Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

W mojej okolicy jest mała ubojnia z masarnią. Ubijają tuczniki i półtusze gdzieś sprzedają a wyroby robią z belgijskiego syfu. Jeden pracownik opowiadał, że te sprowadzone półtusze śmierdzą jakby rybami i że trzeba walić kupę przypraw aby to było jadalne.

Jest zapotrzebowanie na tanie śmieci więc są sprowadzane i przerabiane. Miej pretensje do społeczeństwa a nie ubojni.

58 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Właśnie z warzywami też jest podobnie. Nie wiem jak to działa, ale taki towar co wozimy na skupy, wychuchany, super duper hiper piękny a w tych marketach czasami jak w skrzynkach leżą to aż dziw gdzie ten piękny towar jest 😐

Oczywiście że jest podobnie każdy klient lidla patrzy na cenę cebuli a nie kraj pochodzenia. Dlatego lidl kupuje tanią cebulę powiedzmy w USA bo decydującym kryterium, jest cena. I nie zapłaci wam ani grosza więcej za wychuchany, super duper hiper piękny towar bo dla klienta liczy się tylko cena, wszystko pozostałe to drugorzędna sprawa.

Natomiast każda firma importująca warzywa np. ta: http://marmaxltd.com/pl/

z chęcią zapłaci wam cenę rynkową lub wyższą, za sensownie wielką i jednolitą partię wysokiej jakości towaru który chętnie kupują konsumenci z zachodniej zamożnej europy.

Oczywiście pod warunkiem że będziesz miał tej cebuli 100 ha, albo zrobicie grupę producencką i dostarczycie tej cebuli też ze 100 ha. Bo jeśli zajedziesz wozem z 3 tonami cebuli to oczywiście nikt nie siądzie do poważnej rozmowy o satysfakcjonującej cenie.

2 godziny temu, Szczepanitoo napisał:

To to jeszcze idzie przełknąć kolego. Ale jak widzę reklamy pewnych przypraw, że najlepsza papryka z Hiszpanii, cebula z USA i pomidory z kądś tam to gotuje się we mnie😡

Kolego co ty chcesz przełykać.

Czy to samo może powiedzieć szereg polskich przedsiębiorców o polskim nie lojalnym rolniku? Czy każdy polski producent nawozu widząc rolnika z nawozem YARA powie: ,, to można przełknąć, są gorsi..,, każda stodolana fabryka gruberów widząca rolnika z gruberem AMAZONE powie: ,,to można przełknąć, są gorsi..,,

Polscy przedsiębiorcy tak nie mówią i nie użalają się nad sobą, zaciskają zęby i realizują swój cel lub zwijają biznes jeśli nie mają pojęcia jak go prowadzić w dzisiejszej dobie. Na pewno nie próbują uwikłać w soje urojenia i fanaberie kolegów po fachu.

Weźcie się zastanówcie nad swoimi propozycjami. Gdyby stanąć obok i popatrzeć na rolnika przez pryzmat przedsiębiorcy wyglądałoby to mniej więcej tak:

Firma obniżyła cenę produktu, cięła koszta i dzięki temu utrzymała się na rynku, ale niestety odnotowała mały zysk, czy w ogóle jego brak. Sfrustrowana całą sytuacją, wpada na genialny pomysł aby stworzyć kolejne nowe zrzeszenie polskich firm które to rzekomo ma w niedługiej przyszłości postawić ultimatum w rządzie.

Brzmiące mniej więcej tak: wprowadzacie cło na zachodnie produkty, a najlepiej definitywny zakaz eksportu ich do PL, albo zakładamy żółte kamizelki i zrobimy burdy.

Zrozumiał bym gdyby winę za zaistniałą sytuację ponosiłby nasz rzad albo zagraniczny, czy zagraniczny przedsiębiorca konkurent. Ale tak nie jest bo zaistniała sytuacja jest za sprawą konsumentów którzy, kupią najtańszy produkt na rynku nie ważne czy chiński, hiszpański czy polski, grunt oby najtańszy.

Więc takie organizacje i zrzeszenia mają jak najbardziej sens tylko pod jednym warunkiem, ze skupią się głównie na uświadamianiu społeczeństwa, które będzie miało na celu zmianę trendu i przyzwyczajeń.

Wystarczy rozpowszechniać informację że szynka po 9,99 zł/kg to szynka z duńskich świń karmionych mączką rybną czy innym gównem, że półdarmowa cebula z lidla prawdopodobnie może się świecić nocą.

