Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

tabele prędkości na poszczególnych biegach c 360 znajdę na necie :) 

lepiej sobie sam zmierz na odcinku 100m i masz pewnosc.Bo wiesz moga byc rozne wysokosci opon etc.Zreszta  nie bede cie tez namawiał:)

Opublikowano
3 minuty temu, lonoh napisał:

lepiej sobie sam zmierz na odcinku 100m i masz pewnosc.Bo wiesz moga byc rozne wysokosci opon etc.Zreszta  nie bede cie tez namawiał:)

A no racja bo z tymi 60 to różnie bywa :)

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

A no racja bo z tymi 60 to różnie bywa :)

W tamtym roku tez był moj pierwszy raz z rsm-em, dlatego sobie wszystko pomierzyłem i wyszło tak jak trzeba.Dodam tylko na koniec ze nie  wroce juz do saletry napewno:D:D

Edytowane przez lonoh
Opublikowano
19 minut temu, lonoh napisał:

W tamtym roku tez był moj pierwszy raz z rsm-em, dlatego sobie wszystko pomierzyłem i wyszło tak jak trzeba.Dodam tylko na koniec ze nie  wroce juz do saletry napewno:D:D

No ja  jestem laikiem w tej kwestii.Muszę tylko jutro jechać zobaczyć jakie mam kryzy w swoim biardzkim.Tak żeby na rozpoczęcie sezonu było wszytko gotowe.Rozbiorę końcówkę i będę widział.

O ile były orginalnie montowane :)

Opublikowano

No chlopie w tabeli na screenie masz podane że w standardzie są z kryzą 1mm, a kolega wyzej jeszcze to napisał. Chcesz mieć pewność to zmierz średnicę. 

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie a co z filtrami i filterkami na końcówkach? Ostatnio starszy był odebrać zamówione końcówki i kazałem mu od razu kupić filterki odpowiednie pod te końcówki a sprzedający gościu mówił że do końca nie wie ale przy rsm chyba nie stosuje się a nawet pozostałe filtry w opryskiwaczu ludzie wyjmują? ( poradził dowiedzieć się od stosujących)

Edytowane przez rocco0987
  • AgroTeam
Opublikowano
Ja przy kolpakach miałem te czarne plastikowe sitka a teraz przy dyszach w ogole nie zakładam. Filtr jest na ssaniu a później jeszcze sekcyjny i to wystarcza.
Opublikowano
44 minuty temu, rocco0987 napisał:

Takie pytanie a co z filtrami i filterkami na końcówkach? Ostatnio starszy był odebrać zamówione końcówki i kazałem mu od razu kupić filterki odpowiednie pod te końcówki a sprzedający gościu mówił że do końca nie wie ale przy rsm chyba nie stosuje się a nawet pozostałe filtry w opryskiwaczu ludzie wyjmują? ( poradził dowiedzieć się od stosujących)

Co za bzdury rsm nie ma prawa zapychać, no chyba że ktoś słabo rozmieszał skrystalizowany 

36 minut temu, griga napisał:

Ja przy kolpakach miałem te czarne plastikowe sitka a teraz przy dyszach w ogole nie zakładam. Filtr jest na ssaniu a później jeszcze sekcyjny i to wystarcza.

Ja mam z sitkami bo nie chciały trzymać szczelności uszczelki bez nich 

48 minut temu, TheBociek1996 napisał:

przy RSM więcej problemów, niż pożytku. No chyba, żeby założyć jakieś większe, bo małe mogą tłumić ciecz przy większych dawkach/prędkościach. Ja nie zakładam

Nic nie tłumi sitka sprawdzają się z dawkach 350l rsm 32 wiem bo rozlewam taką dawkę w burakach i wydatek się zgadza 

Opublikowano

Jestem świadkiem eksperymentu ,kolega od tamtej wiosny ma mauzera RSM-mu 32 pozostawionego na dworze , (pod oborą na południowej ścianie ) jak na razie zero krystalizacji (ale i mrozy liche -7).

Opublikowano

w teorii  RSM 32 powinien już się skrystalizować, proponuję zainwestować w areometr i wtedy okaże się czy RSM 32 jest RSM-em 32 czy też nie,

areometr zwróci się przy pierwszym zakupie RSM-u 

Opublikowano

Bankowo jest to 32 %

Wystarczy areometr od akumulatorów ,on ma skalę do 30 ale jak pływak utopi się poza skalą (powyżej skali 30) to RSM powinien mieć około 32% 

szkoda kasy na oryginalny z Puław . Producent RSM-mu zaleca pomiar w temperaturze cieczy 20 st C , Porównywałem odczyty fabrycznego z akumulatorowym i było praktycznie to samo . 

• AgroTeam
Opublikowano

Ja kupiłem dwa laboratoryjne w zakresie 26 - 32 za 40zł Ja część 32 rozrobiłem i mam nadzieje że się nie wytrąci, okaże się za około 2 tyg jak zaczniemy lać

Opublikowano

wystarczy zwykła menzurka ze skalą i waga elektroniczna. mierząc RSM świeżo po zakupie wychodziło mi że rsm 32 waży 1,32-1,33 tak samo jak RSMS 1,28-1,29. Mimo wszystko nawet jeżeli wychodzi dobrze to i tak powinno się pomieszać zwłaszcza ten dłużej przechowywany nawóz, zwłaszcza jeżeli ma się mniejszą pojemność zbiornika w opryskiwaczu niż zbiornik w którym przetrzymuje się RSM.

Opublikowano

Witam. Ja w tym roku się pokusiłem na RSM 32 kupiłem 13 lutego i przez te mrozy widzę że na dnie mauzerów zrobił się biały osad. Jak to później wrócić do pierwotnej postaci? Kurcze pierwszy raz RSM stosuje i nie wiem co i jak z tym będzie. Ktoś pomoże doradzić co zrobić przed rozlewaniem żeby to miało ręce i nogi ? Jak to wymieszać czym ?