Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Jakieś opinie o kukurydzy z MAS SEED? W porównaniu do Pionniera jak wypada? 

Jakie odmiany polecacie? FAO może być różne bo potrzebuję też na czerwcowe zasiewy...

Na moich glebach mas lepiej wychodzi niż pionner 

Polecam mas 31L, 220v

• Like 1
Opublikowano

350kg polidapu to u mnie na prawie 3ha idzie 🤨 

Po saletrosanie w tym roku miałem bardzo ciemną qq, zboża też z wiosny zupełnie inaczej wyglądały po saletrosanie vs saletrzaku. 

Jakby bardziej odżywione rośliny wyglądały, liście szersze, łodyga grubsza, widać było z daleka jak odciął. Siarka robi robotę 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Odkąd przejąłem gospodarstwo to zawsze dawałe 200kg fosforanu 200kg soli i 200kg mocznika. Po tym jak ceny nawozów wystrzeliły czyli od 2022r tylko fosforan amonu pod kukurydze w podsiewacz w maks ilości jakiej można wysiać wychodziło średnio 330-350kg/ha i tak dawałem przez dwa lata czyli 2022 i 2023 w 2022 r plon był super w 2023 też wydajność była mega ale zauważyłem że już czegoś brakuje więc W 2024r dane było też maks fosforan (330-350) ale dołożyłem już potas w postaci korn kali w ilości 200kg ha jednak moje kukurydze  były inne od sąsiednich kukurydz a mianowicie były blado zielone plon dalej był bardzo wysoki jak na taką suczę która była w tym roku ale ewidentnie mojej kukurydzy brakowało azotu dlatego w tym roku wraca mocznik. Planowane nawożenie na 2025r to 200kg fosforan amonu 300kg korn kali i 250kg mocznika do tego gnojowica w dużych ilościach zresztą w latach poprzednich tez była dawana gnojowica. Dodam że pola maja uregulowane ph a zasobność PiK jest bardzo wysoka i wysoka zależnie oczywiściue od pola.  

Od kilku lat tylko Polskie odmiany na  całym areale i masą przebija wszystkie zagraniczne oczywiście zbierane na kiszonke strawność  i inne rzeczy na wysokim poziomie jeden minus więcej głowni niż na zagranicznych.

Spróbuj mniejszą dawkę polidapu w podsiewacz (np130-150kg), może się okazać że plon będzie lepszy. 

Opublikowano
W dniu 15.12.2024 o 09:27, krzychu121 napisał(a):

Policzmy 

saletra 1650 :344= 4.8 zł za kg azotu 

80*4.8=384 

polidap 18-46 jest za 3100 

180*4.8= 864 zł 

3100-864= 2236 

2236:460= 4.86 zł za kg fosforu 

4.86*200=972 zł 

sol 1700:600= 2.83 zł za kg potasu 

300*2.83=849 

849+972+384= 2200. Tyle wychodzi z soli i polidapu cena jakiejś mieszaniny 8 20 30. Bo o ile to Ultra 8 to spoko ale jak jakiś nawóz nie wiadomego pochodzenia to różnie może być. Ale myślę że przy tej cenie co podałeś to jest to po prostu jakiś blend. No i przyjąłem cenę polidapu czy soli o 50-80’zl drożej niż można aktualnie kupić. Więc różnica była by jeszcze większa. 

Dolicz koszty swojej roboty i rozsiewania nawozu drugi raz. I wychodzi już drożej. 

Pamiętaj że sól i polidap też może być niewiadomego pochodzenia. 

Opublikowano
W dniu 15.12.2024 o 20:24, Siedzacybyk napisał(a):

z ciekawosci zapytam, czy robil ktos ,nawet przez przypadek ,doswiadczenie i nie podal pk? a potem obserwujac pole, albo wazac plon zauwazyl roznice? piszemy o roznych systemach nawozenia, ale czy ktos realnie zaobserwowal spadek plonu, w praktyce?!

Koło mnie na dużym gospodarstwie siewnik zatkał się   i tylko 2 rzedy z jednego boku podsiewał nawozem, To same wschody tragedia, zaraz jeździli  i rozsiewali   PK po głowię. Różnica kolosalna  w  samych wschodach, i do 1,5 metra była bardzo duża różnica.  Jak ta z nawozem miała z  50 cm ta bez nawozu z 15-20 cm miała. 