Ktoś powie że gdy nawet ludzie się przekonają i będą skłonni do zakupu droższej zdrowszej rodzimej żywności, to znajdzie się firma ubojnia oszust która będzie mieliła tanie duńskie świnie i sprzedawała szynkę pod banderą PL flagi. Więc trzeba sztabu urzędników to kontrolujących.

Nie zgodzę się z tym, rynek szybko zweryfikuje chłam, konkurencja też będzie czujna.

A jak na razie widzimy tu jakieś pobożne życzenia AGROUNIA oderwane od rzeczywistości, puste hasła bez pokrycia i nr. konta bankowego na który można przesyłać darowiznę https://web.facebook.com/pg/UniaWarzywnoZiemniaczana/about/?ref=page_internal

Nie dajcie się ludzie nabrać.

Opublikowano

Może wyprodukujmy i do każdego sprzedanego kilograma dopłaćmy jeszcze. To jakość czy chłam bo tani? To tak jak ludzie niby chcą być oszukiwani, z przebiegiem w autach. Ale jakby ktoś wprowadził naprawdę wysokie kary za oszustwo to nie byliby oszukiwani. Właśnie powinno być dobre oznakowanie i kontrola i zajebiste kary za fałszowanie i oszustwo i od tego jest Państwo. Bo konsument może i chce kupić nasza żywność, ale jak kupuje sfałszowane i nie jest tego świadom to co wtedy? To jest ok? Rolnik ma tego pilnować? To po cholerę utrzymujemy różne inspekcje i inne instytucje? To jest ta równa konkurencja czy nie, jak za granicą mają dopłaty do eksportu. Niech w pizdu zabiorą dopłaty w całej UE i wtedy zobaczymy czy jest równa konkurencja czy nie. Dziecinny masz tok myślenia, niby jesteś rolnikiem, a piszesz jakoś tak na przekór wszystkim. Jak myślę jesteś Polakiem, powinno Ci zależeć na dobru innych Polaków i Polski, a tak piszesz jak nasz rząd postępuje, wszystkim zagranicznym robimy dobrze, a naród niech się męczy. Ale każdy ma prawo do swojego zdania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zakaz i kontrola cofania licznika nie spowoduje że Kowalski nagle będzie w stanie kupić passata o realnym przebiegu 150 tys.

Kowalski przed zakazem cofania liczników może sobie pozwolić na auto za 10 tys zł, po wprowadzeniu zakazu nic się nie zmieni i dalej będzie mógł kupić auto za 10 tys.

Zmieni się tylko stan licznika tego auta z 150 tys na 450 tys. km. I nie łudź się że kowalski nie jest świadomy faktycznego przebiegu swojego passata. Tak samo jak konsument kupując szynkę za 10 zł nie jest świadomy z jakiego szajsu to wyprodukowali.

Po za tym masz dobre oznakowane na produktach, masz podane ile % mięsa w mięsie, ile tłuszczu ile chemii i konserwantów. A na skrzynce z cebulą czy ziemniakami, jak cena za pół darmo w lidlu a za ekologiczne trzeba dać z 5 zł/kg to każdy głupi się domyśli że jakiś szajs skoro taki tani.

Jestem rolnikiem, Polakiem zależy mi na dobru Polski, ale nie widzę sensu a tym bardziej możliwości blokowania przywozu do PL śmieciowego żarcia. Bo nic to nie zmieni. Sami Polacy zaczną produkować śmieciowe  na polskiej ziemi, bo rynek wykazuje na to zapotrzebowanie i nie zablokujesz tego żadną ustawą ani strajkiem.

W niemczech nie masz napoi w plastiku tylko szkło ewentualnie papier. Myślisz że w PL nie ma soków w szkle? Sprawdź cenę tego samego soku w szkle i w plastiku i zobacz którego jest więcej na półce.

Zdaje się że to jednak ty masz dziecinny tok myślenia, nie rozumiesz problemów i ich przyczyn, wierzysz w rozwiązania które są absolutnie nie możliwe do zrealizowania a jeśli nawet to mogły by znacząco pogorszyć stan Polskiego rolnictwa.

