Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tomek90 napisał(a):

Przecież 150kg fosforanu to wystarczająco pod kukurydzę, a ty jeszzce ładujesz pomiot który ma bardzo dużo fosforu. Albo jedno albo drugie, albo cięte dawki. 

Albo i jedno i drugie, kto mi zabroni ...

Opublikowano
1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał(a):

To że u Ciebie miała przebarwienia to nie znaczy że u każdego będzie miała. 

Ja sieję od zawsze polifoske i jest wszystko w porządku. Wszystko zależy od zasobności gleby. 

Taniej sól i polidap? Nie powiedziałbym... Dwa wjazdy rozsiewaczem czas i paliwo liczysz? 

Obecnie można kupić 8-20-30 za 2400 brutto, wydaje mi się że sam nawóz już wyjdzie taniej w npk niż np i k oddzielnie. 

Wychodzi taniej fosforan i sól, pozatym zobacz rozpuszczalność fosforu w wodzie. 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Albo i jedno i drugie, kto mi zabroni ...

A później nie opłaca się 🤣

Na samym kurzaku bez fosforu w podsiewacz plon >10t. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Tomek90 napisał(a):

No ja nawożenie celuję w 14t 30% z ha. Dlatego idzie ten dodatek fosforanu, może nie zawsze te 150kg, może trochę mniej, ale bardziej dlatego, że ten fosfor z kurzaka nie jest tak łatwo dostępny jak z polidapu, stosuję polidap dlatego, że ta dostępność fosforu w początkowych fazach wegetacji dla kukurydzy jest bardzo ważna.

A i wcale nie płaczę, że się nie opłaca.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakby nie było pomiotu to pewnie reszta fosforu by szła rzutowo. Albo w postaci polifoski albo jakiegoś nawozu typowo fosforowego.

Dla mnie to trochę za dużo jeżdżenia. Polifapu do podsiewacza ok ale chcąc go uzupełnić polifoską to potasu za mało wyjdzie więc kolejny wjazd z solą potasową. Więc dużo jeżdżenia 

Opublikowano
1 minutę temu, Pajej napisał(a):

Polifapu do podsiewacza ok ale chcąc go uzupełnić polifoską to potasu za mało wyjdzie więc kolejny wjazd z solą potasową. Więc dużo jeżdżenia 

Dając polifoska+sól, czy np superfosfat+ sól, w obu przypadkach dając polidap w podsiewacz to i tak nadal są dwa wjazdy z rozsiewaczem na pole.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Wychodzi taniej fosforan i sól, pozatym zobacz rozpuszczalność fosforu w wodzie. 

Kurzak na jesień, czy wiosna przed siewem? Azot jeszcze uzupełnisz dodatkowo?

Opublikowano (edytowane)

U nas każdy po 200 polidapu daje w podsiewacz,mogło może być i mniej ale każdy tak daje, nawet jak ona nie wykorzysta to będzie na przyszłość w glebie 

Edytowane przez Strongman
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, robertrolnik27 napisał(a):

To że u Ciebie miała przebarwienia to nie znaczy że u każdego będzie miała. 

Ja sieję od zawsze polifoske i jest wszystko w porządku. Wszystko zależy od zasobności gleby. 

Taniej sól i polidap? Nie powiedziałbym... Dwa wjazdy rozsiewaczem czas i paliwo liczysz? 

Obecnie można kupić 8-20-30 za 2400 brutto, wydaje mi się że sam nawóz już wyjdzie taniej w npk niż np i k oddzielnie. 

U mnie są przebarwienia, i sąsiedzi też mają kto dawał polifoskę. 

Opublikowano

Pany mam działkę 3ha którą kupiłem teraz jesienią... została zaorana i czeka na zasiewy - zastanawiam się nad kukurydzą i jak to finalnie wygląda względem opłacalności? Trochę policzyłem i ciężko, żeby był to profit życia, aczkolwiek nie mam pojęcia co mógłbym tam zasiać wiosną.  Muszę tutaj liczyć tak naprawdę usługę od a do z no i raczej sprzedaż kuku prosto z pola więc pójdzie jako mokra ...

Opublikowano
Godzinę temu, Zetix napisał(a):

Pany mam działkę 3ha którą kupiłem teraz jesienią... została zaorana i czeka na zasiewy - zastanawiam się nad kukurydzą i jak to finalnie wygląda względem opłacalności? Trochę policzyłem i ciężko, żeby był to profit życia, aczkolwiek nie mam pojęcia co mógłbym tam zasiać wiosną.  Muszę tutaj liczyć tak naprawdę usługę od a do z no i raczej sprzedaż kuku prosto z pola więc pójdzie jako mokra ...

Jak jest ładny plon to można blisko 2tys wyciągnąć, a jak wystąpi susza to trzeba niestety dołożyć.