Opublikowano

Ja znowu miałem inna sytuację ,miałem pole zostawione pod ziemniaki na którym na jesień było dane pod pług 350kg polifoski .Wyszło jak wyszło i musiałem na tym polu posiać kuku .Wcześniej inne pola siałem z polifoska w podsiewacz i przejechaliśmy na to pole siać i kazałem wyłączyć podsiewacz .Wiadomo że w rurkach coś tam zostanie tego npk ,i tak z 10m 6 rządków kuku coś się posypało tego npk ,wschody były takie same ale później tam gdzie poszło to dodatkowe npk kuku lepiej rosła i była wyższa z pół metra ale byla tylko wyższa nic po za tym bo kolb wcale nie było lepszych 

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 07:14, czareczek85 napisał(a):

Odkąd przejąłem gospodarstwo to zawsze dawałe 200kg fosforanu 200kg soli i 200kg mocznika. Po tym jak ceny nawozów wystrzeliły czyli od 2022r tylko fosforan amonu pod kukurydze w podsiewacz w maks ilości jakiej można wysiać wychodziło średnio 330-350kg/ha i tak dawałem przez dwa lata czyli 2022 i 2023 w 2022 r plon był super w 2023 też wydajność była mega ale zauważyłem że już czegoś brakuje więc W 2024r dane było też maks fosforan (330-350) ale dołożyłem już potas w postaci korn kali w ilości 200kg ha jednak moje kukurydze  były inne od sąsiednich kukurydz a mianowicie były blado zielone plon dalej był bardzo wysoki jak na taką suczę która była w tym roku ale ewidentnie mojej kukurydzy brakowało azotu dlatego w tym roku wraca mocznik. Planowane nawożenie na 2025r to 200kg fosforan amonu 300kg korn kali i 250kg mocznika do tego gnojowica w dużych ilościach zresztą w latach poprzednich tez była dawana gnojowica. Dodam że pola maja uregulowane ph a zasobność PiK jest bardzo wysoka i wysoka zależnie oczywiściue od pola.  

Od kilku lat tylko Polskie odmiany na  całym areale i masą przebija wszystkie zagraniczne oczywiście zbierane na kiszonke strawność  i inne rzeczy na wysokim poziomie jeden minus więcej głowni niż na zagranicznych.

To powiem Ci nawożenie bardzooo bogate. Jaka klasa gleby? 

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 07:14, czareczek85 napisał(a):

Jeśli można zapytać jakie te polskie kukurydze siejesz? 

Opublikowano (edytowane)

w tamtym roku miałem jedną odmianę SM Perseus na około 40 ha

W dniu 21.12.2024 o 08:55, KacperDemczuk napisał(a):

To powiem Ci nawożenie bardzooo bogate. Jaka klasa gleby? 

gleba to od VI do IIIb oglnie przeważa IV i V klasa

W dniu 21.12.2024 o 10:59, MajsterMarian napisał(a):

Jeśli można zapytać jakie te polskie kukurydze siejesz? 

w tym roku idzie na 20 ha SM Giewont na 15 ha Sm Varsovia a na pozostałe jescze nie wybrane. 

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 13:36, tomek73 napisał(a):

Koło mnie na dużym gospodarstwie siewnik zatkał się   i tylko 2 rzedy z jednego boku podsiewał nawozem, To same wschody tragedia, zaraz jeździli  i rozsiewali   PK po głowię. Różnica kolosalna  w  samych wschodach, i do 1,5 metra była bardzo duża różnica.  Jak ta z nawozem miała z  50 cm ta bez nawozu z 15-20 cm miała. 

Im mniej zasobne pole tym większe różnice mnie się zdarza że zabraknie do końca przejazdu i ledwo widać gdzie zabrakło ale wszystkiego prawie ful 

Opublikowano

Czytaliście najnowsze badania porejestracyjne COBORU dotyczące kukurydzy na ziarno?

Liderzy:

- wczesna: Ibarama

- średniowczesna: LID2155C

- średniopóźne: P9639