Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Nie mają.Jedna firma poleca Leonor podobna do as miał ktoś?

W filmach mówili że fao 360 chyba.. jest długo zielona,dlatego polecali mieszać ją z innymi odmianami na polu.

Opublikowano

Leonor w tamtym roku miałem 6j . Wyróżniała się sporo wyższa ale co z tego jak mleko było napewno nie nadaje się do koszenia z innymi odmianami. W tym roku max 300 Fao 

• Like 1
Opublikowano

Właśnie dlatego trzeba mieszać Leonor, sypać różne odmiany w sekcje siewnika, dzięki temu masz wilgotniejszą masę zieloną która lepiej ubije się na pryzmie.

Opublikowano
20 godzin temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

To bzdura.. nasiona zaprawiane nie wracają na linie produkcyjne.. co najwyżej dostają ocenę okresową. Brak kiełkowania to utylizacja, nikt nie podejmuje ryzyka mieszania niekiełkujących nasion tym bardziej zaprawionych.

co roku zostają tysiące jednostek nasion i co utylizują je ? bo w sprzedaży pojawiają się tylko w lata gdy brakuje nasion i wówczas warunkowo nawet z niższą siłą kiełkowania są dopuszczone .A wielkie mi linie produkcyjne nasion - normalnie gospodarstwa które się specjalizują sprzedają koncernom tyle ze cały nadzur jest z ramienia koncernu .Jakbym napisał co się dzieje w Polskich rozmnożeniach to by zawrzało 

Opublikowano
Godzinę temu, v11 napisał(a):

co roku zostają tysiące jednostek nasion i co utylizują je ? bo w sprzedaży pojawiają się tylko w lata gdy brakuje nasion i wówczas warunkowo nawet z niższą siłą kiełkowania są dopuszczone .A wielkie mi linie produkcyjne nasion - normalnie gospodarstwa które się specjalizują sprzedają koncernom tyle ze cały nadzur jest z ramienia koncernu .Jakbym napisał co się dzieje w Polskich rozmnożeniach to by zawrzało 

Bzdury piszesz.. kukurydza to nie rzepak czy pszenica.. brak kiełkowania szybko namiesza w obsadzie i plonie. Fabryki do produkcji nasion kukurydzy możesz sobie na YouTube obejrzeć. To nie są gospodarstwa. Ale widzę, że mam do czynienia ze znawcą. Może wybierz się do takiej fabryki i wróć do nas z informacjami jak to wygląda.

Opublikowano

No nie wiem. Widziałem raz ofertę dla polskiego rolnika, uprawy kukurydzy nasiennej jakiejś francuskiej marki.

Wysiewa się kilka rządków ojców, kilka matek, potem kastruje, a co maszyna przepuści to trzeba ręcznie wycinać. 

Opublikowano

Perseusa miałem w ubiegłym roku i w tym ponownie u mnie on będzie gościł bo dość fajnie się sprawdził ale tak śmiechem żartem mówiąc to ten Perseus to taki trochę "podrabianiec" Hulka.

Opublikowano

Raz działa raz nie. Te ptaszydła coraz bardziej wredne się robią, a i zaprawy coraz słabsze. 

Ale na razie jest za wcześnie na zaprawianie, do siewu 2 miesiące

Opublikowano
47 minut temu, Fugeo napisał(a):

Korit działa na żurawie czy nie ma sensu dopłacać 60 zł do jednostki? 

U mnie się sprawdza. Zabrakło mi na 30 ar kuku z zaprawa i tam wybrały co do ziarna. Gdzie było zaprawione to dziobnęły po parę sztuk i zostawiały w spokoju. Wszystko na jednej działce posiane. W tym tygodniu będę wysyłał do zaprawienia 55 netto jak dobrze pamiętam do jednostki 50’tys 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, macko94 napisał(a):

Która z tych odmian polecicie na kiszonkę.

Opoka, Varsovia, Perseus, Giewont, Hańcza, Hubal

Perseus/giewont reszty bym się nie czepiał 

A coś z polskich na ziarno ? Wawel ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

A coś z polskich na ziarno ? Wawel ?

Właśnie Wawel na ziarno ma dość dobre opinie i jest zachwalany, w tym roku będę go siał drugi raz na ziarno, z tym że teraz będzie na lepszej działce niż dwa lata temu, więc mam nadzieję, że pozytywnie się nim zaskoczę, bo tu na af ludzie go bardzo chwalą

1 godzinę temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Podobnie wyrósł do Hulka?? Cenowo jak wychodzi?

