje syntetyczne które są prawnie dopuszczone do zastosowania, czy to w wyrobach mlecznych, czy mięsnych nie trują ludzi jeśli są stosowane zgodnie z zaleceniami.

W takim razie sorry, ale nie trafiłeś bo ta głupota nie jest mojego autorstwa, tamten wpis to ironia której nie wyłapałeś.