Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawostka kwiecień były najcieplejszy na świecie. Praktycznie w każdym kraju temperatura była powyżej średniej dla tego miesiąca. A co w tym ciekawego a to że polska miała temperature niższa od średniej wieloletniej. Chyba długo się nie nacieszymy tym ciepłem bo od sw Anki zimne wieczory i ranki 

Opublikowano
24 minuty temu, włodek napisał:

Dlatego ja się nie bawię w masówkę. Sadzę tak średnio 2ha ale nie sprzedaję w hurcie tylko w detalu. Jeżdżę po okolicznych rynkach. Mam kilka stołówek, szkół i przedszkoli do których wstawiam ziemniaki już od lat. Gdybym miał sprzedawać na giełdzie, przy takim areale to by mi się nawet poniesione koszty nie zwróciły. A tak idzie jeszcze na tym zarobić. Aktualnie u mnie Irys po 2.50zł za kilogram. To taka minimalna cena bo na niektórych targowiskach sprzedaję po 2.90zł. 

Robisz jakieś wyliczenia jaki masz średnio zysk z ha, jeżeli mogę zapytać . Mam podobną sytuację do twojej ,może być na priw odp

Opublikowano (edytowane)

Ojj niestety nie zapisuję tego nigdzie :(. Nawet nie liczę ile dokładnie z ha mam ton bo co roku jest inaczej. W zeszłym roku miałem problem bo tak mi sypały że musiałem nawet kilka ton w hurcie sprzedać żeby nie zostać z tym ziemniakiem. W tym roku już wiem że tak kolorowo nie będzie. Jak już pisałem wcześniej, może i pod krzakiem jest dużo ale drobne. Nie wiem czy podrosną jeszcze. 

A co do wyliczeń to na taki rynek, jednorazowo biorę od 300 do 500kg. W zależności gdzie jadę. Mniej więcej wiem gdzie ile biorą i zabieram tyle żeby mi nie zostawało bo kopię na świeżo. No to po 2.50zł to z jednego takiego targu mam 750 - 1250zł. Natomiast niestety nie prowadzę wyliczeń ile mam ton z hektara. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Stara zasada ludzi prlu jak się nie o robisz to nie zarobisz 😁😁😁😁😁 u mnie też wszyscy w około ze stajeczka za domem jak pół przyczepy ziemniaków ukopia to ohohoho nie wiedzą co zrobić z taką iloscia😁 ja w tamtym roku jak udarlem na 6kl przyczepę i rozrzutnik to na wsi mówili że ziemniaki mi w piwnicy świecą na żółto tyle nawozu nasypane. A tam tylko obornik i dobra ochrona. Ludzie kopali juz dawno uschnięte a u mnie krzaki w 70% zielone. 

Był dobry rok przekropny więc wystarczyło tylko pilnować plantacji i samo rosło. 

Opublikowano
1 godzinę temu, salata96 napisał:

wynik 40 ton z ha to nie wynik nie ma się czym chwalić niedługo nikt nie będzie sadzic przy cenie nawozów po 5 koła a ziemniaki po 7 zł kopia na wieluniu i sieradzu więc tu jest coś nie tak a urodzaju nie widać żeby był aż taki

No tak, przecież wiesz lepiej co mi się opłaca i czy warto czy nie 😉 był taki jeden na YT co obliczył, że corina mu dała 70t/ha, liczył ponad 2t w zbiorniku Anny. Oczywiście wagi nie widział ten ziemniak 🤭

Opublikowano

Rok rokowi nie równy , ja mam wrażenie że w tym roku trochę plenność słabsza , chociaż nie liczyłem dokładnie . Kopie Denara sądzonego końcem kwietnia i kaliber ładny aż zaskoczeniu sam jestem. Dalszy sąsiad. śmiał się że mi zmarzly ziemniaki , pojedyncze krzaki zżółkły po oprysku doglebowym z którym czekałem ile tylko się dało . Sam niedawno redlil swoje, a ja od 2 tyg kopie i plantacja trzyma się naprawdę ładnie . 

Opublikowano

Ja u siebie pryskam tylko jedną, większą działkę. Bo ona dopiero będzie kopana od września. Tam gdzie kopię na bierząco teraz na sprzedaż, staram się nie pryskać a jak już to wybieram opryski z krótkim czasem karencji a redliny które zamierzam w danym tygodniu kopać, omijam i nie pryskam ich w ogóle. Nie chcę sobie popsuć renomy :) bo póki co ludzie sobie mojego irysa bardzo chwalą i mam masę takich stałych klientów co i na zimę ode mnie biorą. 

