Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od paru lat stosuję   RSM dolistnie  z odżywkami i z fungicydami. Ale na 180 litrów wody/ha RSM dodaję do 15 litrów, ale i 20 spokojnie można. Było w jakiejś gazecie z 3 lata temu , na politechnice robili testy i wyszło ze RSM   w takich dawkach jest w 100% bezpieczny i daje dużo lepsze efekty niż mocznik. 

Tym którzy bedą rozpoczynać przygodę  z RSM to radzę nie zaczynać od drugiego razu, ale tylko na pierwszy raz rozlewać RSM. 

Jak koniecznie chcą dać na drugi raz to mocno się spieszyć, i nie przejmować się przypaleniami. 

• Root Admin
Opublikowano
17 godzin temu, TheBociek1996 napisał:

Nawet ten opryskiwacz Skotarka dokładniej by rozlał niż Amazone ZAM, czy jakikolwiek najbardziej wypasiony rozsiewacz z kompem i GPS. Nigdy nie jest za późno aby coś zmienić ;) 

Mylisz sie

Opublikowano

No ja napewno będę prędzej rozlewał RSM na drugą dawkę niż siałem saletrę . Zależy kiedy dam pierwszą dawke ale w rzepaku standardowo po 2 tygodnie a pszenica nie wiem ze 3,4 tygodnie , no przed T1 napewno będę celował . 

Opublikowano
tomek73 napisał:

Ja od paru lat stosuję   RSM dolistnie  z odżywkami i z fungicydami. Ale na 180 litrów wody/ha RSM dodaję do 15 litrów, ale i 20 spokojnie można. Było w jakiejś gazecie z 3 lata temu , na politechnice robili testy i wyszło ze RSM   w takich dawkach jest w 100% bezpieczny i daje dużo lepsze efekty niż mocznik. 

Tym którzy bedą rozpoczynać przygodę  z RSM to radzę nie zaczynać od drugiego razu, ale tylko na pierwszy raz rozlewać RSM. 

Jak koniecznie chcą dać na drugi raz to mocno się spieszyć, i nie przejmować się przypaleniami. 

czyli jak ja stosuję 250litrow cieczy na hektar to 20 litrów rsmu bez obawy można stosować? i oprysk oczywiście w godzinach popołudniowych?

Opublikowano

Spokojnie przy 250 wody to RSM 20 litrów. Ale ja jednak jestem  za mniejszymi dawkami a częściej.

Ja od 15 lat nie stosuję mocznika, w dwóch lat stosuję RSM, ale nie więcej jak dwa razy. 

Czy to coś daje ??  na pewno, ale z drugiej strony jak daję na pszenicę 200 N w  3 formulacjach, to  jeszcze  N podany dolistnie trochę mija się z celem. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pawcio7474 napisał:

już z nimi współpracowałem to tylko jeden minus jak narazie. nie dostarczyli nawozu na czas a naprawdę okazało się że go nie mają juz

właśnie o to mi chodziło OSZUSTY takie mam zdanie o firmie 

na moje szczęśćie nic nie kupowałem ani nie sprzedawałem im ale mam dobry kontakt z wieloma farmerami i takie same opinie słysze 

Opublikowano
8 godzin temu, Pawcio7474 napisał:

czy byłby ktoś chętny na zakup rsm 32? Chce zamówić całe auto ale dla mnie to za dużo. wolne 6 tys litrów. lokalizacja powiat chełmski lub włodawski. cena 800 brutto tona

Dowiedz się u dostawcy czy taka jest cena i zważ ile waży 10 litrów, chyba że chcesz taniej odsprzedać.

• AgroTeam
Opublikowano
asharot napisał:

8 godzin temu, Pawcio7474 napisał:

czy byłby ktoś chętny na zakup rsm 32? Chce zamówić całe auto ale dla mnie to za dużo. wolne 6 tys litrów. lokalizacja powiat chełmski lub włodawski. cena 800 brutto tona

Dowiedz się u dostawcy czy taka jest cena i zważ ile waży 10 litrów, chyba że chcesz taniej odsprzedać.

Po co ważyć, wystarczy gęstościomierz. Ja sobie kupiłem za grosze i sprawdzam co przywiozę

Opublikowano

Dokładnie gęstościomierz w tamtym toku białem od nich białoruski czy coś takiego, mieli taniej prawie 80 zł na tonie, wszystko się zgadzało gęstościomierzem, wiosną też było widać efekt więc raczej dobrze, czasy gdzie oszukiwano na nawozach się skończyły

Opublikowano
2 godziny temu, Mich9 napisał:

Dokładnie gęstościomierz w tamtym toku białem od nich białoruski czy coś takiego, mieli taniej prawie 80 zł na tonie, wszystko się zgadzało gęstościomierzem, wiosną też było widać efekt więc raczej dobrze, czasy gdzie oszukiwano na nawozach się skończyły

odnośnie mierzenia gęstościomierzem to istotna jest temperatura RSM w trakcie sprawdzania powinien mieć 20 stopni przy 30 stopniach wskazuje 30,5 a przy 10 stopniach 

powinien wskazywać 33 /33,5

Opublikowano

Zwykle z zakładów ma 32,5 /33 A podgrzej powoli do 20 to sobie sprawdzisz Jeżeli przyjeżdża cysterna plombowana i gorąca to raczej nic nie dolewali  najgorzej z baz dystrybucji tam magazynierzy robią cuda