Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, damianzbr napisał:

sracza se zablokuj :D

chyba za dobrze ci się żyje i lubisz robić  za grosze 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, maniek20 napisał:

odezwał się któremu chyba dobrze się żyje

Nie ma to znaczenia jak mi się żyje.

Chodzi tylko o to że chcesz blokować drogę boś nieudacznik i sierota Boża (to nic personalnego ogólnie piszę) która nie ma pomysłu jak rozwiązać swój problem i myśli że blokując autostradę przyjedzie ktoś z gotowymi propozycjami a najlepiej żywą gotówką.

zaproponuj gotowe rozwiązania tylko nie z księżyca, takie realne rozwiązania, przedstaw uzasadnij w ministerstwie jeśli nie posłuchają a ty zdobędziesz poparcie w swoim środowisku wtedy rozważ blokadę drogi.

Ten pajac z AGROUNIA zaczął od tyłu i spalił na panewce. Przy czym w ośmieszył pozostałych rolników.

Już są pierwsze tego dowody. Już krąży artykuł o blokadzie na litwinów. Jutro puszczą w eter że minister natychmiast zareagował zablokował litewskie świnie więc rolnicy są szczęśliwi. Tak też to odbiorą miastowi i następnym razem jak pajac z AGROUNIA wyjdzie na drogę to go naród zlinczuje i sam gołymi rękoma udrożni drogę i PIS ma problem rozwiązany.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

ddd 

2 minuty temu, damianzbr napisał:

Nie ma to znaczenia jak mi się żyje.

Chodzi tylko o to że chcesz blokować drogę boś nieudacznik i sierota Boża (to nic personalnego ogólnie piszę) która nie ma pomysłu jak rozwiązać swój problem i myśli że blokując autostradę przyjedzie ktoś z gotowymi propozycjami a najlepiej żywą gotówką.

zaproponuj gotowe rozwiązania tylko nie z księżyca, takie realne rozwiązania, przedstaw uzasadnij w ministerstwie jeśli nie posłuchają a ty zdobędziesz poparcie w swoim środowisku wtedy rozważ blokadę drogi.

Ten pajac z AGROUNIA zaczął od tyłu i spalił na panewce. Przy czym w ośmieszył pozostałych rolników.

kolego troszkę bez sensu mówisz oglądam teraz coś ciekawego tylko nie mogę tu wkleić bo wtedy sam byś poszedł po rozum do głowy 

Opublikowano

kolego nie wiem gdzie mieszkasz ale nie tylko o świnie chodzi jak byś sprzedawał qq przy 30% za 340 zł w tym roku i teraz płacił za nawozy np. mocznik 1600 zł to byś inaczej mówił bo po  300 z mieli za granicą wschodnią 

Opublikowano

do tego buraki za które miało być 17 euro płacą tylko 14 bo zrobili sobie sami zmiany do umowy związki na podkarpaciu są  opłacone przez germanów żeby nie rozmawiali z ksc 

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

340 zł za 30% kukurydzy? 

Daj adres. @damianzbr potrzebuje transport. Odkryłem w sobie handlowca Level świnia

to gdzie byłeś miesiąc temu jak pisało się na forum po ile u nas płacą 

Opublikowano
5 minut temu, maniek20 napisał:

kolego nie wiem gdzie mieszkasz ale nie tylko o świnie chodzi jak byś sprzedawał qq przy 30% za 340 zł w tym roku i teraz płacił za nawozy np. mocznik 1600 zł to byś inaczej mówił bo po  300 z mieli za granicą wschodnią 

co ty pie...sz  qq szła po 600 w tym sezonie  i to 20%  coś przyspałes i lipny kontrakt stad straty

Opublikowano

Nie śledzę wszystkich tematów. W top agrar tylko czytałem o tej dziwnej sytuacji. W wlkp było 500 zł +10zl za 1% ale tylko do 22% więc w sumie 580 zł bo rzadko kto miał więcej niż 20% wilgotności. Sąsiad miał nawet 16% z pola prosto.

Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

Dlaczego daliście się zrobić w ciula na tym Podkarpaciu? U nas był bunt bo skupy leciały w ciula z wilgotnością ale później zmadrzeli. 

hahah kolego nie wiem gdzie mieszkasz ale jak byś miał pier**lony monopol wipasz tylko koło siebie który wykończył ine firmy skupowe to byś inaczej mówił 

2 minuty temu, Tomasz78 napisał:

co ty pie...sz  qq szła po 600 w tym sezonie  i to 20%  coś przyspałes i lipny kontrakt stad straty

gdzie po tyle miałeś i kiedy koszone 

jak bym chciał po 600 sprzedać mokra jak u nas była sucha po 630 dlatego  i mokra na początku była po 430 a potem poleciało na 340 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maniek20 napisał:

Sprzedając kukurydzę po 340zł, miał bym pretensje do samego siebie że nie zainwestowałem w suszarnię. Sprzedając suchą kukurydze po 400 zł miał bym pretensje do samego siebie że kupiłem suszarnię i nie oddałem pola w dzierżawę.