Opublikowano
2 godziny temu, włodek napisał:

Dlatego ja się nie bawię w masówkę. Sadzę tak średnio 2ha ale nie sprzedaję w hurcie tylko w detalu. Jeżdżę po okolicznych rynkach. Mam kilka stołówek, szkół i przedszkoli do których wstawiam ziemniaki już od lat. Gdybym miał sprzedawać na giełdzie, przy takim areale to by mi się nawet poniesione koszty nie zwróciły. A tak idzie jeszcze na tym zarobić. Aktualnie u mnie Irys po 2.50zł za kilogram. To taka minimalna cena bo na niektórych targowiskach sprzedaję po 2.90zł. 

Kolego a jak irys ci urósł w tym roku?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie pisałem wcześniej, że pod krzakiem sporo ale niestety nie są jakieś wielkie. Rok temu jak kopałem to drobnych nie było praktycznie nic. Powiem więcej. Miałem nawet problem wiosną i musiałem dokupować sadzeniaka z centrali bo średnich też nie było zbyt wiele. Same duże. W tym roku jest gorzej. Nie wiem, może jeszcze podrosną a jak nie no to będzie to co będzie. Ale za to w tym roku pszenicę jarą mam jak żadnego roku. Grube kłosy, bez żadnego grzyba i co najważniejsze bez miotły bo jak patrzę na okoliczne pola to wszędzie pełno miotły. U mnie czyściutko a jakoś nawet za mocno się nie starałem. 

Zrobię Ci w czwartek zdjęcia jak u mnie wyglądają bo będę kopał. Pierwsze kopania robię kopaczką i zbieram bo niestety anna te młode za bardzo obija. A niektórzy ludzie wybredni są i jakby mogli to by każdego ziemniaka obejrzeli. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
13 minut temu, włodek napisał:

No właśnie pisałem wcześniej, że pod krzakiem sporo ale niestety nie są jakieś wielkie. Rok temu jak kopałem to drobnych nie było praktycznie nic. Powiem więcej. Miałem nawet problem wiosną i musiałem dokupować sadzeniaka z centrali bo średnich też nie było zbyt wiele. Same duże. W tym roku jest gorzej. Nie wiem, może jeszcze podrosną a jak nie no to będzie to co będzie. Ale za to w tym roku pszenicę jarą mam jak żadnego roku. Grube kłosy, bez żadnego grzyba i co najważniejsze bez miotły bo jak patrzę na okoliczne pola to wszędzie pełno miotły. U mnie czyściutko a jakoś nawet za mocno się nie starałem. 

Zrobię Ci w czwartek zdjęcia jak u mnie wyglądają bo będę kopał. Pierwsze kopania robię kopaczką i zbieram bo niestety anna te młode za bardzo obija. A niektórzy ludzie wybredni są i jakby mogli to by każdego ziemniaka obejrzeli. 

Ja dzisiaj ukopałem. Gdzieś tak do 15 sierpnia kopaczką kopie. 

IMG20220718103729.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jak myślisz, może być? Tajfun

IMG_20220718_153129_015.jpg

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

Nawet nie wiem po ile tam teraz.6ton mam tylko na jutro to jakoś się chyba sprzeda

Opublikowano

Aaa tam kupuje.No coś tam kupują ale Ja z nimi przyjacielstwa nie trzymam.Z 10lat temu wyrzeźbili mnie na włoskiej kapuście i od tego czasu koniec handlu.Tam jest brygada znajomków i kolesiów nikt z poza tego grona tam się nie dostanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Jak myślisz, może być? Tajfun

IMG_20220718_153129_015.jpg

To u mnie tak w zeszłym roku wyglądała taśma w annie jak kopałem irysa. Aż trzeba było ją popychać ręcznie bo stawała, tyle tego było. A jeździłem 3 polową, czasami nawet 2. Szybciej nie było szans. 

Opublikowano

Miało być " co dajecie na t4"( słownik zrobił psikusa). Ale patrząc na poziom co niektórych użytkowników tego forum odpuszczam pytanie, bo nic ciekawego się tutaj nie dowiem. Ludzi którzy mają pojęcie o czymkolwiek i chcą się ta wiedza podzielić jest tutaj garstka. Reszta to zwykłe trole (jak choćby np. @GABBER85 czy @tomek84pl) chcesz błysnąć jeden z drugim to wykaż się wiedzą a nie błazenada. Nie pozdrawiam.Bez odbioru.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek0406 napisał:

Reszta to zwykłe trole

Podstawa to precyzyjne pytanie, a nie tylko rzucić hasło i pretensje. Troli się zapytowujesz?

Edytowane przez witejus