Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Alamo napisał:

Śmieszne wywody co niektórych czytam,na 30 ha,gdzie góra połowa tego  będzie orną ziemią, a oni proponują ciągnik 140km pod który będą zapinać  agregaty 5 metrowe,pięcio skibowe obrotowe pługi,na 15ha ornej ziemi haha.Niestety mamy takie czasy że nikomu nie chce się pracować,są tacy,wyjedzają,w trzy dni obrobią a ciągnik stoi więcej jak robi.Wyrabiacie zły nawyk swoim dzieciom,Oni po was robić nie będą

Alamo, a ile ty chciałbyś przeznaczyć na obrabianie 15 ha, cały miesiąc chciałbyś to obrabiać? Ta gospodarka razem z dopłatami przy dobrych wiatrach przyniesie ci 2000 zł na miesiąc. Chcesz robić na te 2000 zł cały miesiąc? Ja bym wolał znacznie krócej. A w pozostałym czasie pracować gdzieś indziej.

A różnice w cenach między segmentami traktorów są coraz mniejsze - podobnie jak w przypadku samochodów osobowych - za cenę dobrze wyposażonego traktora/samochodu danej klasy kupisz średnio wyposażony traktor/samochód z segmentu o 1 poziom wyższego. Drogi samochód często kupujesz tylko dla zaspokojenia własnych zachcianek, a większy traktor zwiększy potencjalne możliwości w szybkim wykonaniu zadanej pracy - potencjalne, bo jeszcze trzeba dostosować do niego maszyny, ale jak nie masz silnego traktora to i z maszynami masz ograniczone pole manewru.

I tu nie tylko chodzi o możliwości uciągu, ale i możlwiości obciążenia tylnej jak i przedniej osi, jak i całego traktora. A te parametry rosną razem z wyższym segmentem.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

jeśli mam wetknąć swoje pieć groszy i ma być to główny ciągnik postawił bym na maxxuma cena podobna do T5 a  praca z pewnością bedzie przyjemniejsza. 

sama praca pługiem w obrocie 4skib bedzie uciążliwa i do przyjemnych nie należąca.

agregat uprawowo siewny z siewnikiem 3m myśle o konkretnym agregacie anie o "kultywatorze" przed siewnikiem  takze bedzie upierdliwa.

T5 fajna maszyna na trwałe użytki zielone prasa,przewracarka,zgrabiarka a nie do upraw 

Opublikowano (edytowane)

Maxxum będzie już sporo droższy od T5, ale średnio wyposażone T6 będzie droższe od b. dobrze wyposażonego T5 o dopłaty unijne z 1 roku z 15 ha.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

T6 to porządna maszyna za stosunkowo niedużą kasę a T5 moim zdaniem ma ten mały silniczek który w mojej ocenie do pluga się nie nadaje a różnica w cenie naprawdę mała w porównaniu do eksploatacji. 

Mam oba te traktorki :D

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Patryk1222 napisał:

T6 to porządna maszyna za stosunkowo niedużą kasę a T5 moim zdaniem ma ten mały silniczek który w mojej ocenie do pluga się nie nadaje a różnica w cenie naprawdę mała w porównaniu do eksploatacji. 

Mam oba te traktorki :D

Jaka cena t6? 

I jakie masz modele?

Edytowane przez Rolnikkv
Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

T5.120 jest większy, cięższy i bardziej komfortowy niż Forterra 120-130 HSX. Forterra tylko wygląda na duża. NH ma lepszą hydraulike i można założyć miękka oś. Ą cena to ok 230 tyś ;)

za 230tys mozna kupić maxxuma. No sorry ale jakbym miał brać t5 za taką kase to porażka!! t5 nie jest warta 180tys a co dopiero 200tys. 

A zapomnieliście dodać iż NH ma najbardziej zawyżone moce :)

Opublikowano

T6 165 rok 2015 210netto teraz z tego co wiem to koło 20-30 tys zdrozal ale dla mnie wart tych pieniędzy. 

T4 85 (bliźniak starego T5) 2016 150 netto ciągnik mały dobry skręt w miarę wygodny tylko siedzenie jest słabe i dla mnie jest to trochę porażka. Ogólnie fajny zbiornik On 80l mówi za siebie pali bardzo mało w lekkich robotach bo w ciężkiej wyssie spokojnie za 10h. 

