Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Każdego podawania rsm. Teraz lałem w sobote bo był pochmurny dzień, kropił deszcz. W nocy przyszło -2, w niedziele jeszcze brzydko. Dopiero wczoraj słonecznie.

Zero sladów.

Opublikowano

Macie sposób na skrystalizowany rsm 32? Mam 10 mauzerow 32 rsm i jakoś wyleciało mi z głowy aby dolać wody na 28. W dużym zbiorniku 22 tyś litrów mam 28 + 5 S i tego mróz narazie nie tyka. 

Opublikowano
2 minuty temu, krychu napisał(a):

Macie sposób na skrystalizowany rsm 32? Mam 10 mauzerow 32 rsm i jakoś wyleciało mi z głowy aby dolać wody na 28. W dużym zbiorniku 22 tyś litrów mam 28 + 5 S i tego mróz narazie nie tyka. 

wyciągnac ile się da,zostanie 10-15 cm na dnie.poruszac dobrze mauzerem,ja podnosiłem turem nad opryskiwacz i poszło do zera prawie,co zostało to zalałem wodą i potem uzywałem tej wody do oprysku z grzybówką

Opublikowano

Właśnie tak myślałem to rzadkie w miarę przelać lecz to skrystalizowane wziąć wstawić do ogrzanego garażu gdzie jest około 10 stopni i wtedy wrzucić grzałkę 2000 vat z kwasowki (posiadam z demontażu parownika) coś pomoże? Mialem wszystko na jesień wylać pod oziminy ale okazało się z badania gleby na azot że jest bardzo dużo N w ziemi. Tylko niepotrzebna robota teraz. 

Opublikowano

jak będzie kilka dni minus 20 to sie zrobi na dnie skorupa, żadna grzałka nie pomoze.nalac wody ciepłej ,wykałatać i po problemie,od 11 lat mam te same mauzery,i nigdy nie było tragedii z wylaniem

Opublikowano

Oczywiście że temp sama w sobie rozpuści skrystalizowany rsm ale to potrzebuje czasu. Lepszym sposobem jest zrobienie jakiegoś obiegu cieczy, albo ogólnie ja ruszyć, a najlepiej ciepło + obieg. 

Kiedyś pompę w zbiornik wrzucało się które ganiała rsm, a pod spodem ognisko 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Oczywiście że temp sama w sobie rozpuści skrystalizowany rsm ale to potrzebuje czasu. Lepszym sposobem jest zrobienie jakiegoś obiegu cieczy, albo ogólnie ja ruszyć, a najlepiej ciepło + obieg. 

Kiedyś pompę w zbiornik wrzucało się które ganiała rsm, a pod spodem ognisko 😉

Dziś spróbuję motorpompa 2 cale rozmieszać to tak jak mówisz w obiegu. Jeszcze tydzień ma być mrozów a skorupa coraz większa się robi. 

Opublikowano
9 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Poczekaj aż zrobi się cieplej i potem będziesz mieszał. 

Tak zrobię. Dziś podszedłem do tych zbiorników i na 10 sztuk 5 jest przymarznietych akurat przy kranie. Także nawet jakbym chciał to i tak nie da rady tego otworzyć. Cieplej się zrobi to wezmę na wózek widłowy pobujam i może przesunie się to skrystalizowane dziadostwo.

Opublikowano

Rsm tak szybko krystalizuje jak się rozpuszcza.  Postawić w słońcu, dmuchnąć powietrzem, nic się nie wymyśli, grzałki, prąd i  inne dzikie węże, bez sensu... U mnie praktycznie zawsze idzie na pierwszą dawkę, nie ma problemów nawet w lutym. Jestem południowy zachód.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Minkes napisał(a):

Rsm tak szybko krystalizuje jak się rozpuszcza.  Postawić w słońcu, dmuchnąć powietrzem, nic się nie wymyśli, grzałki, prąd i  inne dzikie węże, bez sensu... U mnie praktycznie zawsze idzie na pierwszą dawkę, nie ma problemów nawet w lutym. Jestem południowy zachód.

zawsze miałeś takie mrozy jak teraz? nigdy 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

No mniej wiecej podobne , teraz trochę dłużej  może trzyma ale na wiosnę i tak będzie w podobnym stanie skupienia tzn na mauzerze ok 50l krystalizacja. Jak na tą porę zbiorniki przejrzyste do dna.

Edytowane przez Minkes
  • Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

Jakie mrozy, co za brednie.

-13 w styczniu to jakieś aj waj? Serio?

Opublikowano
9 godzin temu, Minkes napisał(a):

No mniej wiecej podobne , teraz trochę dłużej  może trzyma ale na wiosnę i tak będzie w podobnym stanie skupienia tzn na mauzerze ok 50l krystalizacja. Jak na tą porę zbiorniki przejrzyste do dna.

Jakie 50l, u mnie jest ponad 150l na Mauzerze chyba nie wiesz co to mróz. Mauser był jest i będzie problematyczny do rozpuszczenia, możesz psiukać powietrzem, ale ciepły i wiele szybciej się rozpuści przecież to na logikę. 

Do dużej beczki się wrzuca pompę, cały dzień rozmiesza.

14 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Któregoś roku jak zostawiłem w muzerze na dnie ten kryształ to nie rozpuścił się do czasu T2

Do T2 to ciężko żeby samoczynnie. U mnie w wrzesniu jeszcze były kryształki, a dużego mrozu nie było i długo, ale stał w cieniu. 

• Root Admin
Opublikowano

Ja mam beczki 10tys, raz tylko w marcu był skrystalizowany. Wtedy pompa do brudnej wody, podwieszona na sznurku, wrzucona przez Górny właz. 4h mieszania i spoko dało się tankować do opryskiwacza

Opublikowano

Ja pompa wirową  do oprysiwacza wciągam, lub opryskiwacz sam wciąga, zbiorniki 20 i 40 tyś. po 1 tyś i 2 też są to pompy do środka wrzucam i od razu do opryskiwacza,