Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcale ten cabrio duo nie taki wspanialy tydzien po zabiegu juz sa ogniska choroby. Jakos nie bardzo co mowisz z ta azoskrobina bo robilem tazerem i wkoncu musialem spalic reglone bo nie mogla pasc nac a ziemniak przerosniety

Opublikowano
17 minut temu, darsonspire napisał:

Wcale ten cabrio duo nie taki wspanialy tydzien po zabiegu juz sa ogniska choroby. Jakos nie bardzo co mowisz z ta azoskrobina bo robilem tazerem i wkoncu musialem spalic reglone bo nie mogla pasc nac a ziemniak przerosniety

Najpierw się pytasz a potem twierdzisz żę wiesz lepiej , więc po co się pytasz. Skoro ziemniaki ci już przerosły to gratuluje

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro44 napisał:

Smierdzi ale działa. To piraklostrobina tak capi czyli to co działa na alternarie

Wg. euroblight najlepsze substancje to piraklostrobina , difenokonazol i mankozeb, fenamidon z pytona tez ok. Fluazynam, propineb, chlorotalonil też coś działają ale słabiej. Gdzieś też pamiętam czyjeś opracowanie przedstawiali mi na szkoleniu że bardzo skuteczny jest właśnie zwykły mankozeb w dawce minimum 1500 g substancji aktywnej, a po zastosowaniu azoksytrobiny odnotowano nawet namnożenie się alternaria solani. Coś w tym jest bo u mnie minimum co drugi zabieg ma w sobie mankozeb i nie mam wiekszego problemu z alternarią a jak sobie przypominam jakaś większą alternarie to własnie w roku w którym z jakiegoś powodu było mniej mankozebu w progamie ochrony.

Daro44 - albo ja jestem ślepy albo nie wiem... na żadnej z etykiet środków zawierających mankozeb nie ma słowa o tym że zwalcza alternarie a jedynie zaraze.

Opublikowano
26 minut temu, pawelol111 napisał:

Daro44 - albo ja jestem ślepy albo nie wiem... na żadnej z etykiet środków zawierających mankozeb nie ma słowa o tym że zwalcza alternarie a jedynie zaraze.

Ridomil, vondozeb, ekonom , wymieniać można dużo.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

dithane

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.07.2018 o 19:17, Daro44 napisał:

Jak uważasz. Mankozeb  + azoksystrobina czyli kontakt i system na alternarie. Tylko skuteczność zwalczania alternariozy przez azoksystrobine... hmmmm. Alternaria alrternata - ok ale alternaria solani kiepsko.

13 godzin temu, Daro44 napisał:

Smierdzi ale działa. To piraklostrobina tak capi czyli to co działa na alternarie

Wg. euroblight najlepsze substancje to piraklostrobina , difenokonazol i mankozeb, fenamidon z pytona tez ok. Fluazynam, propineb, chlorotalonil też coś działają ale słabiej. Gdzieś też pamiętam czyjeś opracowanie przedstawiali mi na szkoleniu że bardzo skuteczny jest właśnie zwykły mankozeb w dawce minimum 1500 g substancji aktywnej, a po zastosowaniu azoksytrobiny odnotowano nawet namnożenie się alternaria solani. Coś w tym jest bo u mnie minimum co drugi zabieg ma w sobie mankozeb i nie mam wiekszego problemu z alternarią a jak sobie przypominam jakaś większą alternarie to własnie w roku w którym z jakiegoś powodu było mniej mankozebu w progamie ochrony.

To już nie rozumiem czy odpowiada Ci ten mankozeb czy nie ?

Stosuje signum na warzywa i owoce a w nim jest miedzy innymi piraklostrobina i nic nie śmierdzi jak w cabrio. tam jest w postaci granul, nawet po rozpuszczeniu nie przypomina tego z cabrio.

bardziej bym obstawiał śmierdzenie ze względu na użyty jakiś śmierdzący stabilizator substancji

Kiedyś jak było parę rządków dla siebie tylko to ojciec stosował tylko dithane.

tam sam mankozeb tylko i ziemniaki były zielone w połowie sierpnia i wcale nie póżno były sadzone

pryskał ręcznie plecakowym dawał słoik dithane po pasztecie mazowieckim na 15l .wtedy nie było tylu środków

wiadomo dawka była kilka razy większa niż zalecana ale ziemniaki po tym były długo zielone co było mało spotykane w okolicy

Mankozeb to najstarsza substancja w ziemniaku no chyba że miedz ja wyprzedziła

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, Daro44 napisał:

Najpierw się pytasz a potem twierdzisz żę wiesz lepiej , więc po co się pytasz. Skoro ziemniaki ci już przerosły to gratuluje

Ja sie pytalem o mieszanine tych substancji tak ze tego. 

