Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W biardzkim czerwony to jest kołpak.  Jeden może mieć pryzmę 0,8, drugi 1,0, albo tak jak ja w jednym opryskiwaczu nie mieć wcale. Więc to do sprawdzenia indywidualnie u każdego.

I tylko własna kalibracja pomoże a nie czyjeś ustawienia.

Można posilkować się tabelą biardzkiego biorąc pod uwagę że na ustawieniach do oprysku, rsm 32 wyleci około 15%mniej. 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy , dzisiaj pierwszy raz zastosowałem RSM , i mam pytanie - pojechałem o 11-tej na suche rośliny , ale pod koniec (ostatni hektar) zaczęło lekko padać taka mżawka , nic nie popali ? Dałem 200l. na hektar rsm26+s

ps. dobrze że pojechałem większym ciągnikiem bo było by wyciąganie

Edytowane przez pudło
Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.03.2020 o 10:07, pudło napisał:

Koledzy , dzisiaj pierwszy raz zastosowałem RSM , i mam pytanie - pojechałem o 11-tej na suche rośliny , ale pod koniec (ostatni hektar) zaczęło lekko padać taka mżawka , nic nie popali ? Dałem 200l. na hektar rsm26+s

ps. dobrze że pojechałem większym ciągnikiem bo było by wyciąganie

Na drugą dawkę planuję mocznik , kiedy go zastosować? Uprawy to jęczmień ozimy i pszenica ozima

Edytowane przez pudło
Opublikowano
Dnia 3.03.2020 o 09:19, Zetix napisał:

Druga dawka w rzepaku podana wczoraj. 

Na pszenicę podałem 19 lutego pierwsza dawkę i teraz chciałbym podać w sobotę 7 marca. Czekać jeszcze czy wylewać? Od razu żeby się nie pierdzielic to podałbym na jęczmien (pierwsza dawka 22lutego)

Dolnośląskie

Ja w pierwszej dawce na jeczmien poleciałem 320l rsm 32 plus siarka. 2 dawka będzie zależna od warunków. Dolnośląskie. 

Opublikowano

Tj 130N, taka nędza ten jeczmień, bo wnioskuje że druga dawka nie mało mniejsza.

Dawał ktoś mikroelementy do rsm??

Chodzi mi o rozlewanie normalne, a nie że rsm dodany do cieczy roboczej.

Opublikowano

@up

Mikro podaje się dolistnie więc chyba słaby pomysł podawać doglebowo z rsm.

11 godzin temu, Fiku11 napisał:

Ja w pierwszej dawce na jeczmien poleciałem 320l rsm 32 plus siarka. 2 dawka będzie zależna od warunków. Dolnośląskie. 

135kg azotu w jednym strzale ? Bez sensu. Poza tym co to za rsm 32 z siarką ?

Opublikowano

A jaki sens?? Jeśli to nie jest jedyna dawka i do tego na jęczmień dlatego pytam bo dlamnie też to niezrozumiałe. 

Arek ccc też nalistnie a stosują z rsm. Mikro idzie też przez glebę. 

Opublikowano
17 godzin temu, Arek napisał:

@up

Mikro podaje się dolistnie więc chyba słaby pomysł podawać doglebowo z rsm.

135kg azotu w jednym strzale ? Bez sensu. Poza tym co to za rsm 32 z siarką ?

Dlaczego tak mówisz? Każdy robi inaczej 😃 ja tylko mówię jak robię. Nie namawiam hihi ps na rzepak 420l poszło =p 

Dnia 11.03.2020 o 23:28, Tomek90 napisał:

Tj 130N, taka nędza ten jeczmień, bo wnioskuje że druga dawka nie mało mniejsza.

Dawał ktoś mikroelementy do rsm??

Chodzi mi o rozlewanie normalne, a nie że rsm dodany do cieczy roboczej.

Nędzny nie jest mogę wysłać foto na stan dzisiejszy 😃 wykorzystuje jeszcze opady których niebawem może zabraknąć. Stosuje 80 procent całego azotu w pierwszej dawce. W tamtym roku byłem zadowolony więc robię tak teraz pozdrawiam 😃

• Root Admin
Opublikowano
19 godzin temu, Tomek90 napisał:

A jaki sens?? Jeśli to nie jest jedyna dawka i do tego na jęczmień dlatego pytam bo dlamnie też to niezrozumiałe. 

ja mam plan dac ok 130 na pszenice na N2 i czemu to by miało być złe rozwiązanie? Jakiś argument za tym przemawia?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja mam plan dac ok 130 na pszenice na N2 i czemu to by miało być złe rozwiązanie? Jakiś argument za tym przemawia?

I na pierwszy raz 130N? Rozumiesz o co mi chodzi teraz??

Zboża w tym roku dobrze wyglądają.

Lałem prawie 500kg na raz, akurat to dlamnie nic dziwnego tylko że sytuacja sytuacji nie równa.

Edytowane przez Tomek90
  • Root Admin
Opublikowano

nie, nie rozumiem, nie potrafię się z tobą dogadać.
Co jest złego w podaniu 120-135kg N w jednym strzale?

Ze swojej strony napisałem wyraźnie - chce podać na N2 - 120-130kg N, na N1 20. lutego podałem 48kg N, w postaci saletry.

Opublikowano

Ja podawałem 20lutego pierwszą dawkę RSM 85kg/n . Teraz czekam żeby fala przymrozków trochę przeminęła, bo żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku z regulacją ;>

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

nie, nie rozumiem, nie potrafię się z tobą dogadać.
Co jest złego w podaniu 120-135kg N w jednym strzale?

Ze swojej strony napisałem wyraźnie - chce podać na N2 - 120-130kg N, na N1 20. lutego podałem 48kg N, w postaci saletry.

A gdzie ja napisałem że coś złego w jednym strzale? Twoje nawożenie zupelnie inne niż jego i mnie nie dziwi. 

Opublikowano
Dnia 12.03.2020 o 12:28, Tomek90 napisał:

Teraz to pojechałeś . Chcesz komuś wmówić że stosujesz  CCC doglebowo . 

Opublikowano
Dnia 14.03.2020 o 21:53, Tomek90 napisał:

Czytaj ze zrozumieniem. 

Kiedyś w wyroczni top agrar  było opisane mieszanie śor z rsm. 

Najpierw pytasz czy ktoś stosuje micro z rsm bez dodawania wody ( czyli dyszami do rsm ) póżniej piszesz że niektórzy stosują herbicydy z rsm , rozumiem że też dyszami do rsm , bo nie wyobrażam sobie że ktoś daje 200 litrów rsm +herbicyd i pryska np. niebieskimi dyszami 1 ha. 

Dnia 12.03.2020 o 12:28, Tomek90 napisał:

Tu  wyrażnie napisałeś że micro idzie przez glebę , a ccc jest nalistne , a stosują z rsm czyli wychodzi na to że doglebowo ( cały czas piszesz że chcesz rozlewać czysty rsm  z dodatkiem micro lub ccc )