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał(a):

U nas każdy po 200 polidapu daje w podsiewacz,mogło może być i mniej ale każdy tak daje, nawet jak ona nie wykorzysta to będzie na przyszłość w glebie 

To ile ta gleba może magazynować tego fosforu? Jak cały czas z nadwyżka. 

7 godzin temu, pasio napisał(a):

Kurzak na jesień, czy wiosna przed siewem? Azot jeszcze uzupełnisz dodatkowo?

Na wiosnę, teraz dałem jesienią zobaczymy jak wyjdzie. 

Bakterie dawałem albo 100-150l rsm zależy ile tego obornika. 

Opublikowano

z ciekawosci zapytam, czy robil ktos ,nawet przez przypadek ,doswiadczenie i nie podal pk? a potem obserwujac pole, albo wazac plon zauwazyl roznice? piszemy o roznych systemach nawozenia, ale czy ktos realnie zaobserwowal spadek plonu, w praktyce?!

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dając polifoska+sól, czy np superfosfat+ sól, w obu przypadkach dając polidap w podsiewacz to i tak nadal są dwa wjazdy z rozsiewaczem na pole.

Ale dajac cały fosfor w polidapiie w podsiewacz to zostaje tylko wjazd z solą potasową 

27 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

z ciekawosci zapytam, czy robil ktos ,nawet przez przypadek ,doswiadczenie i nie podal pk? a potem obserwujac pole, albo wazac plon zauwazyl roznice? piszemy o roznych systemach nawozenia, ale czy ktos realnie zaobserwowal spadek plonu, w praktyce?!

Miałem w tym roku na jednej działce która miała mi odejść. Nie widziałem różnicy w porównaniu do działek gdzie było ok dane 

Opublikowano
1 minutę temu, Pajej napisał(a):

Miałem w tym roku na jednej działce która miała mi odejść. Nie widziałem różnicy w porównaniu do działek gdzie było ok dane 

Bo w pierwszym roku za wiele nie zauważysz, gleba ma zapasy fosforu czy potasu, to nie azot ... Ale z 2-3 lata bez fosforu i potasu i będzie widać różnicę, a i potem tych braków w jeden rok nie odbudujesz ...

Opublikowano
55 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Jak składników jest full to pewnie nie ma wielkiej różnicy, ale jak są niskie to od razu widać, np gdzie się nie dosypie potasu, to są przebarwienia liści. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

2 lata temu tak miałem że bb przemókł i poszło w podsiewacz mocno zbrylony i po objechaniu parę razy w koło 2 rządki niedostały nawozu bo się zatkało. Chyba wtedy polifoska była, z wiosny to było widać że 2 rządki na przemian nie idą, fioletowe, potem się cieplej zrobiło i poszedł mocznik i coś ruszyło, ale to nie było to. W żniwa na jesień okazało się że ta działka najgorzej sypała 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo w pierwszym roku za wiele nie zauważysz, gleba ma zapasy fosforu czy potasu, to nie azot ... Ale z 2-3 lata bez fosforu i potasu i będzie widać różnicę, a i potem tych braków w jeden rok nie odbudujesz ...

Więcej niż jeden rok takiego oszukiwania ziemi to przegięcie 

Opublikowano
14 godzin temu, Strongman napisał(a):

Odkąd przejąłem gospodarstwo to zawsze dawałe 200kg fosforanu 200kg soli i 200kg mocznika. Po tym jak ceny nawozów wystrzeliły czyli od 2022r tylko fosforan amonu pod kukurydze w podsiewacz w maks ilości jakiej można wysiać wychodziło średnio 330-350kg/ha i tak dawałem przez dwa lata czyli 2022 i 2023 w 2022 r plon był super w 2023 też wydajność była mega ale zauważyłem że już czegoś brakuje więc W 2024r dane było też maks fosforan (330-350) ale dołożyłem już potas w postaci korn kali w ilości 200kg ha jednak moje kukurydze  były inne od sąsiednich kukurydz a mianowicie były blado zielone plon dalej był bardzo wysoki jak na taką suczę która była w tym roku ale ewidentnie mojej kukurydzy brakowało azotu dlatego w tym roku wraca mocznik. Planowane nawożenie na 2025r to 200kg fosforan amonu 300kg korn kali i 250kg mocznika do tego gnojowica w dużych ilościach zresztą w latach poprzednich tez była dawana gnojowica. Dodam że pola maja uregulowane ph a zasobność PiK jest bardzo wysoka i wysoka zależnie oczywiściue od pola.  

W dniu 3.12.2024 o 13:01, jacek1296 napisał(a):

Jak jakość polskich zrówna się z zachodem, to wtedy kupię. Obecnie polskie odmiany ziarnowe są lata świetlne w tyle. Z maszynami jest podobnie.

Od kilku lat tylko Polskie odmiany na  całym areale i masą przebija wszystkie zagraniczne oczywiście zbierane na kiszonke strawność  i inne rzeczy na wysokim poziomie jeden minus więcej głowni niż na zagranicznych.