Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Byłeś w Holandii? Ja pracowałem na dojarni przez rok. Było to rok przed zniesieniem kwoty. Tam gospodarstwo rodzinne to takie 100 krów w górę. Jalowki cielne czekały na styczeń żeby tylko zacząć doic. Ten u którego bylem miał 200 krów i uszykowane 50 jalowek. Wbrew pozorom zysk z litra mieli mniejszy jak my w pl dlatego sztuk musiało być więcej.
Opublikowano
42 minuty temu, Jakub667 napisał:

Człowieku rodzice prowadzą gospodarstwo gdzie jest do 16 dojnych parę jałówek na remont stada i z 10 opasów . I myślę że żyje się nam lepiej który ma 50 sztuk co tyra od rana do nocy . Park maszynowy mam odnowiony . Jak mawia mój tato co ten większy więcej zje, więcej się wyśpi ??? "im większą łyżką jesz tym szybciej się pochlapiesz" . Większy to ma tylko więcej obowiązków więcej problemów . Jest to po porostu obrót większą kasą i tyle . Większe gospodarstwo to większe maszyny żeby to szybko obrobić w czas i porządnie . Większe stado generuje większe nakłady na maszyny żeby to szybciej zrobić . Nie dajesz rady sam zatrudniasz pomocników kolejne koszta . I żeby być tak uczciwym niech te wszystkie fermy fabryki ( bo tak to trzeba nazwać ) zatrudniają na umowę i płacą zusy czemu tego nie robią . Nie mówię że wszyscy ale dużo tak jest. Pracuje w firmie rozprowadzającej pasze i nawozy . Jeżdżę  po różnych gospodarstwach i mam porównanie że ten duży duży nie zawsze lepiej prosperuje od tego średniego a nawet małego . Czemu Holandia odchodzi od dużych ferm i wspiera gospodarstwa rodzinne ?! Bo te duże są bardzo uciążliwe dla środowiska 

Skoro twierdzisz że żyje ci się dobrze, to nie popierasz inicjatywy strajku?

31 minut temu, Yoda napisał:

Byłeś w Holandii? Ja pracowałem na dojarni przez rok. Było to rok przed zniesieniem kwoty. Tam gospodarstwo rodzinne to takie 100 krów w górę. Jalowki cielne czekały na styczeń żeby tylko zacząć doic. Ten u którego bylem miał 200 krów i uszykowane 50 jalowek. Wbrew pozorom zysk z litra mieli mniejszy jak my w pl dlatego sztuk musiało być więcej.

I jeszcze dodaj że utrzymali finanse na plusie tylko dlatego że w zdecydowanej większości  nie ponosili kosztu zakupu i utrzymania drogich maszyn wręcz oszczędzali na tym, korzystając z usług. Zaoszczędzony czas i pieniądze skupiali na optymalizacji żywienia i dobrostanie zwierząt.  

A jeśli mieli maszyny to nie na własny użytek, tylko na usługi jako odrębna działalność.

Pytam czy ogólnie tak to tam wygląda? Mam rację?