Gdy mi komornik zabierze maszyny będę miał pretensje do samego siebie że za wysoko oceniłem swoje możliwości i średnie pięcioletni plony i ceny rynkowe. Itd. itd.

Mocznika nie kupiłem bo liczę że na wiosnę zaleje nas wschodni tani azot, może będę żałował ale na pewno nie będę wtedy miał do nikogo pretensji. A może to ty będziesz płakał że kupiłeś w grudniu 1600 jak w marcu po 1300 sprzedają. I też powiesz że ktoś cię oszukał? Nie bądź dziecinny.

Jak widzisz tu płacz nikomu w niczym nie pomorze.

12 minut temu, sumek666 napisał:

Daj adres. @damianzbr potrzebuje transport. Odkryłem w sobie handlowca Level świnia

Jaki adres chcesz? Dzisiaj wszystko się załatwia przez email a oryginały pocztą przesyła. Pisz na PW podam emaila.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Maniek  nadal pier....sz  Wipasz jako pierwszy zaczol dokładac producentom do tony na kontrakcie , w jego ślady poszło wiele firm ,choc by chemirol  ,

kontrakt był 390-400zł dokładali  50zł do tony liczac od 30% chociaz miała 20%

ja sprzedawałem do chemirolu bez kontraktu 590zl + vat  21% wilgotności ,lipnie placili za procent bo tylko6zl a kurniki  2tyg pózniej ponad 620

koszona we wrzesniu odmiana Ambrozini

Opublikowano

hah dokładnie. Brawo @Yoda za kreatywność piątka +.

Za szybko odpisuję, nie wpdłem na to. Jak kukurydza po 300 to szybciutko do BSu po kredycik obrotowy na zakup z 10 tys. ton ziarka i parę tysiaczków prosiaków z dani na kontrakcik bez paszy i lecimy z tematem. Myślę że ci a autostrady chętnie podnajęliby nam swoje budynki na kilka rzutów.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, damianzbr napisał:

Sprzedając kukurydzę po 340zł, miał bym pretensje do samego siebie że nie zainwestowałem w suszarnię. Sprzedając suchą kukurydze po 400 zł miał bym pretensje do samego siebie że kupiłem suszarnię i nie oddałem pola w dzierżawę.

Gdy mi komornik zabierze maszyny będę miał pretensje do samego siebie że za wysoko oceniłem swoje możliwości i średnie pięcioletni plony i ceny rynkowe. Itd. itd.

Mocznika nie kupiłem bo liczę że na wiosnę zaleje nas wschodni tani azot, może będę żałował ale na pewno nie będę wtedy miał do nikogo pretensji. A może to ty będziesz płakał że kupiłeś w grudniu 1600 jak w marcu po 1300 sprzedają. I też powiesz że ktoś cię oszukał? Nie bądź dziecinny.

Jak widzisz tu płacz nikomu w niczym nie pomorze.

Jaki adres chcesz? Dzisiaj wszystko się załatwia przez email a oryginały pocztą przesyła. Pisz na PW podam emaila.

kolego powiem ci tylko tyle mocznik mam kupiony i dużo taniej 

i z tobą rozmowa wygląda tak jak zabawa z świnią w błocie i po pewnym czasie lepiej odpuści taką zabawę bo świni to się podoba a ty dochodzić do wniosku że szkoda się z idiotą kłuci 

8 minut temu, Tomasz78 napisał:

Maniek  nadal pier....sz  Wipasz jako pierwszy zaczol dokładac producentom do tony na kontrakcie , w jego ślady poszło wiele firm ,choc by chemirol  ,

kontrakt był 390-400zł dokładali  50zł do tony liczac od 30% chociaz miała 20%

ja sprzedawałem do chemirolu bez kontraktu 590zl + vat  21% wilgotności ,lipnie placili za procent bo tylko6zl a kurniki  2tyg pózniej ponad 620

koszona we wrzesniu odmiana Ambrozini

haha 50 zł czy ty robisz z siebie idiotę czy zemnie chyba kolego 8 zł i który wipasz na podkarpaciu jest tylko jeden  i jaki plon miałeś 6 ton przy 21% 

11 minut temu, Yoda napisał:

Jak qq po 300 to tylko trochę soi i warchlaka z Danii i wio :) nawet przy tej cenie nie da się nie zarobić

polać mu dobrze gada chociaż jeden 

Edytowane przez maniek20
Opublikowano

Dobra sorry, będę odpowiadał z pełną powagą tak jak ty. A więc zaczynam:

kolego powiem ci tylko tyle że nie sprzedawałem kukurydzy po 340 bo mam suszarnię i sprzedaję kukurydzę teraz po 750 netto u mnie w bramie.

