Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robiąc tę usterkę zrobiłem se podkładkę pod tę nakrętkę którą zagiąłem żeby się nie odkręcała dzięki czemu trafiło na miejsce gdzie można było ją zagiąć w kanałku i dodatkowo zabezpieczyć podkładką

Opublikowano

A jakie są te dwie pozostałę nakrętki?  Tzn jaki mają skok gwintu. 

Bo zmierzyłem wałek u siebie i ma 31mm średnicy. Może taki być ? Czy raczej będzie parzyście 30, 32? 

Opublikowano

Jamam mf zwykla skrzynia bez ab 3 bieg nie wchodzi plytkio wc hodzi i zgrzyta czasem wejdzie cala choinka ma luz czy nakredka sie popuscila od strony mostu

Opublikowano
Dnia 11.11.2017 o 17:29, DTaras napisał:

musi wytrzymać 100 Nm dokręcenia. Zalecam 40HM bez utwardzania ale jak ktoś chce to może ulepszyć. C45 też może być.

mam mf 3115 nie wchodzi 3 bieg raz na dziesiec wejdzie jak by cos blokowalo skszynia zwykla bez ab spitshift dolnna c hoinka ma luz gdzie jest ta nakredka od strony mostu czy silnika gdzie rozpolawiac pomocy

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

Wyjmij skrzynię

co moze byc uszkodzone tak kupilem synchronizator cz ten luz bo 3 bieg jest ostatni tryb od tylnego mostu  mysle jak zalaczam 3 bieg to sie razem przesuwa

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Wyjąłeś choinkę?

nie rozbieralem jeszcze bede w poniedzialek ale na wiosne zdiolem boczna kape i byly wytarte widelki i je wyjalem i napawalem nie pomoglo pierscien z noskami kolor zloty byly wytarte i si w kolo obracaly to je napawalem zeby sie nie obracaly  tazrobilem bo niechcialem roz polawiac ze zrobie z b oku oknem i ta cala chinka ma tenluz cala sie przesowa w prawo i lewo luz ok 3mm niewiem od ktorej strony jest ta nakredka  czytalem na forum ze skszynie ab maja od strony silnika

Opublikowano

Bez wyjęcia skrzyni nic nie zrobisz. Choinka jest na podwójnym wałku. Wyjmiesz speed shifta z rewersem to zobaczysz dopiero nakrętkę ale i tak między trybem 3 i 4 biegu trzeba zepchać zabezpieczenie. Pamiętasz podporę w środku? Jak chcesz wałek wyjąć? Najlepiej robi się to jak skrzynia na boku leży. Ale walcz jak chcesz. Odkręć pokrywę od przystawki przedniego napędu to zapewne kolka części znajdziesz. To, że choinka wyluzowana to może być problem na biegach 1 i 2 gdyż tam tryby idą między dobą na ślizgu. Jak już wszystko sobie poregenerujesz, poszlifujesz synchronizatory to i tak łożyska musisz na podporach wyregulować podkładkami a do tego skrzynia musi być wyjęta. Twój ciągnik - rób jak chcesz. P9ki co ustaw widełki (powinny być oblane plastikiem a nie pracować stal po stali) aby szły bardziej w kierunku trójki. Robisz to tymi dwoma śrubami na mocowaniu. Jedną wykręcasz a drugą wkręcasz i widły jadą.

Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

Bez wyjęcia skrzyni nic nie zrobisz. Choinka jest na podwójnym wałku. Wyjmiesz speed shifta z rewersem to zobaczysz dopiero nakrętkę ale i tak między trybem 3 i 4 biegu trzeba zepchać zabezpieczenie. Pamiętasz podporę w środku? Jak chcesz wałek wyjąć? Najlepiej robi się to jak skrzynia na boku leży. Ale walcz jak chcesz. Odkręć pokrywę od przystawki przedniego napędu to zapewne kolka części znajdziesz. To, że choinka wyluzowana to może być problem na biegach 1 i 2 gdyż tam tryby idą między dobą na ślizgu. Jak już wszystko sobie poregenerujesz, poszlifujesz synchronizatory to i tak łożyska musisz na podporach wyregulować podkładkami a do tego skrzynia musi być wyjęta. Twój ciągnik - rób jak chcesz. P9ki co ustaw widełki (powinny być oblane plastikiem a nie pracować stal po stali) aby szły bardziej w kierunku trójki. Robisz to tymi dwoma śrubami na mocowaniu. Jedną wykręcasz a drugą wkręcasz i widły jadą.