Opublikowano

przeczytałem ostatnie kilka stron tego tematu i .... przemilczę go. Do poprawy na dziś na teraz jest zrównanie ceny z tą z giełdy niemieckiej, gdzie ta cena jest tylko sugerowana i przeważnie zawsze wyższa dla tamtejszych rolników. Od kiedy powstało w Polsce Pini Polonia  cena w Polsce to 0,06 Euro mniejsza od niemieckiej i wszystkie zakłady tak robią, czyli zmowa cenowa, której nikt  nie widzi nie chce udowodnić mimo wolnego rynku , i tutaj powinno zadziałać Państwo i wyjaśnić dlaczego tak się dzieje mimo wolnego rynku . Wiec niech ktoś mi wytłumaczy jakim cudem jest to , że wieprzowina z zachodu jest tańsza , jak już na samym początku zakłady mają ok 25 groszy tańszy surowiec niż ten za zachodniej granicy, następnie trzeba to ubić , schłodzić zapakować, przywieźć itp, itd. , niech mi wytłumaczą kto tu w tej układance jest głupi i komu się kit wciska, że tej samej jakości towar a tańszy.  Po drugie do zlikwidowania świadectwa zdrowia dla świń wywożonych do rzeźni, jak odbywa się badanie każdy wie, są to niepotrzebne pieniądze wywalone w błoto, bo w rzeźni i tak jest lekarz weterynaryjny który tam decyduje czy sztuka może być dopuszczona do konsumpcji czy do utylizacji. Jeśli tam wyjdzie , ze świnia ma różyce czy inne badziewie to lekarz który badał przed ubojem te świnie nie ponosi żadnych konsekwencji, tylko rolnik. Więc pytam komu to służy???Nie wspomnę że to oni moim zdaniem są największym roznosicielem chorób latając od gospodarza do gospodarza w czasie kontroli czy pobierając krew od świń w sprawie Aujeszkiego. Rząd bardzo chce się uniezależnić od pasz z GMO, to może być dobry kierunek ale tylko w trzodzie, nie dobijajmy tym zakazem drobiarzy , tylko nie słyszę żeby za tym  poszło embargo na produkty produkowane przy udziale tej paszy. Stanowisko naszego rządu powinno być wtedy jasne, ze my odeszliśmy od takiej produkcji, mamy produkt wysokiej jakości (promowanie go), więc jak chcecie produkujcie tak jak my i możecie u nas sprzedawać. Po trzecie tucz nakładczy jako dział specjalny produkcji rolnej i odpowiednie opodatkowanie tym zakładów które taki tucz prowadzą. Po czwarte fundusz promocji tylko na zakłady w stu procentach z polskim kapitałem i promocja tylko wyprodukowanej , urodzonej , ubitej i przetworzonej polskiej wieprzowiny , a płacić powinni także zakłady za każdy kilogram ściągnięty z zagranicy. Jeszcze kilka rzeczy by się znalazło nawet odnośnie nas samych rolników, bo twierdzę że zacząć trzeba też od siebie i tej kasy na rolnictwo nie byłoby tak marnotrawione jak do tej pory. Pozdrawiam

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

W końcu ktoś godny na przewodniczącego tego strajku.

Brawo dla @pabloooo za wypunktowanie z uzasadnieniem problemów i przedstawienie realnych rozwiązań.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, damianzbr napisał:

Skoro twierdzisz że żyje ci się dobrze, to nie popierasz inicjatywy strajku?

I jeszcze dodaj że utrzymali finanse na plusie tylko dlatego że w zdecydowanej większości  nie ponosili kosztu zakupu i utrzymania drogich maszyn wręcz oszczędzali na tym, korzystając z usług. Zaoszczędzony czas i pieniądze skupiali na optymalizacji żywienia i dobrostanie zwierząt.  

A jeśli mieli maszyny to nie na własny użytek, tylko na usługi jako odrębna działalność.

Pytam czy ogólnie tak to tam wygląda? Mam rację?

Zapytam się kto strajkuje ci co mają tak jak moi rodzice gospodarstwo  16 -30 krów czy ci co mają 160 - 300  ??? O innych gospodarstwach się nie wypowiem bo nie jestem w temacie . Wiem jedno odkąd rolnicy pojechali Ciągnikami za grube pieniądze rolnik jest traktowany jako taki bogacz któremu ciągle mało . Było jechać starymi ciągnikami w tedy by było widać że ten rolnik naprawdę cierpi . Powiecie że to wszystko w kredycie . Ja to wiem ,a le miasto nie wie . Oni widzą te ciągniki i ich kuje w oczy . i Od tamtej pory urwało się kwota zwrotu na maszyny . Zmieniły się warunki przysługiwania że np jak dostałeś przyczepę raz to drugiej już nie możesz wziąć . i wiele by wymieniać . Co do strajku od kiedy wiadomo że jest w Polsce ASF ??? 3 lat ??? a od kiedy rolnicy tak ostro strajkują jak przeszło ze wschodu za Wisłę . jak tylko zaczynał się ASF przy granicy z polską było walczyć a nie teraz idzie dalej to wy strajkujecie . Śmialiście się że wybiją wschód i my będziemy mieli lepszy zbyt . Słyszałem takie sytuacje 

