Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zostało mi z drugiej dawki na oziminy 65kg rsmu 30 w beczce. Chciałbym jeszcze zasilić owies po wschodach 1,25 ha azotem około 25 N/ha. Wcześniej dostał 60N w rsmie przed siewem i obornik. Tak się składa, że mam w domu worek saletry 20kg i worek mocznika. Zmieszam 15kg mocznika i 20kg saletry dodając je do wody w ilości 10,5l i powstanie wtedy ponad 45kg rsmu30. Robił ktoś z was samodzielną mieszankę? Po tak małą ilość nie opłaca mi się jechać z jakimiś konewkami więc chciałbym wykorzystać to co w domu jest.

Edytowane przez eagle19
Opublikowano

Oczywiście że możesz, a później nie płacz że spaliłeś, jak tak sobie wymyśliłeś.

RSM ma 15 l/h można dać w bezpiecznej dawce., chociaż ja bym 10 nie przekraczał, a  saletre w oprysku to dalekim  łukiem  omijał, bo szybko się przekonasz co z rośliny zostanie.

Opublikowano
3 godziny temu, tomek73 napisał:

Oczywiście że możesz, a później nie płacz że spaliłeś, jak tak sobie wymyśliłeś.

RSM ma 15 l/h można dać w bezpiecznej dawce., chociaż ja bym 10 nie przekraczał, a  saletre w oprysku to dalekim  łukiem  omijał, bo szybko się przekonasz co z rośliny zostanie.

To nie ma być oprysk tylko rozlew dyszami do rsmu, więc nie wiem czemu miałbym spalić uprawę. RSM to roztwór saletry i mocznika w wodzie przecież. Pytam tylko czy ktoś taką mieszankę już robił i jaki efekt w porównaniu do fabrycznego RSM.

Opublikowano

ja w poniedziałek esperymentalnie rozlałem rsm 26 - ok250l na mieszanke w fazie  1-3liścia i  oparzeń praktycznie niema, jedynie są  po  śladach ciągnika

zastanawiam się czy dzis reszty nie rozlac tylko cos nad ranem zimnica ma być oby nie przymrozek

Opublikowano

Nie robiłem jeszcze RSM ale obecna susza wymusi chyba na mnie zmianę sposobu uprawy dlatego pytam na przyszłość : do jakiej fazy przenicy mogę rozlewać przy pomocy dysz   RSM  a kiedy  konieczne są węże .

Opublikowano (edytowane)

Na drugi rok tez zamierzam przejsc na rsm, moze nie odrazu calosc obszaru ale chociaz polowe.Pierwsza dawke mozna lac na oszronione rosliny o przymrozku czy lepiej na suche?

Co sadzicie o dyszach warchlarzowych Lechler?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano (edytowane)

Pierwsza dawkę bez stresu na oszroniona pszenice czy raps możesz rozlać. Najważniejsza jest druga dawka tam trzeba przestrzegać pewnych zasad. 

Edytowane przez Kondziu1832
Opublikowano

Przypalisz jak późno rozlejesz. N2 dajesz jak jest na to pora czyli kiedy zaczyna strzelać w źdźbło, albo minimalnie wcześniej. Przypalenia były i będą. Nic jej tam będzie jak rozlejesz z głowa :D 

Opublikowano

W tym roku pierwszy raz rozlałem rsm na drugą dawkę w pszenżycie. Też miałem obawy o przypalenia. Pryskałem standardowymi pięciootworowymi.  Efekt wysmienity tylko teraz susza i pali na słabszej glebie. Ale przypala też tam gdzie nie zachaczyłem klina opryskiwaczem. Tylko tam jest dodatkowo blade. Żal patrzeć bo ładny plon się zapowiadał. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

W tym roku pierwszy raz rozlałem rsm na drugą dawkę w pszenżycie. Też miałem obawy o przypalenia. Pryskałem standardowymi pięciootworowymi.  Efekt wysmienity tylko teraz susza i pali na słabszej glebie. Ale przypala też tam gdzie nie zachaczyłem klina opryskiwaczem. Tylko tam jest dodatkowo blade. Żal patrzeć bo ładny plon się zapowiadał. 

U mnie dokładnie to samo tyle że ja wgl. pierwszy rok z RSM zaryzykowałem z 2 dawką i zero  poparzeń pszenżyto gdy miało wilgoć bardzo ładny łan prawie czarne.Jednak teraz po ponad 2 tygodniach bez deszczu masakra.Tam mniej wilgoci nic nie będzie.Nie wiem jak ratować to co jeszcze jest ładne...

Opublikowano

raczej utrzyma tylko musisz patrzeć żeby nie przekroczyć ciśnienia zalecanego przez lechlera (chyba 4 atm),,, końcówki małe, przy większych dawkach bedziesz musiał bardzo wolno jeździć, więc jeśli jeszcze nie kupiłeś weź większe. Sam miałem brać 04 ale zaryzykowałem i kupiłem 05 teraz wiem że lepsze byłyby 06 a moze nawet 07,,,

Opublikowano

na pierwszą dawke jeździłem do 5 atm bo jeszcze nie było czego przypalać, drugą dawkę dawałem 200l na 3 atm, producent podaje niby do 4 jednak wydaje mi sie że robi wtedy więcej małych kropelek które mogą bardziej przypalać wiec utrzymywałem góra 3 atm

• Thanks 1