Opublikowano

z moich wyliczeń wynika że wynajmując ciągnik 100KM i robiąc nim 300mth w roku to zapłacisz tyle samo ile byś wydał na ratę za ciągnik kupiony na modernizacje z kredytem na 10lat żędu około 140tys złotych, można powiedzieć ale zostaje wartość ciągnika ale to maks 80tys jeśli w super stanie, ale do tego dochodzą okresowe przeglądy i ewentualne awarie, więc jeśli robi się ciągnikiem tej mocy co najmniej te 200 mth to jest sens kupić ale tylko na modernizacje, a poniżej tej wartości to lepiej wynająć

Opublikowano

PS na 15ha to ten mój T4 jest na wyrost i to sporo bo tyle pola zaorac i zasiac spokojnie zdąży się w 3 dni... Co innego hodowla tam ciągnik pracuje dużo ale na 10 krów to szkoda moim zdaniem koło tego chodzić... 

Opublikowano

Not to tak jak mówię jak przy chodowli to się zdziwisz ile można nabić mth, u mnie 100km massey z ładowaczem jako pomocniczy robi, wiadomo że większe gospodarstwo ale 700mth rocznie mu wbijam, a do tych wcześniejszych wyliczeń nie dopisałem jeszcze koszt ubezpieczenia który jest i tak spory

Opublikowano

A nie myślałes o DF. Bo kilka lat temu zastanawiałem sie między zetorem a nh i wybrałem DF. 100 konnym ciągnikiem obrabiam 40ha i tyle mi wystarczy. a takie gadanie niektórych parapetów to się nie przejmuj.

• Like 2
Opublikowano

poosa21 myślałem ale zbierałem opinie to znajomy ma 5120 chyba df i tak średnio jest zadowolony i zamierza go sprzedać mechanik co naprawia ciągniki mówi zę byle nie df bo ma delikatne podzespoły w skrzyni i moście a wujo kupił df 6160 i nawet spoko tylko czujnik jak mu poszedł jakiś to kilka tyś z wymianą by go wyniosło ale na gwarancji zrobili 

I jest droższy od NH czy zetora 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnikkv napisał:

poosa21 myślałem ale zbierałem opinie to znajomy ma 5120 chyba df i tak średnio jest zadowolony i zamierza go sprzedać mechanik co naprawia ciągniki mówi zę byle nie df bo ma delikatne podzespoły w skrzyni i moście a wujo kupił df 6160 i nawet spoko tylko czujnik jak mu poszedł jakiś to kilka tyś z wymianą by go wyniosło ale na gwarancji zrobili 

sąsiad po roku wymieniał skrzynie. ZF. Diler bronił się rękami i nogami byle przeciągnąć go przez gwarancję. Okazało się, że źle wywiercone zostały otwory głównego wału skrzyni - nieosiowo. 

Opublikowano

df kolego omijaj ( kupiłem i już dokucza a mam 200 h) ale przemyśl opcje kuboty, jelonka a jak mniej kasy to i ursusa ale ze starą emisją a wogóle kupuj ciągnik z jak najstarszą emisją bo te nowe to moc mają tylko na papierze. nh u mnie w okolicy bardzo sobie chwalą ( ale ze starszą emisją  wszyscy mają), kubote 108 brat ujeżdża na podobnym areale jak Twój i zwierzaki też ma - po 5 lat ma 4000 h i nie  źle  sie sprawuje z pługiem 4 zagonowym, agregat 3m, gruber 3 m , zetor podobno ostatnio kiepsko bo z df sie zawdał, nawet serwisant co mnie obsługuje otwarcie mówi że nowe nie mają polotu do tych starych

Opublikowano
1 godzinę temu, kuba24051 napisał:

@Alamo nie kazdy chce się tluc rozklekotaną 360 bez maski jak Ty. ojciec 9 lat temu kupił Forterre a dzis sobie w brode pluje ze nie wzial NH 6050 z silnikiem 6 cyl. Nie za bardzo rozumiem Twoja wypowiedz ze polowa jest orna? a to ze ktos chce kupic ciagnik 140KM to nie oznacza ze bedzie zapinal 5 skibowy plug i 5m agregat bo najzwyczajniej w swiecie np u mnie by się obsrał z takimi maszynami....

Nie każdy chce chodzić na co dzień z tawotnicą w kieszeni jak Ty.Kupują graty nafaszerowane made iN Czajna,ponad swoje możliwości finansowe a potem ból że kilka tyś trzeba wydać na "trybik"