Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie, mam problem z moim Fendtem Favoritem 514C. Pedał sprzęgła jest strasznie miękki, wciska się bez żadnego oporu, jedynie sprężyna co podnosi pedał stawia opór. Sprzęgło działa, ale skok 1 cm od pełnego wciśnięcia i odpuszczenie go powoduje że ciągnik już rusza. Raz biegi wchodzą lżej a raz ciężej. Najgorzej jest z 1 i 2 biegiem. Sprzęgło sprawia wrażenie "jak by cylinderek nie wysprzęglał "

Cylinderek jest suchy, nie widać ubytku płynu z zewnątrz. Sprzęgło było odpowietrzane pompką podciśnieniową. 

Ciągnik kupiłem już z takim sprzęgłem.  Traktor ciągnie, sprzęgło się nie ślizga, ma moc. 

Mechanik był, sam nie wie co może być przyczyną, powiedział "jeździć" , cylinderek raczej nie jest uszkodzony bo nie leje płynu a pedał oddaje. 

Moim zdaniem należało by jednak usunąć usterkę. Ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dziękuję za pomoc 

• Haha 1
Opublikowano

Rozumiem ze odpowietrzałeś z dolu do gory, czyli pompowałeś plyn (w zadnym wypadku NIE płyn hamulcowy Dot 3 lub Dot 4, tylko Pentosin) od zaworu odpowietrzajacego az do napelnienia sie nim zbiorniczka wyrównawczego. Warto zmierzyc cisnienie ( przy zaworze odpowietrzajacy) po wcisnieciu sprzegla powinno wynosci przy nowym sprzegle ok.28-30 bar. 

Opublikowano

Zalany nie dot3 ani dot4 tylko olejem mineralnym. Firme musialbym sprawdzic. 

Odpowietrzane właśnie  w taki sposób jak napisał kosti68. 

Jeżeli  zmierzę i nie będzie  takiego  ciśnienia, oznaczać  to będzie  padnięty cylinderek sprzęgła?

Opublikowano

Nowyagri rozwiązałeś problem miękkiego pedału sprzęgła bo mam identyczny problem z tym że u mnie jak odpowietrzalem układ od dolu poprzez odpowietrznik to po kilkukrotnym wciśnięciu dalej jest problem na dłuższą chwilę pomaga odpowietrzenie od góry ale też nie na długo dodam że nie zauważyłem wycieków 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez dawidursus323
      Mam następujący problem. Po zimie sprzęgło młocarni w Claas consul nie załącza się do końca. Nie zaskakuje. Jak od początku rozebrać ten mechanizm? 

• Przez Rybson5
      Witam wszystkich!
      Drodzy forumowicze potrzebuje pomocy. 
      Podczas wymiany uszczelki pod głowicą okazało się że gniazda płynu w kolektorze są wyżarte i kolektor nie nadaje się do ponownego zamontowania. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i doradzi co w takiej sytucji zrobić? Myślałem o nalaniu wżerwów tigiem ale nie wiadomo co to jest za stop metalu i jak będzie reagować.. Bardzo ciężko znaleźć coś używanego na rynku a cena nowego to 6500 zł... 

• Przez koyack
      Witam wszystkich serdecznie. Szukam pomocy od kogoś kto być może miał taki sam problem jak ja. Mianowicie jestem posiadaczem ładowarki teleskopowej jcb 531 70 agri z 2010r z silnikiem 74.2 kw. Pompa wtryskowa rotacyjna delphi. Ładowarka nie chce wchodzić na obroty. Dochodzi do max 1500 i nic więcej. Ale do tych obrotów chodzi normalnie czyli ma siłę równo pracuje i prawidłowo zapala. Jakiś czas temu miala tylko problem z gasnieciem ale po wyczyszczeniu zaworu od gaszenia było ok. Co może być przyczyną nie wchodzenia na obroty?? Dodam że filtr paliwa nowy. Sprawdzone wszystkie węże czy nie łapie powietrza.  Brakuje mi pomysłu co to może być a jak wiadomo wyciąganie pompy z tej maszyny nie należy do najłatwiejszych. Za wszystkie rady serdecznie dziękuję. 
    • Przez ONA77
      Jak w temacie.  New holland td 5030 pali bezpiecznik od gniazda zasilania. Ktoś ma jakiś pomysł w którym miejscu szukać??
    • Przez Cytus
      Panowie mam pytanie bo wymieniłem tarcze 1 i 2 stopnia i po zakręceniu docisku łapki sie za bardzo cofnęli w stronę sprzegla i jest straszny luz na pędzle co moze byc przyczyna?
  • Dodaj nową pozycję...
v