Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, krzysieek napisał:

Dziś podpisywałem protokół. Siedzi tam mój znajomy i... W poniedziałek wysyłają protokoły do wojewody i równocześnie xero i wysyłają " zgodność z oryginałem" do rolnika. Nie trzeba czekać na podpis wojewody tylko wysłać pocztą protokół  z gminy razem Z wnioskiem ARiMR (ponoć już jest na stronie ale nie obczailem tego jeszcze) bo czas jest ograniczony a kolejki będą dantejskie.

Szkoda w zbożach jarych 75 % a dzięki bydłu 30,2%

Wojewoda wielkopolski nie podpisał protokołów, które były wyliczone na mniej niż 30% strat z całego gospodarstwa. Straty w produkcji roślinnej 50% Co robić w takim przypadku?

Opublikowano

W kwestii terminu podlegania ubezpieczeniu to rozporządzenie stanowi: ,,Kwota pomocy będzie podlegała pomniejszeniu o 50% dla producentów rolnych, którzy w dniu wystąpienia szkód w uprawach rolnych nie mieli ubezpieczonych co najmniej 50% powierzchni upraw w gospodarstwie rolnym(...)" Wiadomo, że susza wystąpiła w określonych okresach, a nie była zjawiskiem jednodniowym. Jeśli ktoś zawarł polisę na co najmniej 50 % od jednego z ustawowych ryzyk w wyznaczonym okresie monitorowania IUNG-u, który na danym terytorium w danej uprawie, potwierdzał ujemny bilans klimatyczny, to kwalifikuje się do wypłaty 100% pomocy państwowej.

Opublikowano (edytowane)

No to w dniu wystąpienia suszy (kwiecień) nie miałem ubezpieczonych 50% powierzchni upraw w gospodarstwie no bo nawet nie miałem czego ubezpieczyć. Dziękuję do widzenia.

Kiedy są te wybory, a przejdę się tam przejdę, z całą rodziną..

Edytowane przez damianzbr
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Matey napisał:

no ale 50% jest? jest. ja sie nie spotkalem z zadna wzmianka na temat od kiedy ma byc ubezpieczona uprawa i od czego

pytanko jeszcze, jesli srednia gosp wynosi np 55% oszacowane, a straty w uprawach są od 80 do 50% to kwity sklada sie teraz czy w innym terminie? Bo nie rozumiem czy te 70%+ dotyczy straty w danej uprawie czy sredniej z calego gospodarstwa

Musi być ubezpieczone  przed  wystąpieniem  klęski  z tego co pamiętam susza  wpisana jest w protokoły na początek czerwca  czyli  polisy  do tej daty zwarte  będą  uznawane 

Składasz  w tym  terminie  od 14 września   i wpisujesz  te  ha  z  70%   jak i  te   od  30-69%   a pomoc  będzie  wypłacona  po  26  września  

A ci  co mają  tylko   od  30-69%   będą składać  w terminie od  26  września  

Liczy  się  strata  ogólna   jeśli chodzi  o  kwalifikacje  pomocy  czy  z kasy krajowej  czy  de minimis

A  wielkość  wsparcia  do  ha  zależy  od  strat  w uprawach  ;

od 30%  do  69%  -  500zł/ha  

70% -  1000zł/ha 

Warunek  50%  ubezpieczone  inaczej  cięcie  o  50%  pomocy  

Ci  co mają   obniżoną   straty w gosp   z powodu produkcji  zwierzęcej   zaznaczają  krzyżykiem  klauzule  na wniosku  w ARIMR  że  chcą  uznania tylko strat z produkcji  roślinnej    

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

No to w dniu wystąpienia suszy (kwiecień) nie miałem ubezpieczonych 50% powierzchni upraw w gospodarstwie no bo nawet nie miałem czego ubezpieczyć. Dziękuję do widzenia.

dalej nie rozumiem. czemu mowa o kwietniu skoro susza trwa aż do dzis?

3 minuty temu, marekfarmer napisał:

Przy  Kredycie  w banku  patrzą na  datę   musi być ubezpieczone  przed  wystąpieniem  klęski 

czyli przed wystąpieniem kleski to jakiś konkretny dzień? 15.04?

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Nie   Polisa  ma być   przed  dniem  chyba 10 albo  16 czerwca   nie pamiętam na kiedy  uznali suszę     przed  ta data  ma być polisa  z maja  polisy na pewno  się łapią  

Kto ma protokół  może  sobie  sprawdzić  kiedy  wpisane jest  wystąpienie  klęski  

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

w 2016  roku  np  w moim przypadku  susza  była  uznana  na dzień 20.06.2016  rok  i  wszystkie  Polisy   do  19.06.2016   były  uznawana  za ważne  

Bo liczy  się  dzień w którym   IUNG  ogłosił  suszą  dla danego regionu  

Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

mOŻESZ TYLKO DO SIEBIE MIEĆ PRETENSJE

Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

I jak to jest z tą hodowlą? Straty 40%, a po wliczeniu hodowli 10%, mogę się ubiegać o pomoc czy nie?

