Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
casefarmer napisał:

Chcę "przerobić" RSM 32 na 28. Według moich obliczeń trzeba dolać 189 l wody do 1000l rsm. Czy się zgadza? 1000l czy 1000kg?

po co takie fikołki?

• Thanks 1
Opublikowano

Bo chcę dać 70 N na N2 w pszenicy i przy RSM 32 będzie zbyt małe ciśnienie w opryskiwaczu  (około 1.6 -1.7) dawka na szerokości belki nie będzie jednakowa. Przy RSM 28 ciśnienie będzie 2 i tu już znaczna poprawa

• Root Admin
Opublikowano

Nie masz innych kryz? Jakie masz sterowanie opryskiwaczem? Nie możesz jechać ciut szybciej, żeby było wyższe ciśnienie?

Ja mam ten komfort ze w zależności od uprawy jadę szybciej lub wolniej i załatwia sterownik opryskiwacza. Np rzepak - 250l rsm jechałem 5km na godzinę, a pszenicę 150l rsmu jechałem 8.5km/h

Tu ostatnia wyprawa w pszenicę

Opublikowano
Dnia 13.04.2023 o 12:19, yacenty napisał:

Nie masz innych kryz? Jakie masz sterowanie opryskiwaczem? Nie możesz jechać ciut szybciej, żeby było wyższe ciśnienie?

Ja mam ten komfort ze w zależności od uprawy jadę szybciej lub wolniej i załatwia sterownik opryskiwacza. Np rzepak - 250l rsm jechałem 5km na godzinę, a pszenicę 150l rsmu jechałem 8.5km/h

Tu ostatnia wyprawa w pszenicę

jakich dysz uzywasz??

Opublikowano

Jak sobie radzicie z krystalizacją rsm 32. Ciężko jest to skrystalizowane wiosną wymieszać, czy też rozwodnić do 28% i będzie spokój? Zbiornik mam 22tys na dworze.

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

U mnie przy MMAT niebieskie 03 , pod rzepak dawałem 70N w Rsm32 , 6km i 2 bary . Wyszło idealnie . 

ja też mam MMAT do RSMu niebieskie. teraz się zastanawiam czy nie kupić kołpakow rozlewowych 7 otworowych z agroplastu. Bardzo grube krople rozlewane do tyłu. Które lepsze?

Opublikowano
3 minuty temu, andrzej1988 napisał:

ja też mam MMAT do RSMu niebieskie. teraz się zastanawiam czy nie kupić kołpakow rozlewowych 7 otworowych z agroplastu. Bardzo grube krople rozlewane do tyłu. Które lepsze?

Ja w przyszłym roku wszystko granula jadę . Ja z MMAT jestem zadowolony . 

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 17.04.2023 o 10:15, ksiaze napisał:

jakich dysz uzywasz??

agroplast lejące do tyłu 7 otworowe, a w kilku miejscach belki gdzie one leją po belce to używam ALbuza lejącego w dół, 5-albo 6 otworowego - teraz nie pamiętam dokładnie ile ma otworów. Albuz esi

Opublikowano

to jakie dysze polecacie do rsm. Bo każdy mówi co innego że lepsze są te lejące w dół np mmat albo albuz a inni zaś że np te z agroplast 7 otworowe lejące do tyłu. Ogólnie z mmata jestem zadowolony ale czy bardziej byłbym zadowolony np z agroplast 7 otw.?

Opublikowano

Kiedyś w poprzednim opryskiwaczu miałem dysze z agroplastu 7 otrworowe lejące do tyłu. Wydawały się ok i były tanie.

Z kolejnym opryskiwaczem (używanym) dostałem takie dziwne dysze lejące na dół 3 otworami (jak na zdjęciu). Wydawało mi się , że będzie z tym porażka ale okazały się bardzo ok. Z czasem ze starości kilka mi się zgubiło a braki uzupełniałem awaryjnie tymi z agroplastu. Okazało się, że jak tylko minimalnie gorsze warunki to agroplast przypalał jak nie wiem co a te 3 otworowe wcale. Obecnie przesiadłem się na dysze TeeJet RSM SJ3-04-VP bardzo podobne do tych starych 3 otworowych i jestem bardzo zadowolony.

Dodatkowym plusem jest wysokość belki przy zabiegu ponad 1m.

Dla rsm nie może być dużo kropli. Ma być ich jak najmniej i jak najgrubsze. A w glebie azot już znajdzie sobie drogę do korzeni...

20220127_193603.jpg

Opublikowano

Te 3 otworowe są bardzo złe. Tu chodzi o za dużą odległość miedzy  sikaniem, jak tyko rsm dajesz to pszenica jest w pasy, Jakby efekt zebry.  Jak dasz raz RSM  i saletrę to nie zauważy sie tego. 

Ale ja też miałem to przy 5 otworowej Albuz, bardzo rzadko to obserwuję ale jednak wystepuję. 

Opublikowano

Leję 3 otworowymi już ładnych kilka lat  nigdy nie zauważyłem żadnego zjawiska "zebry". Może by i występowało przy zbyt niskim położeniu belki. Ja zawsze mam powyżej 1m nawet do 1,5m i lecą piękne grube krople niemal pionowo w dół.  Każdy stosuje co uważa za słuszne.

Opublikowano
Dnia 3.01.2024 o 14:59, cris10 napisał:

Bierz lejące w dół, ja mam takie albuzy od 2019 roku i nie chce innych

Pewnie nie stosowałeś innych. Ja leje obecnie albuz, ale potrafią przypalić albo efekt zebry w pierwszym roku miałem miejscami bo belka i ciśnienie nie odpowiednie. 

Przy agroplastach starych w pilmecie nie było tych problemów ale mnie tam kryza wkurwiała. Dla zaczynająch agroplast nic więcej nie trzeba.

Opublikowano

mmata miałem ale trafił się kupiec i sprzedałem. Raz miałem zebrę w mmat i przypalenia pszenicy przy drugiej dawce na samym początku jak je kupiłem bo belkę miałem na około 75 cm tak jak producent zaleca ale to pewnie ma być odległość od łanu bo następnych latach miałem na wysokości 1m a nawet wyżej i było ok.

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Dnia 3.01.2024 o 14:59, cris10 napisał:

Bierz lejące w dół, ja mam takie albuzy od 2019 roku i nie chce innych

Pewnie nie stosowałeś innych. Ja leje obecnie albuz, ale potrafią przypalić albo efekt zebry w pierwszym roku miałem miejscami bo belka i ciśnienie nie odpowiednie. 

Przy agroplastach starych w pilmecie nie było tych problemów ale mnie tam kryza wkurwiała. Dla zaczynająch agroplast nic więcej nie trzeba.

Miałem 7 otworowe lejące do tyłu, później sprzedałem z opryskiwaczem. Z tych jesyem bardziej zadowolony. Pozatym jak będzie temperatura - 2 to coś stanie się RSM 32 w beczce 22 tys litrów? Czy lepiej to rozcieńczyc?

Opublikowano

Jak zrobić aby nie przypalić rsm najlepiej rzepaku oraz pszenicy. W piątek ma być -6 więc wkońcu jadę w rzepak. Rzepak już dość ładnie ruszył. Niestety w sobotę ma być cały dzień słonecznie i tu moje pytanie czy jak w nocy będę jechał na przymrozek a za dnia będzie słońce to nie przypali to rzepaku oraz pszenicy?