Edytowane przez Jakub667
  • Like 1
Opublikowano
chłopaki a może by tak postulat rzucić ministrowi niech zablokuje podwyżki prądu dla przedsiębiorstw związanych z rolnictwem? przecież jak prąd np zakładom mleczarskim wzrośnie o 50proc to nam cenę że 20-30gr obniża i tragedia o krok....
Opublikowano (edytowane)

@Jakub667

Chłopie ty z choinki się urwałeś? Poczytaj co ma pablooo do powiedzenia. Z nim jest o czym dyskutować, warto go posłuchać, konkretny gość, a ty o jakiś pierdołach opinia miasta na temat ciągnika rolnika. Jakby to miało problem rozwiązać gdy zajedziesz zdezelowanym ursusem na strajk. Pomyśl...

Podwyżka ceny prądu, to jest wzrost kosztu produkcji, który finalnie wiąże się z podwyżką ceny produktu, tego się trzymajmy i tego wymagajmy.

@kr9292 to żeś podsumował sytuację tym urywkiem z Nikosia xD To aż takie chamy z nas rolników jakiego Andrzej G. grał w filmie?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Daniel a tobie jak drożeją środki do produkcji też lecisz do ministra ?

to lipny pomysł ,jak koszty im wzrosną to niech podnosza cenę  na półkach (a i tak zrobią,wam obetną  zysk podwójny  ) a nie kosztem rolnika 

Opublikowano
Ale ceny produktów nie podniosą bo market będzie się stawiał że drożej nie kupi. Trzeba będzie obniżyć cenę skupu surowca a rolnik się nie postawi bo o czym ma gadać z kimś kto sprzedaje pół świni na miesiąc.
Opublikowano

Podniosą ceny. Idzie inflacja, spółdzielnie będą miały argument. Wzrost kosztu produkcji (prąd) + inflacja. Chyba że prezes któreś spółdzielni się wyłamie i jak pajac sprzeda taniej niż sąsiedzi. Ale chyba macie tam jakieś zarządy i to już powinno być poruszane na posiedzeniach że koszt prądu trzeba na klienta przerzucić.

Opublikowano
niestety ale pojadą nam po cenie jak Yoda mówi.Wszyscy bez wyjątku bo jedna mleczarnia jak by się wyłamała i podniosła ceny dla handlu to umarła w butach,drzwi do marketów się zamkną.Poza tym znaczne ilości idą na export i tam nie wytłumaczysz podwyżek bo jak nie ty to Niemiec,holender, Nowozelandczyk dostarczy taniej
Opublikowano

Yoda co bys sie nie zdziwił,jako konsument sprawdzasz czy mleko ma 2% a moze ma 1'8 % czy aby na pewno w kartonie jest litr? ,straty sobie zrekompensują bez problemu  jeszcze podnosząc cene o kilka groszy ,rolnikowi skubną kilka i będą sie śmiali  ,taka rzeczywistość

podobnie z pieczywem ,chleb zdrożał  i nikt tego nie zauważa a bochenki teraz 500g  

Opublikowano

@DanielFarmer To nie trzoda że trzymają nas za mordę. Jestem pewien że nie przeciwstawią się solidarnej postawie waszych mleczarni. Kwestia tylko tego czy będziecie potrafili stanąć w jednym szeregu i mówić jednym głosem bez wyjątku podlasie czy mazowsze.

Bo z drugiej str. nikt w 2 miesiące na holandi czy niemcowni nie zwiększy produkcji na tyle aby zapełnić pustkę powstałą po waszym asortymencie.

Opublikowano

odezwał się któremu chyba dobrze się żyje 

chętnie temu gościowi pomogę zorganizować jakeś blokady na podkarpaciu 

Opublikowano
1 minutę temu, kr9292 napisał:

@damianzbr caly kapitalizm jest chamski, grzeczni i kulturalni nie mają czego tuu szukać, trzeba się dostosować, dobrze o tym wiesz

Fakt, coś w tym jest, nie przeczę, wręcz potwierdzam.