Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie jestem profesjonalnym plantatorem ziemniaka mam tylko 0,3 ha dla siebie. Proszę o poradę. 

1. Czy jeżeli ziemniaki za jakiś tydzień będą kwitły czy można je opryskać preparatem Rimel. Pytam bo nie mam chwastów tylko chodzi mi o zniszczenie kopru który rośnie w ziemniakach ale boję się nie zniszczyć ziemniaka.

2. Czy a jeżeli tak to jak przygotować siecz i w jakich warunkach opryskać ziemniaki zwykłym pyretroidem na stonkę. Pytam czy jest to wykonalne bo wielu takich specjalistów twierdzi że się da. Ja osobiście próbowałem ale ani stonki ani mszycy zwykły pytetroid je bierze.

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Azoksa + odrobina difenokonazolu i wyczyści. U mnie była I zniknęło 

Ta było. To że sobie wmowiles że było, nie znaczy że tak było na prawdę. Poza tym podobno miałeś zarazę.

• Like 2
Opublikowano

Też mi trudna uprawa.. robienie co 7-10 dni oprysków od zarazy.. ot filozofia. 

Przy obecnie przekropnej pogodzie to jak ktoś chlapnie raz czy dwa byle jakim fungicydem to 20t lekko nakopie. A to przy obecnej skali nasadzeń wystarczy by jesienią była kicha z ceną. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Dawidko99 napisał:

Co z fito po zeszlorocznym chlopyralidzie ? Będzie coś z ziemniaka w tym miejscu liście powykrecane ?

coś tam będzie i nawet bym doradził co ew próbować zrobić aby nieco podratować ale nie w tym roku bo zwyżka plonu przy nieuchronnym w tym roku spadku cen kartofla nie skompensuje kosztów tego w sumie eksperymentu wszak nie wiem nawet jakiej skali te deformacje i całej reszty uwarunkowań danej plantacji.
Jedno na pewno co to utrudnine utrzymanie plantacji przed zachwaszczeniem do wykopków bo zredukowana nać nie zacieni tak nowych siewek chwastów jak zdrowa

miałem kiedyś u znajomych porównanie i trzy rządki "lontrelowanych" zapełniały zbiornik na tyle co jeden rządek reszty pola, no ale tam było chyba z litrę na ha tego lontrelu rok wcześniej przez cały sezon

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
19 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Na tym zdjęciu Red Lady. Kwitnie już konkretnie. Podobnie Jurek. Myślę że jeszcze z 2 tyg I ukopie z wiaderko dla siebie tak z ciekawości jak to tam w środku wygląda  

Pytam bo ja wsadziłem catanie i trafiają się gdzie niegdzie takie krzaki i jestem ciekawy.

Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

Też mi trudna uprawa.. robienie co 7-10 dni oprysków od zarazy.. ot filozofia. 

Przy obecnie przekropnej pogodzie to jak ktoś chlapnie raz czy dwa byle jakim fungicydem to 20t lekko nakopie. A to przy obecnej skali nasadzeń wystarczy by jesienią była kicha z ceną. 

To dlaczego ludzie zadają takie pytania jak u góry? 🤔 

Opublikowano

Ogólnie uśredniając w skali kraju to jest wilgotno ale są miejsca jak np u mnie ( południowe okolice Warszawy gdzie za maj było 15l a za czerwiec na razie 13l i w prognozach nie ma jakiś większych opadów na tydzień do przodu.

Opublikowano

Z tymi zbiorami sie okaże u nas już dolało i jak jakis dołek to woda staneła i ziemniaki już giną a jak ktos ma na równyn to różnie może być tymbardziej na jesieni 3 lata temu z 60arów jednego pola zebrałem 30 rekordowego zbioru 15 słabego a 15 zgniło 🤣

Opublikowano
10 godzin temu, ZYLA napisał:

Ta było. To że sobie wmowiles że było, nie znaczy że tak było na prawdę. Poza tym podobno miałeś zarazę.

No nie wiem czy sobie wmówiłem. Ludzie potrafią różne głupoty naopowiadać. Na zdjęciu bodaj alta. Tak mi się zdaje. Obecnie czyściutko. A co do zarazy to nic takiego nie pisałem. Kłania się czytanie ze zrozumieniem albo natura ludzka w postaci złośliwości. Co do zarazy jedynie co mogłem wspomnieć to to że mam zamiar na nią pryskać zapobiegawczo a nie że ją mam a to różnica. 

Screenshot_20240612_181056_Gallery.jpg

Opublikowano
55 minut temu, ZYLA napisał:

To określ się w końcu na co stosowałes te fungicydy , które polecasz. Wybór nie jest wielki, więc nie powinno być problemu

Napisałem na co wyżej. Poczytaj raz drugi trzeci może 4 i już będziesz wiedział 

• Like 2