Wyrósł troszkę słabiej od Hulka, no i kolbę miał delikatnie mniejszą, nie mniej jednak Perseus ma potencjał żeby konkurować z Hulkiem, tylko też w sumie to u mnie nie było miarodajne porównanie bo te dwie odmiany były uprawiane na dwóch zupełnie innych działkach, Perseus na dzierżawie po wieloletnim tuzie, Hulk na swojej działce na której przez dwa lata był obornik, bo pod hybrydę dawałem obornik i pod kukurydzę też poszedł obornik, za to w tym roku Hulka i Perseusa sieję 3 rzędy jednej i 3 rzędy drugiej odmiany, bo na kiszonkę i tak pójdą więc będzie bardziej sprawiedliwe te porównanie no i na pryzmie wtedy będzie dość jednolicie.

A co do cenowego zestawienia to Hulk 779zł/js, Perseus 349 zł/js.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
19 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Właśnie Wawel na ziarno ma dość dobre opinie i jest zachwalany, w tym roku będę go siał drugi raz na ziarno, z tym że teraz będzie na lepszej działce niż dwa lata temu, więc mam nadzieję, że pozytywnie się nim zaskoczę, bo tu na af ludzie go bardzo chwalą

Wyrósł troszkę słabiej od Hulka, no i kolbę miał delikatnie mniejszą, nie mniej jednak Perseus ma potencjał żeby konkurować z Hulkiem, tylko też w sumie to u mnie nie było miarodajne porównanie bo te dwie odmiany były uprawiane na dwóch zupełnie innych działkach, Perseus na dzierżawie po wieloletnim tuzie, Hulk na swojej działce na której przez dwa lata był obornik, bo pod hybrydę dawałem obornik i pod kukurydzę też poszedł obornik, za to w tym roku Hulka i Perseusa sieję 3 rzędy jednej i 3 rzędy drugiej odmiany, bo na kiszonkę i tak pójdą więc będzie bardziej sprawiedliwe te porównanie no i na pryzmie wtedy będzie dość jednolicie.

A co do cenowego zestawienia to Hulk 779zł/js, Perseus 349 zł/js.

Dzięki za obszerne info, te nowe odmiany ze smolic są chyba coraz lepsze a cena jakby nie liczyć około 200 zł taniej na hektar. 

• Like 1
Opublikowano

@doswiadczalnik_mazowieckie Wiesz od tego jest forum, aby sobie pomagać, to fakt masz rację, dziś te polskie nowe odmiany są coraz lepsze i powoli mogą konkurować z zachodem, no i tak jak mówisz cena też dość dobrze zachęca, żeby choć na część areału wybierać te nasze odmiany, choć powiem Ci szczerze, że jednak te zachodnie odmiany mimo wszystko mają dużo lepszy potencjał w plonowaniu i ogólnie w całokształcie, nie mniej jednak na przestrzeni lat polska hodowla zrobiła ogromny krok w przód.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, WitekRolnik napisał(a):

@doswiadczalnik_mazowieckie Wiesz od tego jest forum, aby sobie pomagać, to fakt masz rację, dziś te polskie nowe odmiany są coraz lepsze i powoli mogą konkurować z zachodem, no i tak jak mówisz cena też dość dobrze zachęca, żeby choć na część areału wybierać te nasze odmiany, choć powiem Ci szczerze, że jednak te zachodnie odmiany mimo wszystko mają dużo lepszy potencjał w plonowaniu i ogólnie w całokształcie, nie mniej jednak na przestrzeni lat polska hodowla zrobiła ogromny krok w przód.

To co się teraz dzieje na świecie to powiem Ci, że warto stawiać na polskie odmiany może to im pomoże się rozwijać. Jeszcze raz dzięki.

• Thanks 1
Opublikowano

@doswiadczalnik_mazowieckie Dlatego też tylko na części areału idzie sprawdzony od wielu lat Hulk, a na resztę areału wybieram polskie odmiany, wprawdzie w uprawie kukurydzy ja to taki mały pionek bo kukurydzy sieję 10-11 ha, ale cegiełka po cegiełce jak tak każdy coś od siebie da, a jak wszyscy wiemy efekt skali potrafi zdziałać cuda to tak jak mówisz dzięki temu wsparciu pozwalamy rozwijać się krajowej produkcji.