Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.04.2021 o 09:47, m_i_c_h_a_l napisał:

Rsm miałem 32% i planowałem rozlać 160 l/ha ale bałem się poparzeń i dolałem do niego 130 l wody czyli miałem w opryskiwaczy 450 l.

wlałeś wodę do RSM? czy RSM (cięższą ciesz) do wody ?

Opublikowano

Powiem szczerze, że nie zastanawiałem się nad tym i po prostu tak mi wyszło.
Teraz znalazłem coś takiego

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/uprawa/jak-przeliczac-i-rozcienczac-rsm/

Ze względu na najkorzystniejsze właściwości fizykochemiczne Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa– PIB w Puławach zaleca stosować RSM o stężeniu 28% N i o gęstości 1,28 kg/dm3. Podczas rozcieńczania skoncentrowany 32% lub 30% roztwór saletrzano-mocznikowy i tak powinniśmy rozcieńczyć pamiętając, że zgodnie z zasadami chemii przy rozcieńczaniu, to RSM należy dodawać do wody, a nie w kolejności odwrotnej. Takie postępowanie umożliwia też dokładniejsze wymieszanie obu komponentów.

Opublikowano
Dnia 27.04.2021 o 08:45, yacenty napisał:

jakie to ma znaczenie w opryskiwaczu?

Już tłumacze. Woda o gęstości 0,997kg/dm3 a RSM 32 to 1,32kg/dm3 RSM 28 to 1,28kg/dm3. Wlewając najpierw RSM który jest cięższy od wody a później wodę spowoduje brak możliwości rozcieńczenia. Będzie warstwa cięższego RSM a do góry lżejszej wody. W tej kombinacji można spróbować mieszać - z jakim efektem to tego nie wiem.

• Root Admin
Opublikowano

Nie no, dla mnie to słaby żart. Od czego jest pompa w opryskiwaczu? Od czego jest mieszadło? Nawet opryskiwacze za 1000 zł maja mieszadło. Nie mówiąc już o opryskiwaczach za 10, 30 czy 200tys. Ile ja nawozów w proszku ładuję do opryskiwacza to czasem aż sam się dziwię.

Przecież pompa ciągnie z dołu opryskiwacza i wlewa ją u góry, lub co najwyżej w połowie wysokości beczki.

Opublikowano

Ja niedawno zamawialem 32% po 1100... Ogolnie dopiero w tym roku sie zdecydowalem na ten rsm. Pierwsza dawke pojechalem 160l/ha i super to wyszlo a druga tydzien temu lalem 220l/ha i dosc mocno popalilem pszenice i zastanawiam sie jaki powod. koncowki mam albuz niby najlepsze(napewno najdrozsze). Dosc mocno wialo w czasie oprysku a przymroski przyszly dopiero na 2-3 dzien po zabiegu. jakies rady na przyszlosc?

• Root Admin
Opublikowano

słońce to podstawowy, moim zdaniem, czynnik generujacy poparzenia. Trzeba lać w deszczu, albo pochmurnym dniu, albo nawet w nocy. Niby się mówi nie lej na rose, ale u mnie w tym roku najmniej poparzeń jak lałem w nocy. Największy bigos zrobiłem jak lałem o 10 rano na rosie jeszcze przy pięknym słońcu.

Opublikowano

myslalem ze nie mozna przed deszczem i w trakcie. a slonecznie fakt bylo. i moze i by sie zgadzalo bo jak kolo poludnia lalem na pierwszy kawalek to te 15ha wydaje sie byc najmocniej poparzone a pozniej kolejne kawalki coraz slabiej. 

Opublikowano

Ja pszenicę robiłem w deszczu(druga dawka), około 15 min przed końcem skończyło padać, ale dokończyłem lać, deszcz ponownie zaczął padać po ok. 10 godzinach. Zero przypaleń, sam byłem w szoku.

Tak wiec również z mojego doświadczenia wynika, że większą szkodę robi słońce i wysoka temperatura niż mokre rośliny

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, arek_124711 napisał:

no brak slow... a jakie koncowki stosujesz?  w tym roku odwazylem sie tylko pierwsza dawke lac w rzepaku potem granula. Masz jakies doswiadczenia zeby dac wszystko w jednej dawce na start?

Mam 2 typy - hardi  6 otworkowe - lejące w dół i agroplasty 7 otworkowe lejące do tyłu. Dysze nie mają większego wpływu na poparzenia, bo pół opryskiwacza mam na jednych, pół na drugich :P
Pogoda, pogoda, pogoda i jeszcze raz pogoda.

Tu się cieszyłem że piękna pogoda. Przyjarałem rzepak na bogato

20210302_142021.jpg

Tu lałem z nocy, bo po południu nawalił mi opryskiwacz - zero sladów

20210325_190854.jpg

Opublikowano

Ja pierwszy raz rozlewałem 32 na pszenicę jak miała 2 kolanko w słoneczny dzień temp nieco ponad 20st. a jak wyglądała to macie hondię w galerii, zero przypaleń

Opublikowano

Witam chciałem się zapytać po pierwszy raz będę stosował rsm pryskac zaraz po sianiu kukurydzy czy przed sianiem czy muszę wymienić końcówki w opryskiwaczu biardzkim czy mogę na tych zwykłych pryskac

Opublikowano

chłopy, pilna sprawa. qq posiana w poniedziałek. dziś kielek 2-3cm. chcę pryskac rsm jare, czy mogę dać od razu na Qq? nie zabiję kiełka? zawsze pryskalem jak kielek miał już wyjść na powierzchnię, a tak nigdy. nie zaszkodzi kielkom?

Opublikowano

Ja w ten sposób buraka spaliłem, u mnie częsć  wychodziła  w  liścieniu i jak trafiła na niego kropla to spaliła. Jeszcze pojechałem  w południe.

Jak już to pryskaj bardzo późno a najlepiej w  deszcz. 

Opublikowano
Dnia 15.05.2021 o 09:22, Bananek napisał:

chłopy, pilna sprawa. qq posiana w poniedziałek. dziś kielek 2-3cm. chcę pryskac rsm jare, czy mogę dać od razu na Qq? nie zabiję kiełka? zawsze pryskalem jak kielek miał już wyjść na powierzchnię, a tak nigdy. nie zaszkodzi kielkom?

tez mam problem bo zazwsze rozlewałem rsm tuż przed wschodami a w tym roku nie wyrobiłem sie  i juz zaczełą wychodzic . zastanawiam sie czy lac juz teraz czy poczekac. jak lałęm  tuż przed wyjsciem z zimi nie było poparzen. Od wtorku nadaj deszcze to moze w deszcz bedzie najlepszym rozwiazaniem?

Całą druga dawke rozlałem po zbożach przed deszczem lub w trakcie i efekt super zero poparzen :)