Co powiedzieli Tobie w gminie?Szwagrowi kazali udać się z wnioskiem już po 14 września ,suma strat 18% redukcja przez zwierzęta ma pojedyńcze uprawy pow 70% ciekawe co powiedzą w ARiMR

Opublikowano

zWIERZĘTA SIĘ NIE LICZĄ WIĘKSZOŚĆ MA 70% BO IDĄ WYBOEY I ZNAJOMYM MUSZĄ W GMINACH PROTOKOŁY  POPRAWIĆ  POWINNO BYĆ PODANE DO PUBLICNEJ WIADOMOŚCI ILE KTO MIA STRAT

Gość marekfarmer
Opublikowano
w województwie tylko potwierdzają to co w gminie wypisały urzedasy
Opublikowano

Nie ma być ubezpieczone przed wystąpieniem klęski, a w dniu wystąpienia szkód co najmniej 50% upraw ma być ubezpieczone od jednego z ryzyk określonych w ustawie o ubezpieczeniu. Susza jest zjawiskiem ciągłym, a nie punktowym. Jeśli według IUNG (stosownie do okresów raportowania) na danym terenie  ujemny bilans klimatyczny dla danej uprawy w danem regionie przyjmował wartości poniżej norm w okresie od np. 21 kwietnia do 10 lipca, czyli, że w tym okresie była urzędowo sankcjonowana susza, a rolnik ubezpieczył swoje uprawy, choćby i 29 czerwca (ubezpieczać można było do 30 czerwca), to kwalifikuje się do wypłaty 100% pomocy państwa, gdyż w dniu 29 czerwca miał już ubezpieczone i w dniu 29 czerwca, jak i w okresie późniejszym została stwierdzona susza

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

mOŻESZ TYLKO DO SIEBIE MIEĆ PRETENSJE

O co mam mieć pretensje? O to że kukurydza to 65% zasiewów mojego gospodarstwa i że ubezpieczenie na nią zaczęło mi obowiązywać dopiero w czerwcu?

@agricolus

,,Nie ma być ubezpieczone przed wystąpieniem klęski, a w dniu wystąpienia szkód co najmniej 50% upraw,,

Rozumiem że chodzi o pierwszy dzień w którym wystąpiła susza. Ale która susza?

Ta z tabelek, która już wystąpiła na moim terenie w zbożach ozimych w drugim okresie raportowania:

http://www.susza.iung.pulawy.pl/tabele/1403011/

czy jest jakaś inna data wystąpienia suszy?

Opublikowano

A te stawki to pewne czy jak spłyna wszystkie protokoły to się okaże że połowę tego

Opublikowano
3 minuty temu, rumcio40 napisał:

Czyli jak dobrze rozumie, to polisa od ujemnych skutków przezimowania nie liczy się.

Liczy się

Bobienko pewne

Opublikowano (edytowane)

co miałem ubezpieczać jak same tuz-y i trawy a kukurydza się nie łapie na ten okres ? .. , co obetną mi 50% bo nie mam ubezpieczenia bo nie miałem co ubezpieczać ? czy tylko za kukurydzę która i tak nie była szacowana ? 😁

Edytowane przez marko-kolo
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

O co mam mieć pretensje? O to że kukurydza to 65% zasiewów mojego gospodarstwa i że ubezpieczenie na nią zaczęło mi obowiązywać dopiero w czerwcu?

@agricolus

,,Nie ma być ubezpieczone przed wystąpieniem klęski, a w dniu wystąpienia szkód co najmniej 50% upraw,,

Rozumiem że chodzi o pierwszy dzień w którym wystąpiła susza. Ale która susza?

Ta z tabelek, która już wystąpiła na moim terenie w zbożach ozimych w drugim okresie raportowania:

http://www.susza.iung.pulawy.pl/tabele/1403011/

czy jest jakaś inna data wystąpienia suszy?

Na protokole  masz  napisaną  datę  wystąpienia  szkody   i  przed  tą  datą  masz mieć  polisę  na 50% 

Opublikowano
3 godziny temu, bobienko napisał:

A te stawki to pewne czy jak spłyna wszystkie protokoły to się okaże że połowę tego

Pewnie tak jak piszesz. Jest jakaś pula środków, to dopóki nie będą zatwierdzone wszystkie protokoły, to chyba takie naciągane jest podawanie kwot. Chyba, że mają zamiar w razie potrzeby dorzucić coś jeszcze do garnuszka.