Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Piotrass miałem i faktycznie ma potencjał do wzrostu oj ma 

Edytowane przez maniek20
Opublikowano

Agro-expert Pytanie czy kolega chcę na kiszonkę czy na ziarno 

Opublikowano (edytowane)

40 minut temu, Agro_expert napisał:

W badaniach COBORU Codizouk wypadł bardzo przeciętnie.

Za to Farm Saat pod każdym względem jest najwybitniejsze. Czy wy się nie nauczycie że nie zrobicie sprzedaży jeżdżąc i opowiadając bajki rolnikom czy kłamstwa o konkurencji lub stawiając tabliczki na nie swoich poletkach. Perfekcja manipulacji jak szanowny pan Syczewski robi wideorelację z uprawy kukurydzy Farm Saat pod folią a z drugiej strony działki stoją tabliczki konkurencji i żeby było ciekawiej byłem m.in. na tej konkretnej działce podczas zasiewów by dokładnie zobaczyć cały proces siewu i dokładnie widziałem co było sianie i dlaczego akurat ta firma i te odmiany. Może macie dobre odmiany może tragiczne różne opinie krążą nie mi oceniać ale wizerunkowo dla mnie poniżej krytyki. 

2 godziny temu, Piotrass napisał:

Siał ktoś Codizouk? moze sie ktos wypowiedziec?

Sporo jej było w okolicy i mimo trudnego roku wychodziła rewelacyjnie Podlaskie pow. Zambrów i pow. Wysokie Mazowieckie. Na próbę w tym roku 15 jednostek zamówione. 

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano (edytowane)

Książkę można by było napisać. Tylko delikatnie mówiąc irytuje mnie jak przyjedzie opowiada bajki jak Farm Saat pod folia dawał po 4-5 ton wiecej niż normalnie gdzie  zwyżka plonu była 1-2 t na ha co mówili rolnicy którzy sieli a działka z rzekomym Farm Saatem co sypał rzekomo pod 20 t skoszona była na kiszonkę. 

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano

Mkrajes  To nie tylko on Bo kto by nie sprzedawał farm saata to ta sama śpiewka Ale nie wiem czy ktoś zwracał uwagę gdy zamawiał pierwszy raz nasiona a sprzedawca wyczuł że nie jesteś w temacie Takie śpiewaki panie to tamto i tylko danej firmy żeby wziąć A czemu bo on ma płacone od tego ile sprzeda .Przedstawiciel z pioniera też wyskoczył mi z tabelą z paletek I nie wiem czy on myślał że ja głupi czy jak co odmiana to równo tona mniej JAk bym nie miał u siebie paletek to może i bym uwierzył Bo u mnie to była różnica nawet 6 ton przy 14 % na różnych odmianach 

Zawisza Gratulacje mojej nie wiele brakło Ale niestety natura mi troszkę tą tykę po kręciła 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zawisza napisał:

W kwestii Codizouka to konkurs igp na najwyższą kukurydze wygrałem właśnie ja, jakby kogo to interesowało xD mega się sprawdził, w najwyższych miejscach miał 4,5m ;) 

Słyszałem i Gratuluję . Ogólnie każdy kto miał chwalił dlatego też muszę spróbować.

1 godzinę temu, maniek20 napisał:

Mkrajes  To nie tylko on Bo kto by nie sprzedawał farm saata to ta sama śpiewka Ale nie wiem czy ktoś zwracał uwagę gdy zamawiał pierwszy raz nasiona a sprzedawca wyczuł że nie jesteś w temacie Takie śpiewaki panie to tamto i tylko danej firmy żeby wziąć A czemu bo on ma płacone od tego ile sprzeda .Przedstawiciel z pioniera też wyskoczył mi z tabelą z paletek I nie wiem czy on myślał że ja głupi czy jak co odmiana to równo tona mniej JAk bym nie miał u siebie paletek to może i bym uwierzył Bo u mnie to była różnica nawet 6 ton przy 14 % na różnych odmianach 