Pomyśl co stałoby się po zamknięciu granic na zachód UE. dziurę po naszej żywności wypełniła by ukraina a ty utonął byś w górze jedzenia. Kraj przestałby się rozwijać, ludzie zaczęli by masowo emigrować jak za rządów SLD / PO.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
90% ludzi nie ma świadomości co kupuje. Dla nich mleko jest z marketu. Wielu Kowalskich też nie jest świadomych, że to 10letnie auto jednak ma 400tys przebiegu a nie 200. A później gadanie że nowe to szmelc bo 250tys i się sypie a w rzeczywistości ma 450-500. To jakie widzisz rozwiązanie? Czy takowego już nie ma i pozostaje nam czekać na rychły koniec Polskiego rolnictwa?
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Mylisz  się  100%  ludzi ma świadomość  co  kupuje  bo kupują  marchew  ziemniaka  sałatę  czy  schab  i  konsumenta  nie  interesuje   kraj  pochodzenia  a  cena   i  smak.  Więc skoro  ludzie kupują  te  ziemniaki sałatę  truskawkę   czy schab   to  znaczy że  im to smakuje  i  da  się  jeść. Chociaż  moim zdaniem  jak patrze  na ziemniaki  w markecie  to  się dziwię  że ktoś  w ogóle  to kupuje  no  ale  wolny  rynek.  Tak samo jak Rolnicy  kupują  tańsze  wschodnie nawozy  czy tańszy  wschodni  węgiel. 

A  jeżeli myślisz  że  nawet  jakby   udała wam się  przeforsować   ustawę  czy  rozporządzenie  że  markety mają mieć w ofercie  50%  Polskich produktów   spożywczych.  To i  tak to nic  nie zmieni  bo  po pierwsze  klient kupi  to  co  tanie   po drugie  markety  wyeksponują  to  tak  że  wasze  ładniejsze    nikt nie dostrzeże   znane  praktyki  marketów.  

Od  2014  roku mamy  wojnę  handlową  z  Rosją. To co  proponujecie  wy  to  wojna handlowa  z zachodem   a jak  można się domyślać  efektów  stracą  na tej wojnie  ci  którzy  żyją  z eksportu     Większość  wołowiny  drobiu  idzie na eksport    więc  oni na nas  też  zaraz  coś  wymyślą  i cena  na naszą  wołowinę  czy drób  spadnie na łeb na  szyję.

Chcecie  po prostu  poświęcić  innych   dla  swoich  interesów.     

I napiszę to jeszcze  raz   Teraz  opowiadacie  o  zrzeszeniu  się w celach nacisku  na Ministra  i  rząd   a  przed  wyborami  będziecie opowiadać   że  to nic  nie da  że  musicie do sejmu  wejść  bądź  jeszcze  wcześnie   po Unijne  Emeryturki,  ale ja obstawiam taki  scenariusz  na wybory  parlamentarne.   Doskonale  wiesz  że   mam rację. 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
bardziej mi chodziło o to że nie umiemy zebrać się do kupy jak górnicy policjanci lekarze itp i nie umiemy się zgadać na jakąś zorganizowaną akcję protesty nękanie pismami zbieranie podpisów pod wspólną petycję itp jak są ceny krytyczne na dane produkty to odnosnie wpisów pod moim komentarzem z 10 strony a propo pogrążenia palcem czy jakiś gróźb typu jak Putin robił to oczywiście nie ale czy nie warto było zaprosić szefostwa największych ubojni i zadać parę pytań dlaczego jest taka cena dlaczego masowo ściąganie półtusze z wybrakowanych macior i karmicie nimi Polaków a nasze mięso jedzie do Niemiec itp a że tak jest tu macie dowód https://youtu.be/po7hMZUl0vQ
Opublikowano

Nie wiem w czym jest problem aby do parlametu weszła  partia walcząca o interesy rolników?? Chyba to nam na rękę. Może w końcu ktoś walczył by o nasze interesy. Nie to co te oszołomy z PISU które mało co wiedzą o współczesnym rolnictwie bo swoje gospodarstwa dawno polikwidowali

Opublikowano
4 minuty temu, mlodyrolnik23 napisał:

bardziej mi chodziło o to że nie umiemy zebrać się do kupy jak górnicy policjanci lekarze itp i nie umiemy się zgadać na jakąś zorganizowaną akcję protesty nękanie pismami zbieranie podpisów pod wspólną petycję itp jak są ceny krytyczne na dane produkty to odnosnie wpisów pod moim komentarzem z 10 strony a propo pogrążenia palcem czy jakiś gróźb typu jak Putin robił to oczywiście nie ale czy nie warto było zaprosić szefostwa największych ubojni i zadać parę pytań dlaczego jest taka cena dlaczego masowo ściąganie półtusze z wybrakowanych macior i karmicie nimi Polaków a nasze mięso jedzie do Niemiec itp a że tak jest tu macie dowód https://youtu.be/po7hMZUl0vQ