Opublikowano (edytowane)

Mankozeb jest bardzo dobry. Grzyby nie uodparniaja sie na niego takze mozna go dawac co drugi raz spokojnie. Za to strobiny na sie szybko uodparniaja....

Ps. Mankozeb jak najbardziej na alternarie

Edytowane przez pala92
Opublikowano
Dnia 4.07.2018 o 08:27, pawelol111 napisał:

Zmniejsze ciśnienie.

co najwyżej 100l  zmniejszysz zużycie wody. 200l nie ma szans tylko samym ciśnieniem

12.PNG

Opublikowano

Koledzy wczoraj ogarniając piwnicę znalazłem 1 kg fungicydu Curzate M przechowywany był oczywiście w odp warunkach tylko jest już sporo po terminie prawie 5 lat :P można go jeszcze użyć z jakąś skutecznością? Wiem co mówią przepisy na ten temat, jak zadziała to szkoda się pozbywać. Zawartość nie zbrylona normalny proszek jak bym go kupił wczoraj

Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

Koledzy wczoraj ogarniając piwnicę znalazłem 1 kg fungicydu Curzate M przechowywany był oczywiście w odp warunkach tylko jest już sporo po terminie prawie 5 lat :P można go jeszcze użyć z jakąś skutecznością? Wiem co mówią przepisy na ten temat, jak zadziała to szkoda się pozbywać. Zawartość nie zbrylona normalny proszek jak bym go kupił wczoraj

wal śmiało B|

Opublikowano
Dnia 3.07.2018 o 14:21, racyl napisał:

jest na etykiecie czy nie te 200l  ?

nie rozumie o co jest spór ?  można użyć od 200-400l na 1ha wody

Nie chodziłeś nigdy do szkoły ?, nie było tego na chemii i matematyce ?

http://www.swiatchemii.pl/edukacja/stezenie-procentowe-omowienie

Chlopie, nie ma widelek w ŚOR tylko w wodzie, wody daje sie wiecej zeby dokładniej pokryć roślinę a nie zeby było stężenie roztworu takie albo takie... nikt nie pisze zeby robić roztwór 10%-towy albo 15%-towy tylko jest napisane: zalecana ilość środka, albo maksymalna ilość środka.

Opublikowano
11 minut temu, piotr2691 napisał:

Chlopie, nie ma widelek w ŚOR tylko w wodzie, wody daje sie wiecej zeby dokładniej pokryć roślinę a nie zeby było stężenie roztworu takie albo takie... nikt nie pisze zeby robić roztwór 10%-towy albo 15%-towy tylko jest napisane: zalecana ilość środka, albo maksymalna ilość środka.

bzdety opowiadasz. lepsze pokrycie można uzykać stosując np. rozpylacze dwustrumieniowe. masz dwa strumienie a wydatek wody ten sam co z jednego.

to że ktoś tego nie napisał to nie znaczy że tego nie ma.

można zrobić 0,6 na 200l i 0,6na 600l. co z tego że jest ta możliwość 600l jak i tak zwykłym opryskiwaczem nie pokryjesz całej rosliny

Ze środkami to jest tak że niby są systemiczne i powinny krążyć po całej roślinie ale jak nie pokryjesz całej rośliny to są mało skuteczne i grzyzb nadal pozostaje

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

bzdety opowiadasz. lepsze pokrycie można uzykać stosując np. rozpylacze dwustrumieniowe. masz dwa strumienie a wydatek wody ten sam co z jednego.

to że ktoś tego nie napisał to nie znaczy że tego nie ma.

można zrobić 0,6 na 200l i 0,6na 600l. co z tego że jest ta możliwość 600l jak i tak zwykłym opryskiwaczem nie pokryjesz całej rosliny

Ze środkami to jest tak że niby są systemiczne i powinny krążyć po całej roślinie ale jak nie pokryjesz całej rośliny to są mało skuteczne i grzyzb nadal pozostaje

Nie potrzeba dwóch strumieni aby pokryć dokładnie roślinę od góry do dołu, wystarczy dobre zamgławienie w bezwietrzną pogodę.  

