Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzie zamówić cysternę rsm z dostawą w najlepszej cenie woj podlaskie? Pierwszy raz planuję kupić cysternę zamiast kilka mauzerów z lokalnego punktu. Podejrzewam że narzucają sporą marżę. Czy jest możliwość zamówienia u jakiegoś głównego dystrybutora, żeby ten rsm nie przechodził przez kilka rąk i marż?

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano

Możesz zamówić w dowolnej firmie. RSM i tak jedzie z fabryki do Ciebie a nie od dystrybutora.

Najlepiej jak mówisz znaleźć lonalnego przedstawiciela Azotów albo inną większą firmę,

Ja od lat zamawiam W firmie Stampol Opole lubelskie - lokalnego dystrybutora. W innych znanych mi firmach zawsze mają wyższe ceny.

Opublikowano

Mam Albuza esi brązowe są spoko, ale miałem wcześniej z agroplastu 5  czy 7 otworowe co leją do tyłu to też spoko, tylko znajdź już z wbudowana kryza. 

Teraz wybrałbym chyba lejace do tyłu, ale nie wachlarzowe. 

Opublikowano (edytowane)

Odkąd stosuję RSM rozpocząlem od 7-otworowych z wyrzutem do tyłu z Agroplastu. Najpierw były kryzy 1.0 - za małe, potem 1.5-jednak za duże ostatecznie stosowałem 1.2 i były najbardziej optymalne dla mnie (rzepak, pszenica) RSM szedł i na 1 i na 2 dawkę. 

Po zmianie opryskiwacza nabyłem go z dyszami Albuz wachlarzowymi 3 otworowymi z brązowymi dyszami. Może i wydajność nieco za duża i w związku z tym musiałem jeździć szybciej (nawet i 12-15 km/h) a lance muszą być podniesione wysoko. Za to kropla o wiele wiele grubsza.

Z czasem kilka końcówek Albuza uszkodziło się i na ich miejsce założyłem stare 7-otworowe z Agroplastu. W sumie na 48 końcówek jest 4 szt starych (2m) i tam gdzie jest Agroplast zdecydowanie więcej oparzeń a w skrajnych przypadkach (wilgotne rośliny, druga dawka N) widać ewidentnie 2-metrowy brązowawy pas przypaleń.

Jednak gruba kropla to gruba kropla...

Edytowane przez Alio
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Jakie końcówki do rsm polecacie? W miarę rozsądnych pieniądzach 

bez znaczenia, robiłem porównanie na dyszach za 40zł, 20 i 12. zaraz po laniu rsm było widać różnice, po 2 tygodniach juz nie

Opublikowano (edytowane)

Moja przygoda z rsm znowu się chyba będzie musiała zaczac po dwóch latach przerwy 😊 coś popatrzę miałem kiedyś te mmat i było w miarę ok możecie podesłać jakieś linki ? 

Wiec chyba mmat beda wystarczające 

Wie ktoś jak w sterowniku teejet zmienić gęstość cieczy?

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 23:52, Tomek90 napisał:

Dodawał ktoś mikroelementy do RSM przy pierwszej dawce? 

Na jednym z filmów grupy azoty pokazywali rolnika, który tak robił ale dla mnie to bez sensu. Przez liście jest skuteczniejsze pobieranie zwłaszcza tak małych aplikowanych ilości.

Opublikowano
Dnia 4.12.2021 o 04:48, fliegl napisał:

Mikroelementy daje  się dolistnie nie doglebowo

CCC niby też, a Niemiec lał do RSM 😬

18 minut temu, Arek napisał:

Na jednym z filmów grupy azoty pokazywali rolnika, który tak robił ale dla mnie to bez sensu. Przez liście jest skuteczniejsze pobieranie zwłaszcza tak małych aplikowanych ilości.

Ogólnie jest dostępny RSM z microelementami. Dolistnie to robię dopiero przy zabiegu fungicydowym i tak się zastanawiam czy nie wrzucić przy pierwszej dawce 😬

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 23:52, Tomek90 napisał:

Dodawał ktoś mikroelementy do RSM przy pierwszej dawce? 