Opublikowano

nie robie z ciebie idioty  tak płacili w WLKP a podnosili cene aby nie stracić plantatora

widzisz niewiedza kosztuje  ,jak bys czytał choćbytu na forum cennik qq to byś dzisiaj sie nie dziwił

damian zaleciało ironią  ,ale fakt

ile kosztuje ciebie wysuszenie tony?

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Dobra sorry, będę odpowiadał z pełną powagą tak jak ty. A więc zaczynam:

kolego powiem ci tylko tyle że nie sprzedawałem kukurydzy po 340 bo mam suszarnię i sprzedaję kukurydzę teraz po 750 netto u mnie w bramie.

a z jakiego regionu jesteś bo na podkarpaciu dostać 750 neto dziś mało realne jak dostaniesz 700 to już dobrze 

to

3 minuty temu, Tomasz78 napisał:

nie robie z ciebie idioty  tak płacili w WLKP a podnosili cene aby nie stracić plantatora

widzisz niewiedza kosztuje  ,jak bys czytał choćbytu na forum cennik qq to byś dzisiaj sie nie dziwił

damian zaleciało ironią  ,ale fakt

ile kosztuje ciebie wysuszenie tony?

i kolego to dwie rożne strony polski  i masz na pewno nie jedną paszarnię w oklicy i jechałem w czerwcu przez wlkp i tam była tragedia z QQ a u nas tak lało że rzepaki było trudno zebrać jak i pszenicę 

ja widziałem ceny waszych stronach i chłopaki z igp polska byli u nas 26 września i mówili że tam po żniwach już 

tylko załadunek i transport zjada cały zysk bo tomie wyjdzie 25 a tam 30 % wilgotność 

tona 120 zł 

Opublikowano

@Tomasz78 W tym roku tanio jak barszcz. Ale nie znam szczegółów wiem tylko że szło 4 - 6 % gazu ze zbiornik o pojemności 4850l na zasyp 12 t, 24% mokrej. Ale doliczyć prąd + amortyzację suszarni + odsetki od pożyczki inwestycyjnej w suszarnię + magazynowanie + praca ludzka przy obsłudze to już tak kolorowo nie wygląda, no jak to w gospodarstwie gdy się liczy wszystko skrupulatnie.

Kombajn i suszenie kukurydzy to działka ojca, on pilnuje suszarni bo ja nie mieszkam w gospodarstwie.

Ja ci mogę poopowiadać o nawożeniu i co w glebie piszczy od str. chemii rolnej i biologii fascynuje mnie uprawa bezorkowa :D

Ale wracając do suszarni jak nie masz luźniej gotówki to bez 100 ha kukurydzy nie pchaj się w suszarkę, bo poniżej tej powierzchni spore ryzyko nie udźwignięcia obciążeń pieniężnych w razie złej passy na plon czy cenę. ja tak sieję około 60 - 80 ha kukurydzy ale lubię ryzyko ;)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, maniek20 napisał:

a z jakiego regionu jesteś bo na podkarpaciu dostać 750 neto dziś mało realne jak dostaniesz 700 to już dobrze 

to

i kolego to dwie rożne strony polski  i masz na pewno nie jedną paszarnię w oklicy i jechałem w czerwcu przez wlkp i tam była tragedia z QQ a u nas tak lało że rzepaki było trudno zebrać jak i pszenicę 

ja widziałem ceny waszych stronach i chłopaki z igp polska byli u nas 26 września i mówili że tam po żniwach już 

tylko załadunek i transport zjada cały zysk bo tomie wyjdzie 25 a tam 30 % wilgotność 

tona 120 zł 

no na pogodę nic nie poradzimy ,straty sa ,ale żyje się dalej ,moze kolejny rok wynagrodzi straty

ale masz porównanie dwa krańce polski  jedna firma i jakie rozbieżności cenowe 

damian ja nie myśle o suszarni  ,co ty nie przy moim areale  ,ciekawił mnie koszt  jako usługa

Edytowane przez Tomasz78