Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

bo rsm stosuje się na suche rośliny albo podczas padania deszczu żeby je zmył z mokrych roślin. Najlepiej poczkac aż rosa minie bo również trafia się przypalenia a jak stosowałeś po deszczu to dziwne nie jest że przypaliło.

Opublikowano

Na przyszły rok chciałbym stosowac rsm ale zastanawiam sie jak to tankowac do opryskiwacza. Krukowiak apollo 2000 da rade wciagnąc rsm przez waż od zbiornika do płuklania ?

Opublikowano

jak zmieszasz z woda to Ci się zmniejszy procent N więc jak uważasz. Ale dolewajac wody to liczysz ilość azotu z tych 250 wiadomo. Ja bym nie kobminował i lał taki jaki jest bo po co lać wodę ?

bo zalecają ok 15l na 100L RSM CZYLI MOGĘ SAM LAĆ RSM ??

Opublikowano

Na przyszły rok chciałbym stosowac rsm ale zastanawiam sie jak to tankowac do opryskiwacza. Krukowiak apollo 2000 da rade wciagnąc rsm przez waż od zbiornika do płuklania ?

Jak najbardziej da radę wciągnąć. Mam taki sam opryskiwacz, w moim jest założony zawór trójdrożny przy filtrze na wężu o którym piszesz i z niego jest wyprowadzona druga końcówka do ssania.

Opublikowano

Jak najbardziej da radę wciągnąć. Mam taki sam opryskiwacz, w moim jest założony zawór trójdrożny przy filtrze na wężu o którym piszesz i z niego jest wyprowadzona druga końcówka do ssania.

Dokładnie o to mi chodzi , wode z tego zbiornika wciaga bardzo szybko ale rsm pewnie bedzie wolniej - napełniasz też w taki sposób czy może masz jakąs zewnetrzna pompe. jak długo trwa  u Ciebie napełnianie ?

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodzi , wode z tego zbiornika wciaga bardzo szybko ale rsm pewnie bedzie wolniej - napełniasz też w taki sposób czy może masz jakąs zewnetrzna pompe. jak długo trwa  u Ciebie napełnianie ?

RSM idzie tak samo szybko jak woda. Ciągnę opryskiwaczem z mauzera, 1000 litrów idzie ok. 8 min. na 1200obr/min silnika (mierzone), na większym gazie było by szybciej ale mi tak pasuje.

Opublikowano

Ja używam najczęściej zetorka 3320 i nie mam w nim WOM1000. Na 1500 albo więcej też by szło dużo szybciej ale pompa mi zaczyna tak nieprzyjemnie grechotać i zaczyna szarpać wężami. 5 czy 8 min. to nie wielka różnica a ja nie mam wielkich areałów i te kilka mauzerów to bez spiny powciągam i czas (jego brak ) nie jest tu problemem.

Opublikowano (edytowane)

He, ja jeżdzę opryskiwaczem z C 360 i jak zasysam RSM czy wodę pompą to przełączam WOM na prędkości zależne, włączam 5 bieg, dźwignia reduktora w położenie neutralne i też sobie "pyrka" na wolnych obrotach. 

Edytowane przez Alio
Opublikowano

promax 0.8 +lotus0.5+tarcza0.8+modus0.3+ccc1+florowit 3l+osd mikro 2kg+siarczan 7kg i proszę o odpowiedź na mojej wcześniejsze​ pytanie

Opublikowano

Daje w tym roku tylko RSM pod kukurydzę. W podsiewacz idzie polidap 150 kg czyli 27 kg N, jednak boję się, że do czasu rozlewania RSM ( przed zakryciem rzędów) azotu może przybraknąć. Dlatego myślę rozlać chociaż po 100 litrów przed siewem. i tu się rodzi moje pytanie , czy mogę go rozlać 4-5 dni przed uprawą i siewem ? chyba nie wymaga natychmiastowego wymieszania jak mocznik ? Po prostu brakuje mi jednego ciągnika, jeden idzie do agregatu, drugi do siewnika i tak by mi było to najlepiej rozegrać.

Opublikowano

Jezeli pytasz czy po oprysku mozna rozlac rsm , to tak a jeżeli ogólnie czy juz mozna lac na 2 dawke to pytanie kiedy byla pierwsza co na nia poszlo i w jakiej ilosci, ja leje 1 na ruszenie wegetacji a 2 na 1 kolanko, czyli u ciebie hezeli juz skracales to masz pierwsze kolanko i mozna lac
wedlug zalecen min.odstep miedzy 1a2 dawka azotu 2 tygodnie

Opublikowano

Panowie mam do was prośbę czy można stosować i w jakiej dawce na ha RSM na Mieszankę Gorzowską? Pytam bo w tym temacie jestem zielony :)

Opublikowano

Chodziło mi o to czy po oprysku można rozlać Rsm na żyto, 4 -03 2017 1 dawka w postaci saletrosan 39kg+ rsm42kg i teraz 2 dawka Rsm 42kg w czystym składniku