Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Fugeo zetnie go troche lepiej  jak i te środki na jednoliscienne czyli liście i troche korzenia.Tylko glifo albo bronki albo  głęboka orka i uduszenie

Ładujecie samo mikro na małe krzaki  ok 15cm? Mn+Zn ? bor Fe?

Opublikowano
GABBER85 napisał:

@Fugeo zetnie go troche lepiej  jak i te środki na jednoliscienne czyli liście i troche korzenia.Tylko glifo albo bronki albo  głęboka orka i uduszenie

Ładujecie samo mikro na małe krzaki  ok 15cm? Mn+Zn ? bor Fe?

ja mikro daje jak zaczynają kwitnąć i w trakcie.

Opublikowano (edytowane)

Mam wrażenie że w tym roku w temacie ziemniaka mały ruch na forum , może nie nasadzili , chyba będzie cena... chyba że nawiozą znowu

Edytowane przez GABBER85
  • Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, GABBER85 napisał(a):

Mam wrażenie że w tym roku w temacie ziemniaka mały ruch na forum , może nie nasadzili , chyba będzie cena... chyba że nawiozą znowu

A jak gdzies widzialem że młody 1 zł kg ale to chyba jakaś bujda bo u nas w niedziele były po 7 

Opublikowano
7 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Na zjazdowej we wtorek po 1zł/kg  były. Skoczki nie posadziły w mojej okolicy i ja tylko 5ha

7 godzin temu, d4rek napisał(a):

Tak pod pytam posadziłem 800kg Ricardo  cos ktos o tej odmianie ? 

Na temat smaków i gustów się nie dyskutuje. W czym mi się podobał to leżał w przechowalni do końca zero odrzutu tzn. zgnitych były tylko 3 razy od zarazy psiukane 

8 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Rimosulfuron (Rimel, Titus)

Dobrze pamiętam że to  Ty 🤔 a nie chce mi się szukać w tym temacie co do dawałeś na lepsze zawiązanie 🤔

Opublikowano (edytowane)

macie za dużo pieniędzy to se i święconą wodą z Krasnobrodu plantacje pryskajcie zamiast dać kompleksowe nawożenie doglebowe a w ziemniakach idealnie gdyby z organicznym np obornikiem

jakoś coraz bardziej nabieram uczulenia na wszystko z "green" w nazwie ;)

"algi" i to koniecznie z "południowej półkuli"
no będzie rosło jak na drożdżach; które też - piszą - że dodane xD
jeszcze tylko czekać bełta na spirytusie co niby to będzie chronił ciepłolubne przecież kartofle przed chłodami wszak "rozgrzewający jest" xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a co ... kto to jest? niby "green" nie widzę w nazwie to może co i sensownego mają?

Oczywiście że biochemia niesie sporo ze swej strony i w pełni nie jest wykorzystywana w rolnictwie np allelopatyczne zależności w ekosystemie (sam sobie domieszałem nieco marchwi do cebuli na przydomowym sześcioarowym zagonku) ale bardzo dużo jest zwykłego żerowania na niewiedzy i wciskania wynalazków które nic nie dają albo niewspółmiernie mało jak na koszt

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

by nie szkalować tej firmy, bo może już jest inaczej, ale Timac to i algi to i grzyby i inne wynalazki, kila lat temu z takimi dodatkami ich nawozy były około 20-30% droższe. Byłem poniekąd świadkiem jak startowali w Polsce z wielkim przytupem, jak widać nie zawojowali zbyt wiele, może to poprawili ale swego czasu różnica praktycznie żadna oprócz ceny, coś jak (nie)sławna akcja Duponta z technologiami złotymi, srebrnymi i chyba platynowymi w uprawie, po których zostawili przynajmniej w moich stronach spaloną ziemię bo bardzo średnio to działało, naprawdę nawet ówczesna Pani dyrektor na mój rejon bała się pojawiać gdziekolwiek gdzie byli rolnicy na spotkaniach

Opublikowano (edytowane)

w międzyczasie zajrzałem na stronę https://pl.timacagro.com/produkty/

i jeszcze nie poczytałem o poszczególnych produktach ale mają tam i takie które robią wrażenie sensownych bo i mineralne mieszanki do ferdygacji a jak to się ma z przeliczeniem ceny czystego składnika względem tych dostępnych gdzie indziej to trzeba by posprawdzać.
I tak bez doświadczeń polowych porównawczych nie można nic autorytatywnie powiedzieć nawet jeśli opis wydaje się sensowny.
Dopiero kilkuletnie czy kilkucyklowe produkcyjnie potwierdzające się wyniki można uznać za wiarygodne

Każdy produkt oferowany w rynku nawet i za darmo jest obciążony odpowiedzialnością zgodności z opisem w tym przypadku efektywności plonotwórczej i jeśli takowej nie wykazuje w kilkukrotnym powtórzeniu to nie jest szkalowaniem firmy sceptycyzm a dobrą praktyką nieufność bo wiele z wynalazków czy to w rolnictwie czy w medycynie obiecuje takie cuda o których prawdziwa Nauka nawet nie słyszała a już targanie jakich auksyn z drugiej półkuli jak by ich we wszystkich roślinach na całej planecie nie było z daleka zalatuje bajerem typowego prostego Cygana co "Eskimosom śnieg próbuje wciskać" i jeszcze cenę targuje jak za złoto bo (pono) ten śnieg z Antarktydy przytargał :P

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Trochę dziwne pytanie bo nie bezpośrednio o ziemniaka ale nie wiem gdzie zapytać. Otóż został mi propulse który ma rejestrację w ziemniaku. Można go użyć w pomidorze w razie ,,W" czy przegne pałe. Mam 300 krzaków w gruncie więc no... zazwyczaj to co w ziemniaku jechałem i w pomidorze

Ps. Co do ziemniaków mam 3 odmiany. Connect, Red Lady, Quenn Anne. Póki co największy wigor u Connecta 

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 07:26, Takeda napisał(a):

by nie szkalować tej firmy, bo może już jest inaczej, ale Timac to i algi to i grzyby i inne wynalazki

Mi przedstawicielka chciała wcisnąć codowne wapno z mielonych muszelek wszelakich organizmów morskich, ceny w mózgu nie zapisałem, pamiętam tylko że jakaś odjechana była.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 18:48, Samsung123321 napisał(a):

Trochę dziwne pytanie bo nie bezpośrednio o ziemniaka ale nie wiem gdzie zapytać. Otóż został mi propulse który ma rejestrację w ziemniaku. Można go użyć w pomidorze w razie ,,W" czy przegne pałe. Mam 300 krzaków w gruncie więc no... zazwyczaj to co w ziemniaku jechałem i w pomidorze

Ps. Co do ziemniaków mam 3 odmiany. Connect, Red Lady, Quenn Anne. Póki co największy wigor u Connecta 

fluopyram w pomidorach ok znam co stosowali, sam pożyczałem pod szklarnię, triazole też niby, ale sam ryzykuj😝

Opublikowano
12 godzin temu, Takeda napisał(a):

fluopyram w pomidorach ok znam co stosowali, sam pożyczałem pod szklarnię, triazole też niby, ale sam ryzykuj😝

Czyli w teorii wszystko powinno być ok? Dać mogę tylko żeby potem łodygi nie pozostawały 

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 18:48, Samsung123321 napisał(a):

• Zastosowanie w pomidorach:
    Fluopyram i protiokonazol w kombinacji mogą być użyte do zapobiegawczej ochrony przed chorobami grzybowymi, takimi jak czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa, czy szara pleśń.