Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, 6465 napisał(a):

Nie wiem jak wygląda kukurydza przy wilgotności przeszło 40%. Miałem po kombajnie 37% to była mokrą jak gnój i kombajn nie mógł do końca wymłócić. 

To podobnie tylko dwa razy podajnik stanął bo za szybko zaczął 😂

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.11.2024 o 17:50, Tomek90 napisał(a):

Ja tam wole 6 tys zysku i wjechać w pole 2 razy więcej. 

Zysk, a obrót to różnica. U mnie po mimo dobrych plonów, suszarni na słomę  taki zysk z wychodzi, ale prawie z 2,5ha. Więc jak to policzyłeś?

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano

mam pytanie, zazwyczaj glebsza uprawe pod qq robi sie jesienia, lub wczesna wiosna. czy robil ktos na gleboko przed samym siewem? rozsialbym nawoz, wjechal trzybelkowcem i zaraz zasial. czy qq lubi taka uprawe?

Opublikowano

Dwa lata temu pod kukurydzę przed siewem  robiłem kompaktorem  i nie polecam. W tym roku talerzówką na ponad 10 cm i było bardzo dobrze. W przyszłym roku  po poplonach pójdzie gruber na głeboko i przed siewem talerzówka. zastanawiam się tylko RSM   w całości, w tym roku najlepsze plon mi na nim wyszedł, po siewie tydzień,  czy m mocznik 2 tygodndie przed i i RSM po siewie  50/50

3 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Dwa lata temu pod kukurydzę przed siewem  robiłem kompaktorem  i nie polecam. W tym roku talerzówką na ponad 10 cm i było bardzo dobrze. W przyszłym roku  po poplonach pójdzie gruber na głeboko i przed siewem talerzówka. zastanawiam się tylko RSM   w całości, w tym roku najlepsze plon mi na nim wyszedł, po siewie tydzień,  czy m mocznik 2 tygodndie przed i i RSM po siewie  50/50 

Kukurydzę  chyba mam DKC 3593 3 rok i nie zamierzam zmmieniać. 

Opublikowano
38 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

ile tego cukru? znajomy dodawał melase i podobno efekt był widoczny

Poszło 10kg siarczanu mg+ 10kg cukru + cynk .Pasy kontrolne zostawione to różnica była kolosalna ,aż bordowa się zrobiła kuku

Opublikowano

chcialem tak zrobic, bo nawet jesli robie w marcu,potem jak susza to erozja wietrzna na powierzchni szaleje.poczekalbym, rozsial nawoz a potem wio....w. pole i siew. tak samo chce zrobic z siewem pszenicy,ale w tym wypadku a 3 belkowcu chce powieści siewnik. musze tylko wyzylowac sie na polzawjeszany z tolmetu. taki horsch focus 🤔

Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał(a):

Zazdroszczę 6tys z ha

nie liczac amortyzacji maszyn własnej roboty - łącznie z dopłatami nie wiele się cofnie za 2024 przychód z ha 9300 a kosz

azot 800- potas 400- fosfor 150- MGS 250- mikro 100 -kreda 100 -nasiona 800-herbicydy 250- insektycyd 70- fungicyd 120- paliwo 500- prasowanie słomy+siatka  100- prąd 50- części 400 =3990 zł/ha może coś zapomniałem oczywiście jak zaczniemy liczyć amortyzację kombajnu przyczep ciągników opryskiwacza suszarni pieca siewnika agregatu st pługa dłutowego ładowarki wagi talerzówki mulczera magazynów i robocizny   to przekroczymy przychód ale wszyscy z czegoś dobrze żyjemy i dla zasady narzekamy 

49 minut temu, dlugin napisał(a):

Poszło 10kg siarczanu mg+ 10kg cukru + cynk .Pasy kontrolne zostawione to różnica była kolosalna ,aż bordowa się zrobiła kuku

rozumiem że kolor do podniesienia emocji- ale jaka różnica w plonie bo to jest cel masz może zdjęcia ?

Opublikowano

mi z pszenicy i qq tez ok. 4 tys wychodzi. rzepak jest drozszy. nie licze nawet amortyzacji, bo moj zetor 12045 nie za wiele kosztuje sam w sobie 🤔 pracy tez nie licze, bo nie mam na tyle duzego gosp. by tylko w nim robic. jesli sie ma swoja dzialalnosc to nie licze swojej pracy,ona jest wlasnie dochodem . no fryzjer ma swoj zaklad, przychod 12 tys, koszty z zusen 6 tys, zostaje sie 6 tys. to jest jego zarobek, gdyby policzyl koszty pracy, to jakie? ile by musial sobie zaplacic ? 5 tys? no to jesli sobie zaplaci 5 tys to ta osoba (on sam) tez zarobi 5 tys. + 1 tys dla wlasciciela zakladu= wyjdzie 6 tys. bo kto inny zarobi na waszym zakladzie ziemskim, jesli sami pracujecie. rowniez bledem jest wliczanie uslugi jesli masz swoj sprzet. w tej usludze jest wliczony koszt pracownika oraz zarobek usugodawcy. jesli chcecie byc biznesmenami, by wszystko za Was zrobic to mozna tak liczyc. zmartwie Was, jesli bedziecie mieli swoja dzialalnosc i nie bedziecie w niej pracowac ,tylko lezec to wyjdziecie na zero. no chyba, ze jestescie dziecmi kulczyka 😎

Opublikowano
4 godziny temu, misza85 napisał(a):

Też tak się zastanawiałem tylko czy mocznik nie pójdzie za głęboko? Uprawa trzybelkowcem.

Kukurydza ma głęboki system korzeniowy spokojnie sobie poradzi. Znam takich co pod orkę mocznik dają pod kukurydzę i jest dobrze 

Opublikowano

co to dla rosliny 25 cm, nawet jesli 10 splynie , dla pszenicy to moze byc problem, ale dla qq? po drugie w 3belkowcu to wymieszasz to w profilu od 10 do 20. tak w tym roku pod zimowa pszenice zrobilem. jak na razie ladnie wyglada, bo ostatnio jesienia miala takie slabe wschody, wiec stwierdzilem ze trochę mocznika dostanie 👍

Opublikowano
1 minutę temu, robertrolnik27 napisał(a):

Jak z tymi poplonami można teraz je płytko przyjechać talerzowka czy tylko mulczer? 

Ja w zeszłym roku zrobiłem plyciutko talerzowka i nic nie dostałem że jest źle. Ale to dopiero po 15 listopada w przypadku poplonów tzw zimowych można.

Opublikowano

Jaka odmianę polecacie na ziarno na CCM ewentualnie nadwyżkę na sprzedaż? Obecnie Pionier P9363 się sprawdza bardzo dobrze ale kilka ha dla porównania bym spróbował jakąś inną odmianę. P0710 niektórzy sieją ale obawiam się że na sprzedaż będzie ciężko zejść poniżej 30 wilgotnośći w normalnym roku