Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • AgroTeam
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Nielogiczne całą cysternę rozlewać w baniaki 

My tak z sąsiadem robimy. I nie widzę tu braku logiki. Nie każdy ma beczkę 20m3

Opublikowano

Chodzi mi jak ktoś bierze całą cysternę dla siebie, poza tym często potrzebny drugi ciągnik do napełniania opryskiwacza. Przy połowie cysterny można zainwestować w mniejsze zbiorniki. 

• AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Chodzi mi jak ktoś bierze całą cysternę dla siebie, poza tym często potrzebny drugi ciągnik do napełniania opryskiwacza. Przy połowie cysterny można zainwestować w mniejsze zbiorniki. 

Nie za bardzo wiem do czego ten drugi ciągnik, tak Ja jak i sąsiad zaciągamy pompą opryskiwacza. Mniejsze zbiorniki mam, jednak niewiele firm chce jeździć w 2 miejsca rozładunku jak się bierze całe auto. Koszt 20 zbiorników to jakies 2500zł za tyle dobrej beczki 20m3 nie kupisz nie ma co się oszukiwać.

Zgadam się że wygodniej dużo jest lać do jednej i wyciągać z jednej ale nie zawsze to takie proste.

Opublikowano

Przewożenie to trzeba mieć przyczepę na stałe zrobioną pod mauzery i połączone wysztkie wyjścia bo zgnije podłoga, wiem bo znany temat. 

Mam czasami w mauzerach to nie podoba mi się to. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Przewożenie to trzeba mieć przyczepę na stałe zrobioną pod mauzery i połączone wysztkie wyjścia bo zgnije podłoga, wiem bo znany temat. 

Mam czasami w mauzerach to nie podoba mi się to. 

ja tam myje każdego wieczora przyczepe i opryskiwacz i nie widzę po 3 latach stosowania jakiejś nadmiernej korozji.

Opublikowano

Czy ktoś  podał by mi terminy i dawki w jakich stosuje RSM  w rzepaku ozimym i zbozach  ozimych , tylko tak z doświadczenia.  Przymierzam się  w tym roku do jego zakupu .Nigdy wcześniej  go nie rozlewalem , na co zwrocic uwagę  mysle w tym roku zastosować  go jako   pierwsza dawkę. Który  będzie bezpieczniejszy 26 czy 32 .? 

Opublikowano
Mecha napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

ja, a co?

Jak rozliczasz się z mauzerów? 

cześć swoją, część wypozyczona po 260zl/szt

ralf3635 napisał:

Czy ktoś  podał by mi terminy i dawki w jakich stosuje RSM  w rzepaku ozimym i zbozach  ozimych , tylko tak z doświadczenia.  Przymierzam się  w tym roku do jego zakupu .Nigdy wcześniej  go nie rozlewalem , na co zwrocic uwagę  mysle w tym roku zastosować  go jako   pierwsza dawkę. Który  będzie bezpieczniejszy 26 czy 32 .? 

32% jest bardziej przyjazny. dysze oczywiście do rsm, a nie tak jak niektórzy niebieskimi do opryskow i zdziwienie, że popalilo.

Opublikowano
13 godzin temu, Bananek napisał:

cześć swoją, część wypozyczona po 260zl/szt

32% jest bardziej przyjazny. dysze oczywiście do rsm, a nie tak jak niektórzy niebieskimi do opryskow i zdziwienie, że popalilo.

Z tym, że rsm 32% się krystalizuje w okolicach 0°C, a rsm 28% przy -17

Co począć 🤷‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

no i? z doświadczenia wiem, że rozkrystalizowanie z powrotem rsm to bułka z masłem. Teraz mam 32% i jeszcze nie skrystalizował, a już było -5.

Więc jaki masz sposób?

Opublikowano

Rozkrystalizowanie najlepiej pompa obiegowa pobierająca z góry i tłocząca na dół .Trwa to trochę czasu ale w połowie kwietnia przy +15 * jest już w miarę szybko w okolicy zera raczej problematyczne zawsze przechowuję 32 w zbiorniku pionowym 4m wysokości na dno zatapiam pompę z trójnikiem  tak aby wymusić krążenie poziome i pionowe ,Około 2 dni mieszania po 15 minut z przerwami po godzinie  całe 24 tony na dnie około 0,5- 0,75 osadu 

• Root Admin
Opublikowano
20 godzin temu, Tomek90 napisał:

po co? RSM w mauserze stoi chwile, a później mauser jest wykorzystywany do czegoś innego.
Mausery dokupiłem dwa, plus zakretki, plus 2nakładki na Camlocka - łącznie mnie to kosztowało 500zł.
Ile musiałbym zapłacić za byle jaki zbiornik pod RSM? pewnie 10x tyle co zapłaciłem albo i nawet 20x

3 godziny temu, Mecha napisał:

Z tym, że rsm 32% się krystalizuje w okolicach 0°C, a rsm 28% przy -17

Co począć 🤷‍♂️

trzymać w hali :P

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

po co? RSM w mauserze stoi chwile, a później mauser jest wykorzystywany do czegoś innego.
Mausery dokupiłem dwa, plus zakretki, plus 2nakładki na Camlocka - łącznie mnie to kosztowało 500zł.
Ile musiałbym zapłacić za byle jaki zbiornik pod RSM? pewnie 10x tyle co zapłaciłem albo i nawet 20x

trzymać w hali :P

A do czego masuer wykorzystujesz niby?? Beczka zajmuje mniej miejsca, znam temat bo miałem mausery. Wrzucam pompę i tankuje wężem w opryskiwacz.

• Root Admin
Opublikowano

Do tankowania opryskiwacza.

mam 6 mauserow i zaciągam wodę ogrzana. Pompa tankuje mi opryskiwacz 8 minut. Z sieci nie dość ze zimna woda to tankuje ponad 20min