jutro spuszcze olej odkrece boczna kape i te widelki przesune wiem zeby rozjechac to musze od spodu wyjac te zabezpieczenie z walka tym oknem juz go rozjezdzalem bo robilem sprzeglo jak rozbiore dam znac co bylo dzieki ja z wlkp a ty

Opublikowano
Dnia 16.11.2019 o 20:44, lukbold napisał:

widełki od biegów 1-4 chcesz przestawiać?? ciekawe jak... to nie widełki reduktora czy rewersu aby tam było cokolwiek do regulacji

od3

mam inny problem wymienilem korbowod i puka tamten byl krzywy i nie palil tylko dymil teraz nie dymi a le stuka  gdzie szukac

Opublikowano

No wymieniłeś i co? A dlaczego się skrzywił? Sprawdziłeś ile tłok wystawał po zmianie? Jak tam łożysko główne? Jak wał? Jakie panewki? @sznajdlik - tam jest coś takiego w oryginale.

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

No wymieniłeś i co? A dlaczego się skrzywił? Sprawdziłeś ile tłok wystawał po zmianie? Jak tam łożysko główne? Jak wał? Jakie panewki? @sznajdlik - tam jest coś takiego w oryginale.

ciagnik reno 110,54 tak kupilem dymil wymienilem wtryski i nic zdjolem glowice tlok byl zanizony ok 40mm wyjalem korbowod banan  mysle ze od samo startu sie skrzywil pierwszy  tlok od chlodnicy kupilem uzywke taki sam i po zalozeniu nie dymi pal;i ale stuka zawory wyregulowane wtryski nowe na starym nic nie stukal, tlok jest rowno z szklanka uszczelki 1,4 m zastanawiam mnie czy nie wal pekl gdy nie bylo na tym cylindrze oporu sprerzania to bylo dobrze a jak przyszedl opor to wal puka tlok nie uderza o glowice

Opublikowano

liczysz, że ktoś tu podejmie się wróżenia z fusów czy jak? Ja bym na to nie wpadł żeby ot tak se wymienić korbowód licząc, że reszta silnika jest ok... po prostu takie usterki się nie zdarzają bez przyczyny

Opublikowano
2 minuty temu, lukbold napisał:

liczysz, że ktoś tu podejmie się wróżenia z fusów czy jak? Ja bym na to nie wpadł żeby ot tak se wymienić korbowód licząc, że reszta silnika jest ok... po prostu takie usterki się nie zdarzają bez przyczyny

to jaka przyczyna skrzywienia korbowodu

Opublikowano

Dobre. 40 mm od samostartu? mniejsza o to. Przy takim eksperymencie silnik idzie do weryfikacji cały. Zatem albo się z tym pogodzisz i zaczekasz na jebni...cie albo sprawdzaj blok.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Dobre. 40 mm od samostartu? mniejsza o to. Przy takim eksperymencie silnik idzie do weryfikacji cały. Zatem albo się z tym pogodzisz i zaczekasz na jebni...cie albo sprawdzaj blok.

ja tak kupilem nie walil tylko kopcil i nie palil na 1 tlok nie pomogly wtryski to szukalem dalej i wyjalem glowice i tlok niebyl rowno z blokiem to go wyjalem ibyl banan jak pisalem i wymienllem na dobry gdybym nie ruszal to dalej by dymil z 1 cylindra ale by nie walil mysle czy panewki sa dobrze zalozone slyszalem ze trzeba je precyzyjnie zakladac .