Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja  mam z Albuza czerwone i leję ile chcę.

Po pierwsze nie licze na kilogramy tylko na litry, więc RSM 32 ma 42 kg azotu w 100 litrach,  a rozlewam tak samo  jak pryskam na wszystko, ustawiam 250 litrów i resztę opryskiwacz liczy,

Opublikowano

Małą kalibracje na wodzie juz robiłem i wyszło mi z obliczen że przy 2 - 2,2 bar i predkości 5 - 5,5 km/h wyleje jakieś 230-250 kg RSM z siarką

RSM ma zupełnie inną gęstoś i wynik końcowy będzię inny.

Opublikowano

Jeśli trzymacie rsm w stalowych zbiornikach to ze stalą nic się nie dzieje?

Jak taki zbiornik długo wytrzyma?

Jeśli zamawiacie całą cysternę to jest ok 18 - 19 ton?

Cysterny które przywożą mają jakąś pompę aby roztwór tłoczyć np. gdzieś wyżej?

Opublikowano

Pewnie że stalowy zbiornik z biegiem czasy porzewieje, ale ja mam na to sposób, jak spuszczę RSM to leję do niego wode  z dachu, deszczówke i zawsze jest pełny i wypłukany.

W cysternie jest 24 tony, między 18--19 tyś litrów.

Cysterna ma sprężarkę a jka nie ma to pompy spalinowe.

Opublikowano

RSM ma zupełnie inną gęstoś i wynik końcowy będzię inny.

ale jest przelicznik. Ustawia sie na wodzie a pozniej przelicza sie na rsm. Wszystko w ineternecie jest. kalibracje z rsmem tez mozna zrobic i nic nie przeliczac ale trzeba sie wiazac z tym ze beda straty, moze sie porozlewac a woda to woda

Opublikowano (edytowane)

Ja leję RSM 160l/ha to wychodzi około 200kg nawozu i pryskam na piątym biegu c330. Efekty widać gołym okiem. W 2016r na łące sąsiada, gdzie używał soli potasowej i mocznika, a ja tylko RSM różnica była kolosalna. A wszystko dlatego, że rok był suchy. Jego nawozy leżały długo, moje już działaly. 

Dysze, jakie stosuję to palcowe z 5 dziurkami i kryza bodaj 1mm (zielona) - opryskiwacz Biardzki..

Dysze dokupione u producenta. Okoliczny sklep chciał za dysze po 10zł/sztukę. Biardzki sprzedal mi zestaw: kołpak, dysza, kryza za 4zł/szt.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Mam biardzkiego z tych ich końcówkami, owszem nie jest to wyrób zbyt dobry, ja je trochę "stuningowałem", tzn. przewierciłem otworki na większe

i kryza chociaż 1,2. wtedy przestały lać na kilometr( przez to wpadały na siebie te strużki i mocno bryzgało i rozpraszało je), nie zalewa się tak 

opryskiwacz, mniejsze poparzenia i o wiele łatwiej wylać dawki powyżej 200l/ha. polecam ewentualnym użytkownikom taką poprawkę

Opublikowano

Jestem ciekawy jak  poradzą sobie z rozlaniem rsm-mu na fabrycznych  końcówkach (wyglądają jak czarny ołówek z mikro dziurkami i plastykową kryzą ) 

A znam takich co to kasę z UE zakupili NOWE opryskiwacze i postanowili rozpocząć, przygodę z RSM-em.

Opublikowano

Będzie tak jak i u mnie na początku, czyli lepiące się od rsm-u całe lance i pół zbiornika od tyłu, a z brzeżnych dziurek w tych 

końcówkach jadąc przy miedzy lub granicy będzie leciało do sąsiada już przy 2-2,5 atm.

A te plastikowe kryzy ujdą, gorsze te końcówki i kołpaki. Końcówki są bardzo delikatne, łatwo się kruszą w kołpaku

i cieknie. Jak wszystko całe i dokręcone to u mnie bynajmniej nie cieknie.

Opublikowano

W sezonie raczej nie możliwe do spełnienia. Można kupić tylko wtedy kiedy im zbywa towaru.

Opublikowano

Nie znam jakości plastykowych ani ceramicznych , mam metalowe i się sprawdzają (tanie w zakupie i można mieć 2-3 komplety w różnych średnicach) ale i tak z czasem używam tylko 1,5mm .

• AgroTeam
Opublikowano

Doktoryzuję się z końcówek/aplikatorów RSM do opryskiwacza i mam mętlik. Z racji że na 99% nie skończę rozlewacza RSM-u z racji pogody muszę doposażyć cebeco w coś logiczne go rozlewania RSM-u.

Mam do wyboru :

1. Klasyczny kołpak 7 otworowy ale uniesiony pod kątem 30 stopni [galleryimg=676908]

2. Założyć jakieś dysze

2a. Dysze MMAT niebieskie lub czerwone - nie mam o nich zdania a krótko są na rynku https://www.olx.pl/oferta/dysza-koncowka-rozpylacz-do-rsm-CID757-IDekznr.html

2b. Dysze ARAG czerwone https://www.olx.pl/oferta/rozlewacz-psp-asj-5-otworowy-do-rsm-promocja-CID757-IDj0nkb.html mają fajną cenę. Jednak jedna osoba sugeruje Mi że lepsze niebieskie (cena już 12zł) bo lepiej wpasowują się w Mój przedział 150-350l/ha RSM 32

3 Założyć węże krótkie http://agroplast.pl/pl/p/Waz-RSM-krotki/311?gclid=COOkiea0gdICFXEo0wodFFgCVg i pokombinować z grubością uszczelki, jest to rozwiązanie najmniej mnie interesujące bo trzeba mocno kombinować przy montażu.

Może ktoś ma jakieś inne sugestie ewentualnie pomysły.

Za każdą rozsądną poradę dziękuję