Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Matey napisał:

@Agrest ile bys tego kizerytu proponował rzucic na wierzch?

Myślę, że 100 - 150kg będzie dobrze. 

Opublikowano
9 godzin temu, ZELKOW napisał:

na pierwszym zdjęciu widać martwice że wyorałeś i poprzez przeorywanie nie wiele pomożesz teraz tej glebie, po wierzchu wapno lub jak masz obornik to opór i będą efekty

ale ile tej martwicy tam wyciagnał, leciutko tylna skiba tam wyciagnela

Opublikowano
Ja bym Ci radził teraz rozsiać morawice albo kredę luzem walnij z 5 t na ha i coś z tego będzie, po co przesiewać i iść w koszty jak i tak dupa z tego. Kiedyś mój wujek siał morawice po siewie i pomogło więc tu też da radę, a jeszcze lepsza byla by kreda luzem albo radkowit premium, tylko trzeba siać w bezwietrzna pogodę i najlepsze w rosę albo przed deszczem niedużym.
Opublikowano

pH to jedno a obecność toksycznego glinu to drugie.

Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy związana z tamtym polem. Jeśli faktycznie głównym winowajcom jest nadmiar glinu to możesz zastosować teraz pogłównie siarczan wapnia. Siarka z tego związku dobrze łączy się z wolnymi kationami Al i powstaje siarczan glinu który jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Zimy nie nadają może coś tam jeszcze będzie padać, to trochę wypłukało by tego glinu do dołu.

Opublikowano
co do martwicy to nie trzeba jej wiele wyciągnąć żeby glin zatrzymał rozwuj rośliny tu były dwa pierwsze przejazdy a dalej mogło być już więcej, wiem na swoim przykładzie że jeśli orzę na 24cm a jednego roku przywale na 26-7 i już nie chce mi rosnąc na tym nic, mam takie same gleby i wiem że ciężko je doprowadzić stosując półśrodki, stosowałem nie duże ilości wapna, gnojowicy, obornika, i nic się nie poprawiało, jednego roku zdecydowałem się po żniwach po rzepaku gdzie poprostu wyginął na 4kl rozlać około 50tys litrów/ha gnojowicy potem około 50t obornika, przyorałem to i przed siewem 6t/ha wapna magnezowego 35%chyba i 200kg polifoski 6, efekt taki że jęczmień ozimy jak malowany
Opublikowano

Wszystko na raz czyli obornik z wapnem to zly pomysł. Nabywajac nowe dzialki każdą orze prawie 2x glebiej jak poprzednicy i tam żadnej martwicy nie ma idzie obornik i rosnie jak trzeba. 

Co do likwidacji pszenzyta i zasianiu ponownie pszenzyta to dopiero pomysł...

Opublikowano
mialem i po czesci mam taka sama sytuacje na polu jak kolega i u mnie ewidentnie wina wyoranej martwicy bo pole klin i orane na sklad i gdy wydłużalem klin plug puszczalem max w dół zeby nie przestawiać stuby rzymskiej i zeby pierwsza skiba brała i tam wyorywala sie martwica i tez pozolklo ma niby po 2 rozkrzewienia ale na reszcie pola 6-9 opryskalem w zeszla sobote plonwitem siarczanem magnezu i saletra wapniowa i juz jest lepiej
Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

nie wszędzie są takie same ziemie przejedź do mnie zaorz na 30cm to nic Ci nie zejdzie, też się obawiałem połączenia wapna z obornikiem ale jednak nic się nie stało

mam to samo u siebie, ale nawet jak chwyce troche martwicy to nie widze na polu w tych miejscach tragedii

Opublikowano

Ja czasem też wyorywuje sporo żółtego piachu aby utrzymać stałą głębokość orki, bo jak się często wajchuje to bruzda wychodzi w esy floresy. No i nawet tam gdzie wyrałem warstwę nawet 10cm złotego piachu to wszystko normalnie rośnie.

Opublikowano
więc albo masz w huk pruchnicy w warstwie uprawnej i wysokie ph że nawet domieszanie martwicy nic nie zmienia albo poprostu nie wiesz o czym mówisz, bo zgodze się że martwica nie psuje struktury gdy ziemia jest wręc w idealnej strukturze ale jak jest ph np. około 4,3-4,5 i dawno nie widziała nawożenia organicznego to wyoranie odrobiny martwicy szkodzi i to bardzo
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, czesio200 napisał:

Wszystko na raz czyli obornik z wapnem to zly pomysł.

Nawet na opakowaniach czy ulotkach z wapna pisze by nie stosować obornika w czasie krótszym niż 4-6tyg od wapnowania,to samo tyczy się nawozów fosforowych.

Stąd tez moje pytanie,co lepsze?

Wapnowanie przed podorywką i polifoska pod orkę

Czy polifoska na ściernisko a wapno(granulat) pod agregat uprawowo-siewny lub pogłownie?

Edytowane przez FarMaster
Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

więc albo masz w huk pruchnicy w warstwie uprawnej i wysokie ph że nawet domieszanie martwicy nic nie zmienia albo poprostu nie wiesz o czym mówisz, bo zgodze się że martwica nie psuje struktury gdy ziemia jest wręc w idealnej strukturze ale jak jest ph np. około 4,3-4,5 i dawno nie widziała nawożenia organicznego to wyoranie odrobiny martwicy szkodzi i to bardzo

kolega pisze o żołtym piachu czyli nie o martwicy

Opublikowano

pH mam, a raczej miałem rok temu na poziomie 5,2-5,6, w miejsach gdzie pług wyciagnie mi troche zoltego gołych placow nie ma, po roslinach nie widze zeby w jakis sposob cierpiały. a jednego roku to juz w ogole wyciagnałem w jednym miejscu tyle zoltego piachu ze powinien tam powstać plac na którym nic nie urosnie, posiałem pszenzyto i żyło

Opublikowano

Wapnować powinno się zaraz na ściernisko.

Dać to można i wszystko na raz tylko wapno z obornikiem powoduje to, że ani jedno ani drugie nie działa jak powinno. Więc jak ktoś ma za dużo kasy to może walić wszystko na raz a jak chce bardziej ekonomicznie do tego podejś to pasowała by przerwa i to najlepiej kilka mieś (przynajmniej ja to tak rozumie, bo co z tego że dam obornik i za 4 tyg wapno jak ten obornik nawet nie zacznie jeszcze dobrze działać, to tak jak by wszystko na raz dał.)