Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składajcie wnioski proszę, żeby później nie mówić, że pomoc dostają tylko znajomi

wniosek jest bardzo prosty, a komisje będą miały tak mało czasu, iż nie będą zawracały głowy, wsparcie z pewnością będzie bardzo duże, gdyż zbliżają się wybory - wart o tym pamiętać, również samorządy będą bardzo skore do pomocy, z wiadomych względów, korzystajcie - miejscami straty są ogromne

• Like 1
Opublikowano
dzisiaj bylem na zebraniu w gminie i mowili zeby skladac wnioski raczej szanse sa marne na jakis grosz bo trzeba miec od 50- 70 % strat w calym gospodarstwie ..
Opublikowano
16 minut temu, piozz napisał:

dzisiaj bylem na zebraniu w gminie i mowili zeby skladac wnioski raczej szanse sa marne na jakis grosz bo trzeba miec od 50- 70 % strat w calym gospodarstwie ..

z tego co pisze  na  stronie ministerstwa to  min 30%

Opublikowano
No i co wojewoda Dolnośląski nie ogłosił stanu klęski żywiołowej. Jęczmienia ozimego już nie ma, rzepak znika, jary jęczmień zaczynają, kosić góra 3 tony. Jęczmień piękny, gruby, gęsty, taka sama sytuacja jak z ozimym. A w zbiorniku gówno. Ciekawe gdzie jest komisja suszowa, wniosek leży już 2 tydzień.
Opublikowano

U mnie już piją na konto suszowego. W sklepie słyszałem...weź zapisz dadzą suszowe to oddam.. Dwa lata temu dostali wszyscy co pola oddali w dzierżawe w tym tak samo będzie. Nie wiem co za idiota to wymyślił że jak są zwierzęta to ci się nie należy.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Unijni  urzędnicy  to wymyślili  :)   

Opublikowano

wnosek ma być zgodny z tym o dopłaty bezpośrednie. do dopłat pisałem działki które uprawiam ale nie mam na nie żadnej umowy dzierżawy to do wniosku suszowego tez pisać te działki?  na początku wniosku trzeba wpisać ile jest własnego a ile dzierżawy a te działki które mam bez umowy to gdzie wpisać?   

Gość marekfarmer
Opublikowano
53 minuty temu, marysrybak napisał:

wnosek ma być zgodny z tym o dopłaty bezpośrednie. do dopłat pisałem działki które uprawiam ale nie mam na nie żadnej umowy dzierżawy to do wniosku suszowego tez pisać te działki?  na początku wniosku trzeba wpisać ile jest własnego a ile dzierżawy a te działki które mam bez umowy to gdzie wpisać?   

Umowa dzierżawy ustna to  także umowa.  Wszystko wpisujesz  jak we wniosku od dopłat  

Gość marekfarmer
Opublikowano

Dziwne  bo u kolegi w gminie obok  była już komisja  i w pszenicy  jarej dała 90%  strat  w reszcie  50-60%  więc 

Opublikowano
1 godzinę temu, artek27 napisał:

U mnie trzeba bylo ksero umowy dzierzawy a ustna nie wchodzi do wniosku o susze.

do dopłat podałem działki które do tej pory były nieuzytkami  a teraz używam jej jako pastwisko bez umowy. do wniosku o susze tez je wpisuje 

Opublikowano
u nas juz 2 tygodnie jak mozna skladac papiery na susze i cisza jak po smierci organisty. ani wyznaczone terminy na szacowanie, ani komisji na polach. nikt nikogo nie widzial, nikt nic nie slyszal. chyba czekaja az kazdy wykosi zeby sie wykpic, ze nie ma czego szacowac. smiech na sali.
Opublikowano

Niedługo wybory jeśli jest tak jak piszesz powinniście wójta rozliczyć przy urnie

45 minut temu, artek27 napisał:

Ja tez do doplat podaje te co robie bez umowy a na susze juz tych nie moglem podac bo trzeba ksero umowy.

Podać musisz bo musi być zgodne z wnioskiem o dopłaty jedynie  pomocy nie otrzymasz

1 godzinę temu, Szczerbatek902 napisał:

U mnie komisja powiedziała że mają wytyczne że moga szacować straty w plonie maksymalnie do 50%,nawet jak na polu prawie nic nie ma to i tak będzie 50% bo takie zalecenia dostali odgórnie....

To powiedz że nie zgadzasz się z tym i rządaj wpisania tego do protokołu

Gość marekfarmer
Opublikowano
ważne aby w protokole procenty się zgadzały a czy byli na polu czy nie nie ma znaczenia