600 litrów na ha to delikatnie mówiąc poroniony pomysł, ktoś już dawno obliczył że dawka większa niż 400 powoduje spływanie po roślinie.

Środki systemiczne powiadasz, to wskaż proszę który przeciw zarazie (poza metalaksylem) krąży w roślinie. Walka z zarazą polega właśnie na dokładnym pokryciu rośliny preparatem tak aby nie dopuścić do infekcji, jeżeli jak to ująłeś "grzyb pozostaje w roślinie" to możesz już tylko dać na tacę.

Opublikowano
1 minutę temu, mikad napisał:

Nie potrzeba dwóch strumieni aby pokryć dokładnie roślinę od góry do dołu, wystarczy dobre zamgławienie w bezwietrzną pogodę.  

600 litrów na ha to delikatnie mówiąc poroniony pomysł, ktoś już dawno obliczył że dawka większa niż 400 powoduje spływanie po roślinie.

Środki systemiczne powiadasz, to wskaż proszę który przeciw zarazie (poza metalaksylem) krąży w roślinie. Walka z zarazą polega właśnie na dokładnym pokryciu rośliny preparatem tak aby nie dopuścić do infekcji, jeżeli jak to ująłeś "grzyb pozostaje w roślinie" to możesz już tylko dać na tacę.

carial star , infinito . środki systemiczne.

wiem z uprawy truskawki że mimo że środek systemiczny to jak nie pokryjesz krzaków to grzyby są nadal

dokładne pokrycie to jest od góry i od spodu liścia . płaskim prostopadłym strumieniem zawsze jest gorzej niż dwoma odchylonymi od pionu.

jak są to lepiej je wykorzystać

są  dodatki ułatwiające lepsze przemieszczenie środku na drugą stronę liścia

Samo jechanie wolniejszym biegiem nie zmieni wiele. to co ma spaść na liście od góry to spadnie a nadmiar spłynie

Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał:

carial star , infinito . środki systemiczne.

są  dodatki ułatwiające lepsze przemieszczenie środku na drugą stronę liścia

To co wymieniłeś to nie są preparaty systemiczne, one przemieszczają się w roślinie w bardzo ograniczonym stopniu mówiąc dokładniej lokalnie systemiczne.

Cholewa nie wiedziałem że z preparatu kontaktowego można zrobić wgłębny

Opublikowano
9 godzin temu, mikad napisał:

To co wymieniłeś to nie są preparaty systemiczne, one przemieszczają się w roślinie w bardzo ograniczonym stopniu mówiąc dokładniej lokalnie systemiczne.

nie zaglębiałem się w to czy tylko lokalnie.

nie zaraz przerabiać. po prostu są takie ciekawe dodatki jak ten

https://rolno-ogrodniczy.pl/p14106,flipper-1l.html

Przed chwilą, saszeta napisał:

można do cabrio dołożyć cymoksanil?

żeby cofnął grzyba ?

w ziemniaku nic nie ma wyniszczajacego tak jak w warzywach czy zbożach

cabrio  nawet śmierdzi ponad tydzień na polu

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, saszeta napisał:

i drugie pytanie. Dlaczego na zachodzie cabrio jest w zestawie z adiuwantem Dash a u nas nie? W badaniach Euro Blight też był stosowany adiuwant

A co to za problem  :D myślałem że Ty bardziej rozgarnięty jesteś :D

adiuwanktów jest mnóstwo i możesz sobie dodać jaki chcesz

ja np stosuje Flipper

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, saszeta napisał:

można do cabrio dołożyć cymoksanil?

W jakim celu? Lepiej dorzucić coś kontaktowego np fluazynam to wyjedzie połaczenie jak w banjo forte.

Zresztą nie wiem czy jest na tyle duża presja zarazy żeby silne środki stosować. Nie wiem jak u was ale u mnie od ostatniego desczu 17 dni a ostatnie zabiegi były 15 dni temu ( axidor+mankozeb). Objawów brak ale dla świetego spokoju przedwczoraj i wczoraj opryskałem samym cabrio duo z myslą bardziej o alternariozie. Oczekujemy deszczu...

17 godzin temu, mikad napisał:

Stosowałeś może Zorvec ?

Edytowane przez Daro44