Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://vm.tiktok.com/ZNdoW92As/

Tutaj jest link do tego gościa co badania robili 😃

2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Napisałem mu żeby założył konto na AF, tutaj się odnajdzie wśród zbierających 15t ziarna na 6kl pod lasem 🤭

Też  mi się w to nie chcę wierzyć . Chyba że kosili gnój to może i wyjdzie taki wynik.Tam mówi że wysokośc to nie plon a u mnie na polu było inaczej miałem Rgt exposition i tam była fest kolba gruba łodyga i ogromne liście a i tak oddała mniej masy od skytowera co w skytowerze kolba mizerna 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
10 minut temu, dantur96 napisał(a):

https://vm.tiktok.com/ZNdoW92As/

Tutaj jest link do tego gościa co badania robili 😃

Też  mi się w to nie chcę wierzyć . Chyba że kosili gnój to może i wyjdzie taki wynik.Tam mówi że wysokośc to nie plon a u mnie na polu było inaczej miałem Rgt exposition i tam była fest kolba gruba łodyga i ogromne liście a i tak oddała mniej masy od skytowera co w skytowerze kolba mizerna 

Nikt chyba nie wyłapał, że to konto farmpartneta z farmssat 🫣😀 Inagrol 😉

Opublikowano

A te farmsaty u mnie sieją niektórzy na kiszonkę to jak patrzę na nie to żeby bic rekordy to sporo im brakuje jedynie co mają dobre to wczesny wigor tylko tym się wyróżniają na początku 

Opublikowano

DKC 3594 wydajnośc 14 ton  średnia przy 27-31 % Średnio z 70 ha, 3 gospodarstwa.  ziemie 3-4 klasa Dolnośląskie.

300 mocznika przed siewem, jeden dał jeszcze 200 saletry,  150- 170 polidapu w siewnik, sól różnie, ja  dałem 200  jednen nic,   odżywki ja dałem 300 zł/ha o nie cynk i bor tylko. Średnia plonu ta sama wyszła. 

Opublikowano

Wszyscy już pomłócili kuku ? Te przymrozki obecne to coś dają na tą chwilę? Schnie cokolwiek? Bo u mnie w centrum FAO 250 co zbierają ta wilgotność w granicach 38-42. Więc tragedia. Zastanawiam się czy jest szansa że coś się ruszy w dół czy może już nie.

Opublikowano
3 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Wszyscy już pomłócili kuku ? Te przymrozki obecne to coś dają na tą chwilę? Schnie cokolwiek? Bo u mnie w centrum FAO 250 co zbierają ta wilgotność w granicach 38-42. Więc tragedia. Zastanawiam się czy jest szansa że coś się ruszy w dół czy może już nie.

Dziwne, u nas na południu FAO 320 a wilgotność do 36%. Znajomemu na skupie zmierzyli to wychodziło 40%, a jak mu zmierzyłem moim miernikiem to ani 35A% nie wyszło.

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

Dziwne, u nas na południu FAO 320 a wilgotność do 36%. Znajomemu na skupie zmierzyli to wychodziło 40%, a jak mu zmierzyłem moim miernikiem to ani 35A% nie wyszło.

Moim miernikiem 32-42+
Na skupie jedno auto 30.3, drugie 30.9

Opublikowano

W PL od dłuższego czasu trwa nazwijmy to proceder oszukiwania na FAO, nabierał tempa aż do obecnego sezonu w którym przyszło sprawdzam.. coś na wzór zimotrwałości w pszenicach, jak nie ma zimy to łatwo o tym zapomnieć i szukając plonu wybierać odmiany z niższą zimotrwałością. Z liczbą FAO mamy podobnie, ja widzę na rynku odmiany z Turcji wpisane FAO 300 a rzeczywista cyfra około 400 ;) Potem sprzedawcy grają STAY GREENEM, moja 250 ma lepszy a prawda jest gdzie indziej.. to zwyczajnie późniejsze odmiany pod mniejszym FAO :)

• Like 5
Opublikowano

U nas wali śniegiem pewnie do poniedziałku z 30 może być a qq jeszcze stoją ale to niedobitki i paru Bambrów.

3 minuty temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

W PL od dłuższego czasu trwa nazwijmy to proceder oszukiwania na FAO, nabierał tempa aż do obecnego sezonu w którym przyszło sprawdzam.. coś na wzór zimotrwałości w pszenicach, jak nie ma zimy to łatwo o tym zapomnieć i szukając plonu wybierać odmiany z niższą zimotrwałością. Z liczbą FAO mamy podobnie, ja widzę na rynku odmiany z Turcji wpisane FAO 300 a rzeczywista cyfra około 400 ;) Potem sprzedawcy grają STAY GREENEM, moja 250 ma lepszy a prawda jest gdzie indziej.. to zwyczajnie późniejsze odmiany pod mniejszym FAO :)

Ale to chyba im mniejsze FAO tym wigor początkowy większy bo roślina ma mniej czasu, tak w dkc zawsze było że im późniejsza odmiana tym wolniej startowała i tak z praktyki u mnie zawsze było.

Opublikowano

pewnie tez tak jak pisalem: te qq na slabe gleby. w tym roku calixto 35 % - 260, a mas 23 m 250 - 28 %. kuzyna jakiegos pioneera zasial na normalnej ziemi, a zawsze go sial na piachach, nie mogla dojrzec, a to bylo chyba ze 3 lata temu. wiecej tak nie zrobił.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał(a):

U nas wali śniegiem pewnie do poniedziałku z 30 może być a qq jeszcze stoją ale to niedobitki i paru Bambrów.

Ale to chyba im mniejsze FAO tym wigor początkowy większy bo roślina ma mniej czasu, tak w dkc zawsze było że im późniejsza odmiana tym wolniej startowała i tak z praktyki u mnie zawsze było.

FAO z wigorem nie ma wiele wspólnego.. w jakim przedziale FAO była różnica? Odmiany w typie flint lub flint/dent mają wyraźnie wyższy wigor z uwagi na niższą temperaturę potrzebną do rozpoczęcia wegetacji. Czysty dent potrafi mieć mocny wigor ale musi mieć dobrze dogrzana glebę. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

FAO z wigorem nie ma wiele wspólnego.. w jakim przedziale FAO była różnica? Odmiany w typie flint lub flint/dent mają wyraźnie wyższy wigor z uwagi na niższą temperaturę potrzebną do rozpoczęcia wegetacji. Czysty dent potrafi mieć mocny wigor ale musi mieć dobrze dogrzana glebę. 

Sieje tylko dentyn i miedzy 250 a 280 było widać różnice. Flint to zupełnie inna bajka ta jakby zażyć viagrę w porównaniu z dentem xD

Edytowane przez Tigon
  • Like 1