Tylko niektórzy potrafią podpowiedzieć doradzić co lepsze na jakie ziemie itd. A nie Farmmoritz na kiszonkę najlepsza na ziarno najlepsza na ciężkie gliny najlepsza na piaski najlepsza a na pewno najdroższa jak dobrze pamiętam 360 za jednostkę. I co ciekawe u pana Syczewskiego nawet grosza rabatu nie szło wyciągnąć co najwyżej płatność chyba 90 dni a zaraz po nowym roku był inny ich przedstawiciel na dzień dobry 8% rabatu później 11% jeszcze trochę i wyszło by 15 %

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano (edytowane)

sylwek23111 napisał: Próbował ktoś siać mieszanki kukurydzy? Nie chodzi mi o sianie odmian, w poszczególnych rzędach, tylko wymieszanie 2-3 odmian w betoniarce, oczywiście o jednakowej wczesności i podobnej wysokości?

w ub. już sezonie sialem 2 sekcje Talismana i kolejne dwie Inventive, siane bylo kvernelandem optimą, siewnik sobie radził, nasiona obu odmian byly niemalże identyczne itd

Edytowane przez proxy8441
  • Haha 1
Opublikowano

nie zapomnę jak dwa lata temu farm saat chwalił się 16ma tonami z hektara tylko szkoda że nikt nie powiedział że pod korzeń poszedł obornik,po 60 ton podłoża z pieczarek i nawozów tyle że nie wiem czy 4000 złotych starczyło na koszta....ogólnie odmiany dobre ale po pierwsze mają przekłamane fao (zaniżone) a po drugie pierwsze polegają przy wichurze

1 minutę temu, Agro_expert napisał:

COBORU to właśnie obiektywna ocena tego co na polu w skali całego kraju.

to choć raz pojedz na zbiory poletek coborowskich to zobaczymy czy dalej zdanie podtrzymasz,przecież tam nie jest ważona kukurydza z poletek tylko matematycznie plon obliczany,mnie to nie przekonuje

Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

sylwek23111 napisał: Próbował ktoś siać mieszanki kukurydzy? Nie chodzi mi o sianie odmian, w poszczególnych rzędach, tylko wymieszanie 2-3 odmian w betoniarce, oczywiście o jednakowej wczesności i podobnej wysokości? w ub. już sezonie sialem 2 sekcje Talismana i kolejne dwie Inventive, siane bylo kvernelandem optimą, siewnik sobie radził, nasiona obu odmian byly niemalże identyczne itd

Ale jaki tego cel? Jaki wpływ ma jedna odmiana na drugą przy wysiewie mieszanki?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze się taki nie urodził coby każdemu dogodził 😊

COBORU ma opracowaną metodykę badań i póki co nie ma innej alternatywy oceny odmian.

Edytowane przez Agro_expert
Opublikowano

@seba1985 O poletkach nie chcę mi się już wypowiadać bo miałem sporo propozycji i co z tego że dostaniesz 2 jednostki jak ci narzucają takie nawożenie że ekonomi w tym nie ma ,chociaż niektórzy potrafią podejść uczciwie. 

@Agro_expert W swoim gospodarstwie miałem mnóstwo przykładów że rzeczywistość często mocno odbiega od Coboru

@lukas9559 codiziuk po 340 reszty nie pamiętam bo na początku grudnia zamawiałem

@proxy8441 też siałem po 2 rzędy różnych odmian by porównać i to fajna metoda ale te mieszanie razem nie wiem w jakim celu i co na tym zyskacz poza dodatkową pracą

Opublikowano

Fakt jest taki że prawie każda firma hodowlana bazuje na wynikach COBORU w swoich ofertach... bo tego oczekują rolnicy... ciekawą alternatywą jest Więcej Praktyki Mniej Statystyki od Farmsaat.

Opublikowano

Mkrajes To jestem ciekaw która to firma robi takie wytyczne co ile mam dać Jak mi dadzą nawóz to mogę tak robić. Ale jak sam daje to tyle samo co na resztę pól  I nie smaruję  jak niewiem pod co   Bo ja chcę mieć realne wyniki na standardowym nawożeniu .A co do jednostek to wszystko zależy od powierzchni jakie się sieje .