Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Fosforu nie wymyje, jest wiązany przez kompleks sorpcyjny, a 92kg to mega dawka. Po prostu qq dostała po pupie i nie potrafi się pozbierać, ziemia jest mocno przez tą wodę ubita i bez powietrza, roślina nie potrafi zbudować systemu korzeniowego i pobierać składników, ratunkiem może być jedynie deszcz, ale taki do 15mm, może by wtedy dżdżownice coś podziałały. Spróbowałbym tego RSMu wylać, ale czy będą tego efekty, to nie wiem. Najlepszy byłby pielnik do międzyrzędzi, co prawda pojawiłyby sie przez to chwasty, ale qq może by się uratowała. ale pytanie, kto ma taki pielnik, u mnie nikt w promieniu 50km nic takiego nie posiada.

Kompleks sorpcyjny sorbuje kationy czyli na K, Mg, Ca czy NH4. Fosfor jest wiązany przez sorpcję chemiczną.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

proszę o poradę odnośnie aplikacji RSM.

Chciałem wylać na rzepak startową dawkę RSM 32 teraz jesienią w ilości 80 litrów na hektar . Zakupiłem końcówki Staben, założyłem z dyszą 1,0. Posiadan Lemkena Primusa z komputerem TeeJeta. Na komputerze ustawiłem dyszę użytkownika, wprowadziłem wypłym dla ciśnienia 2 bar  z pojedynczej dyszy zgodny z tabelami, czyli 0,65 litra/minutę. Wprowadziłem też gętość rsm-u do komputera, czyli wszystko w teorii powinno grać. Prędkość powinna wynieść około 9,5 km/h przy 2 barach. Niestety opryskiwacz nie radzi sobie z utrzymaniem zadanej dawki, tak, jakby nie potrafił sobie dosterować odpowiedniego ciśnienia zależnie od prędkości jazdy. Dodam, że na wszystkich innych końcówkach, a mam różne komplety (płaskostrumieniowe, eżektory, dwustrumieniowe itd.) wszystko wychodzi co do litra. Czy gdzieś popełniłem błąd? Na końcówkach  teejet SJ-7 przy dawka 200 litrów nie miałem żadnych kłopotów.

Wygląda na to, że miałem złe tabele. Sprobuję później coś wykombinować i sprawdzić czy po problemie.

Edytowane przez Obikey
Opublikowano

nie zaleca się rozcieńczać RSMu, na tuzy raczej można, i musisz mieć specjalne rozpylacze grubokropliste. 

Zależy o jakim stężeniu kolega myśli.

Mi doradca powiedział że powinno się pryskać RSM-em o stężeniu 28%.Niektórzy stosują 32% ale istnieje ryzyko poparzenia roślin.

Nie wiem czy już ktoś wkleił takie coś ale może się komuś przyda:

http://www.zapulawy.pl/401-rsm/lang/pl-PL/default.aspx

Opublikowano

Na pierwszą dakę on inaczej działa, nie daje kopa zboży jak po saletrze, działa wolno, pszenica nie buja się do góry, jest nizsza, ale dobrze działa i teraz bedę 3 raz stosował. Ale może pół na pół z saletrą bo akurat kupiłem saletrę  i tam mi w tym roku wyjdzie.Bo pół samochodu RSM nie chcieli sprzedać.

Opublikowano

świetny pomysł na zamarźniętą zienie szczególnie na podmokłe tereny ja tak robie i jak ziemia rozmarza rośliny dostają porządnego zasilenia azotem a i polecam stosowanie rsm+s ma mniej azotu ale siarka powoduje że roślina go bardziej pobiera tak gdzieś wyczytałem i tak stosuje i jestem zadowolony tak ze ja polecam 

Opublikowano

Od paru lat stosuje RSM 32% i nie pamiętam jak saletra wygląda. Daję w 3dawkach na zboża i 2 pod rzepak i jest ok. Trzecia dawka oczywiście na wężach. Drugą dawkę należy trochę szybciej dać żeby nie popalić chyba że dobrze popada deszcz to nawet nie ma śladu w dużym zbożu. Niektórzy nie chcą dawać RSMu bo mówią że po saletrze ciemniejsza pszenica. I to prawda bo w saletrze jest Azot Amonowy który szybciej działa, ale RSM ma 3 formy które wzajemnie się uzupełniają i w dalszych stadiach rozwojowych zboża mają lepszą kondycję i nie występują braki azotu jak to bywa w pszenicy np. w okresie suszy (RSM działa wtedy lepiej) Tyle z moich doświadczeń.

Opublikowano

a praktykował już ktoś ten RSM 26% ja myślałem o nim w rok temu ale po przeanalizowaniu  pozostałem przy tym 32 choć w 26 taniej wychodził kg azotu  to i jeszcze ta siarka jest ale zniechęciło mnie to jak wyczytałem  ze w tym 26 jest więcej mocznika a mniej saletry w stosunku do 32