Rsm jest nawozem typowo doglebowym i dodatek mikro mija się z celem .Jednak można próbować dodawać w bardzo małym stężeniu jako dodatek do zabiegów chemicznych lub w nawożeniu dolistnym

Opublikowano

Same mądre głowy... Niektórzy też zamiast sypnąć kizerytu 150kg to dziadują i jeżdżą z siarczanem magnezu dolistnie. Napewno zaspokoicie potrzeby... Tak samo mocznik (mączniak) dolistnie....

Rozumiem że w glebie nie ma żadnych mikroelementów i roślina nie pobiera ich przez korzeń tylko przez liście... 

Opublikowano

To że pobiera z gleby to jest oczywiste tu niema żadnej polemiki, bardziej chodzi czy dostarczenie z rsm będzie w jakimś stopniu efektywne. 

10 minut temu, RU68 napisał:

Rsm jest nawozem typowo doglebowym i dodatek mikro mija się z celem .Jednak można próbować dodawać w bardzo małym stężeniu jako dodatek do zabiegów chemicznych lub w nawożeniu dolistnym

Sam RSM stosuje w zabiegach dolistnych w stężeniu 10% i przy herbicydach dolgebowgch, pytanie o te microelementy. Wiadomo można podać więcej miedzi bo nie uszkodzimy rośliny jak przy podaniu dolistnym.

Opublikowano

Jak byś się wykazał znajomością biologii pobierania składników przez rośliny i ich przemieszczaniem w profilu glebowym 

9 minut temu, Mecha napisał:

Same mądre głowy... Niektórzy też zamiast sypnąć kizerytu 150kg to dziadują i jeżdżą z siarczanem magnezu dolistnie. Napewno zaspokoicie potrzeby... Tak samo mocznik (mączniak) dolistnie....

Rozumiem że w glebie nie ma żadnych mikroelementów i roślina nie pobiera ich przez korzeń tylko przez liście... 

to byś wiedział dlaczego jedni "dziadują "a inni szerokim gestem używają kizerytu 

3 minuty temu, Tomek90 napisał:

To że pobiera z gleby to jest oczywiste tu niema żadnej polemiki, bardziej chodzi czy dostarczenie z rsm będzie w jakimś stopniu efektywne. 

Sam RSM stosuje w zabiegach dolistnych w stężeniu 10% i przy herbicydach dolgebowgch, pytanie o te microelementy. Wiadomo można podać więcej miedzi bo nie uszkodzimy rośliny jak przy podaniu dolistnym.

Przy cenie RSM 800 zł można sobie pozwolić na straty i stosować całopowierzchniowo w zabiegach np doglebowych - przy 2500zł zastosował bym przedsiewnie przed uprawą Ale każdy jest menedżerem w swoim gospodarstwie .Moim zdaniem drobnokroplisty jak i grubokroplisty  oprysk (nie mylić z dyszami rozlewowymi RSM) to straty N 

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi jedynie o dostarczenie azotu, rsm przy doglebowkach działa jako adiuwant, ciecz tak nie odparowuje z powierzchni gleby. 

Jeśli chodzi o starty, jeśli jest możliwość wykonuje ten zabieg podczas deszczu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
28 minut temu, RU68 napisał:

Jak byś się wykazał znajomością biologii pobierania składników przez rośliny i ich przemieszczaniem w profilu glebowym 

to byś wiedział dlaczego jedni "dziadują "a inni szerokim gestem używają kizerytu 

Przy cenie RSM 800 zł można sobie pozwolić na straty i stosować całopowierzchniowo w zabiegach np doglebowych - przy 2500zł zastosował bym przedsiewnie przed uprawą Ale każdy jest menedżerem w swoim gospodarstwie .Moim zdaniem drobnokroplisty jak i grubokroplisty  oprysk (nie mylić z dyszami rozlewowymi RSM) to straty N 

Wiem że są momenty w sezonie że jest to efektywne, czasem nie ma innej możliwości bo za sucho itd. ale tak nie zaspokoisz całego zapotrzebowania, a potem zdziwienie. A jak dasz wszystko a mgs będziesz skąpić to będzie czynnik który to wszystko ogranicza i wtedy całe nawożenie jest nie efektywne