Kolego pogubiłeś się ronictwo to nie budżetówka oni w przeciwieństwie do Nas nie muszą ze sobą konkurować dlatego zawsze będą dobrze zorganizowani

Opublikowano

KARGO napisał:

Nie wiem w czym jest problem aby do parlametu weszła  partia walcząca o interesy rolników?? Chyba to nam na rękę. Może w końcu ktoś walczył by o nasze interesy. Nie to co te oszołomy z PISU które mało co wiedzą o współczesnym rolnictwie bo swoje gospodarstwa dawno polikwidowali

Jak to nie ma. PSL jest w polityce od 89 roku. Same chłopy z dziada pradziada. Co zrobili dla rolnictwa? Sami się tak oblowili jak żadna inna partia na prywatyzacji państwowej ziemi. Dopłaty bezpośrednie zrobione tak żeby to oni mając po kilkaset ha ekologi przytulali jak najwięcej z budżetu. Wylecieli na zbity pysk to kolejni wybawcy rolników się znaleźli.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Jak to nie ma. PSL jest w polityce od 89 roku. Same chłopy z dziada pradziada. Co zrobili dla rolnictwa? Sami się tak oblowili jak żadna inna partia na prywatyzacji państwowej ziemi. Dopłaty bezpośrednie zrobione tak żeby to oni mając po kilkaset ha ekologi przytulali jak najwięcej z budżetu. Wylecieli na zbity pysk to kolejni wybawcy rolników się znaleźli.

Bydło na razie na topie , to może innych ciężko Ci zrozumieć .

Co do chłopów w parlamencie , to sądzisz że należy zostawić tak jak jest i nie dawać szansy nowym twarzom ? Skąd wiesz . że tylko o stołki chodzi ? 

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Bydło jest na topie. Miałem ziemniaka, tuczniki, usługi rolnicze trochę warzyw sialem. Wiem na dzień dzisiejszy tyle że im mniej polityki tym lepiej dla rolnika. Jak coś się nie opłaca to trzeba robić tak żeby się opłacało albo robić coś innego a nie protestować.
Opublikowano

Po prostu cudowny sposób, brawo. Rozwiązanie godne wprowadzenia w życie. A wiesz co to jest specjalizacja? Inwestycje z tym związane? Doskonale rozumiem, że trzeba się dostosowywać do realiów i pewne zmiany są konieczne ale człowieku, ktoś kto ma chlewnie czy chłodnie do warzyw i owoców z dnia na dzień nie postawi kurników czy obory na opasy. Śmieszna recepta na rozwiązanie problemów. Ja takich ludzi nazywam skoczkami, jak coś jest w cenie to na hura i później krach.

• Like 1
Opublikowano

No żeby się opłacało . Tylko że obecnie to nic nie mieć najbardziej się opłaca . Wtedy państwo wyciąga pomocną dłoń . Jak coś masz , to - kontrole , posrane przepisy , zobowiązania , kary ... No i mało już tego "opłacalnego" .

Opublikowano
W mojej okolicy duże dobrze zorganizowane gospodarstwa dają radę. Nawet chętnie by zwiekszaly skalę produkcji ale brak rąk do pracy bo po co pracować jak państwo da. Najgłośniej krzyczą ci co nabrali kredytów i nie ma z czego spłacać bo jak spłacać jak nie ma produkcji tylko raz w roku dopłaty
Opublikowano
Z rękami do pracy to akurat się z Tobą zgodzę. Kredytu nie mam żadnego, też trochę mnie to dziwi jak można żyć tylko z dopłat. Też bym chętnie powiększył gospodarstwo ale nie mam możliwości. Wiesz daje radę, mimo małego gospodarstwa. Ale czy naprawdę chodzi tylko o to żeby tylko przeżyć?
Opublikowano
14 minut temu, Szczepanitoo napisał:

@zetorki12 No jak to? Przecież wystarczy produkować dużo i tanio, albo robić tak, żeby się opłacało?

Bzdura ! To błędne koło . Jedynie chomikowi może się spodobać .

Opublikowano
Ale musi nastąpić koncentracja ziemi i najmniejsi w końcu muszą zrezygnować bo taka jest prawda. Kiedyś koniem obrabialo się kilkanaście ha. Dzisiaj przy mechanizacji musi być kilka razy tyle...